Епизод IV

Междузвездни войни

Епизод IV: Нова надежда

„Преди много време, в една глактика много, много далеч…“

Междузвездни войни Епизод IV

ЕКИП:

Режисьор: Джордж Лукас
Продуценти: Гари Куртц, Рик МакКалъм (специална версия)
Сценарист: Джордж ЛУкас
Участват: Марк Хамил, Харисън Форд, Кари Фишър, Питър Къшинг,
Алек Гинес, Антъни Даниелс, Кени Бейкър, Питър Мейхю
Разпространител: 20th Century Fox
Времетраене: 125 минути
Бюджет: $11 000 000
Времева линия: 0ПБЯ (нула години преди битката при Явин)
Ера: Възходът на Империята, Бунтовническа ера
Предишен епизод: „Междузвездни войни Епизод III: Отмъщението на ситите“
Следващ епизод: „Междузвездни войни Епизод V: Империята отвръща на урдара“

 

ВСТЪПИТЕЛНИ НАДПИСИ:

Episode IV
A NEW HOPE

It is a period of civil war.

Rebel spaceships, striking
from a hidden base, have won
their first victory against
the evil Galactic Empire.

During the battle, Rebel
spies managed to steal secret
plans to the Empire’s
ultimate weapon, the DEATH
STAR, an armored space
station with enough power
to destroy an entire planet.

Pursued by the Empire’s
sinister agents, Princess
Leia races home aboard her
starship, custodian of the
stolen plans that can save her
people and restore
freedom to the galaxy . . .

Епизод IV
НОВА НАДЕЖДА

Води се Гражданска война.

Бунтовническата флота
удържа първата си победа
над зловещата Галактическа Империя.

В хода на сраженията
Разузнаването на бунтовниците
успява да се добере до тайните
планове на Звездата на смъртта –
гигантска бойна станция,
разполагаща с огнева мощ,
достатъчна да унищожи
цяла планета.

Преследвана от имперските крайцери,
принцеса Лея бърза към дома
с плановете на Звездата на смъртта,
които могат да спасят народа й
и да донесат
свобода на Галактиката…

НАКРАТКО:

„Междузвездни войни Епизод IV: Нова надежда“, първоначално назован просто „Междузвездни войни“, е първият филм от сагата. Това е първият заснет филм, но се нарежда четвърти в хронологичен ред. „Нова надежда“ е най-известният филм от поредицата. Премиерата му се състои на 25.Май.1977г, а бюджетът на лентата е 11 млн долара. Преиздаван е няколко пъти със значителни промени: през 1979, 1981, 1982, 1997 (по кината), 2004 (на DVD) и 2006 (Окато част от комплекта: Star Wars Trilogy: Unaltered). За 2007 година е предвидено и пускането на 3D версия. До 2005 година „Нова надежда“ има реализирани приходи на стойност над $461 млн в САЩ и общо над $775млн в световен мащаб. Нарежда се на 19-то място по приходи за всички времена според класацията All Time Worldwide Box Office Chart и на второ според All Time US Box Office Chart.

Филмът разказва за събитията, протекли 19 години след създаването на Империята. Люк Скайуокър гори от желание да се приседини към Бунтовническия съюз, когато среща Оби-Уан Кеноби, който е живял близо две десетилетия в уединение и изгнаничество на пустинната планета Татуин. Оби-Уан започва обучението на Люк след като двамата тръгват на опасна мисия с целта да освободят лидерa на Бунтовниците принцеса Лея от хватката на Галактическата Империята.

За разлика от Новата трилогия, този филм, както и следващите два (епизоди 5 и 6), фокусират вниманието на зрителите основно върху събитията, случващи се в един специфичен сектор на галактиката.

РЕЗЮМЕ:

Бекграунд:

Разширената Вселена (РВ) разкрива събития, малко или недостатъчн засегнати във филма. Галактиката е в състояние на гражданска война. Бунтовническият съюз е откраднал секретни планове за тайното оръжие на Галактическата империя – Звездата на смъртта. (Бунтовническият разполага с много ефективна и ироко разгърната мрежа от ботански шпиони, с чията помощ успяват да се доберат до плановете) Чрез мрежата си от шпиони, Съюзът научава за конструирането на смъртоносното оръжие – невероятно мощна космическа станция, способна да разруши цели планети.

Бунтовници пленници на борда на Звездата на смъртта успяват да създадат размирици (събитието е известно като Death Star Uprising) и спомагат за кражбата на плановете, извършена от бившият имперски служител Кайл Катарн. Последната част от плановете е дело на Bria Tharen и Red Hand Squadron като това става по време на Битката при Toprawa. От там те ги препращат до кораба не Лея, „the Tantive IV“, докато 501-ви Легион под командването на Дарт Вейдър преследва бунтовниците до Polis Massa (Битката при Polis Massa). Скоро Имперските сили разкриват истината и Звездния разрушител „Унищожител“ (Star Destroyer Devastator), под командването на самия Дарт Вейдър, залавя „Tantive IV“ след космическа битка над Татуин (събитието е известно като „Attack on Tantive IV“), накъдето се е запътила Лея. Надеждата й е била да получи помощ от Оби-Уан Леноби, който до този момент е бил скитащ джедай, укриващ се на тази планета, наблюдавайки младият Люк Скайуокър.

Следващ тези събития от РВ, филмът показва превземането на кораба от 501-ви легион и пристигането на самия Дарт Вейдър на борда с цел преценка на пораженията. Вейдър жестоко и свирепо разпитва и убива капитан Antilles. Докато се крие по коридорите на кораба, Лея е забелязана от част от 501-ви Легион и е повалена с зашеметяващ изстрел. Преди да я отведе като затворник, Вейдър разпитва и нея. Все пак преди да бъде заловена, Лея успява да запише холографско съобщение и да го скрие в R2-D2, за да го занесе до Кеноби. Вейдър издава заповед да бъде изпратено съобщение до Имперския сенат на Coruscant, в което се твърди, че кораба е унищожен, заедно с всички на борда му. Дроидите R2-D2 и C-3PO използват спасителна капсула, която ги отвежда до планетата Татуин.

 

 

Най-тежкият час за Галактиката

Принцеса Лея е заловена от Галактическата Империя. 19 години след събитията в „Отмъщението на Ситите“, Галактическата Имеприя под ръководството на Император Палпатин контролира Галактиката с железен юмрук. Неминуемо е и наличието на съпротива, все пак. Tantive IV носи безценна информация, жизнено важна за Бунтовническия съюз. Дарт Вейдър, мрачният ситски лорд, и неговият учител отдавна подозират принцесата в предателство към Империята. Звездният разрушител „Униюожител“, управляван от Вейдър и неговите щурмоваци залавят кораба не принцесата. Моменти преди това Лея записвасъобщение в паметта на един астро-дроид R2-D2. R2-D2 заедно с C-3PO бягат от кораба чрез спасителна капсула и се приземяват невредими на отдалечената пустинна планета Татуин. Двата дроида са открити и „възтановени“ от група джаваси след като се разделят при една глупава свада помежду им.

 

Съдбата на Люк

Люк Скайуокър получава светлинния меч на баща си като наследство. „Искам да се уча по пътищата на Силата и да стана джедай като баща мипреди мен!“ – са думите на младият джедай.

Дроидите са са откупени от джавасите от стар фермер Оуен, чийто племенник е Люк. R2-D2 прави опит за бягство от дома а Оуен, опитвайки да започне търсене на Оби-Уан Кеноби, за чиято собственост пледира да бъде. На следващия ден Люк и C-3PO откриват малкия дроид точно преди да бъдат атакувани от Пясъчните хора (Sandpeople). Спасени са именно от старият отшелник Оби-Уан Кеноби или както Люк го познава – Бен Кеноби. Оби-Уан води младото момче и дроидите в своя дом.

Люк получава светлинния меч на баща си, като Оби-Уан подчертава голямото приятелство, съществувало някога между двамата стари джедаи. След като научава за съобщението, носено от астродроида. Оби-Уан моли Люк да се присъедини и да му помогне в пътуването му до Алдераан (Alderaan). Люк отказва до момента, в който разбира за бруталното убийство на леля му и чичо му, сторено от имперските щурмоваци. Те търсят дроидите, избягали от пленения кораб. Люк, Оби-Уан и двата дроида отпътуват за Мос Айсли (Mos Eisley), за да открият възможно най-бърз транспорт до Алдераан, родната планета на принцеса Лея.

За 17 000 кредити, 2 000 в аванс и 15 000 при пристигането, контрабандистър Хан Соло и другарят му, ууки на име Чубака, дават своето съгласие и предоставят услугите и кораба си. Хилядолетния сокол (Millennium Falcon). След кратко спречкване с Имперски преследвачи и хора на Джаба Хътянина (Jabba the Hutt), Соколът успешно излита и се измъква покрай блокадата над Мос Айсли, поемайки курс към Алдераан.

 

Спасяването на принцесата

На мястото на Алдераан те откриват астероидно поле. Планетата е унищожена от ужасяващата Звезда на смъртта, по заповед на Моф Таркин (Grand Moff Tarkin), издадена с цел да бъде даден нагледен пример за мощта на Империята. Хилядолетният сокол е привлечен насилствено на борда на Звездата от мощен прехващащ лъч.

От тайни отделения, екипажа на Сокола прави засада на Имперските единици, претърсващи кораба. Хан и Люк се дегизират като имперски щурмоваци и намират начин да се измъкнат от кораба. Оби-Уан се отделя от групата, за да открие и изключи прехващашия лъч. Претърсвайки Имперската мрежа, R2-D2 открива местоположението на принцеса Лея на борда на станцията. Люк успява да убеди Хан и Чубака да му помогнат в спасяването й с обещание за огромно възнаграждение. Хан и Чуи неохотно се съгласяват. Планът на Люк е да достигне до Затворнически Блок АА 23 (Detention Block AA 23), водейки натам уукито като „затворник“, който е трансфериран от друг блок. C-3PO и R2-D2 получават инструкция да останат отзад, а триото поема към изпълнението на спасителната мисия. Планът на Люк сработва безупречно и те лесно преминават през проверките по пътя към Блока с килиите. За нещастие никой не е планирал докрай бягството и се налага принцеса Лея да им покаже пътя, разбивайки с изстрел решетката на стената на коридора, в който са приклещени след като ги разкриват имперските сили. Всички следват скачат през дупката към неизвестното, следвайки примера на принцесата.

Отново нещастието ги спохожда – решетката и улеят водят към камера за боклук, която е обитавана от едно ужасяващо и странно същество – дианога. Скоро след като са се озовали в камерата, съществотохваща и издърпва Люк под повърхността на водата, изпълваща помещението. Секунди след това го освобождава и изчезва изплашено, когато разбира, че Имперските сили са разбрали местонахождението на нашите герои. Стените на помещението започват да се приближават от всички страни, Люк отчаяно търси по интеркома C-3PO, молейки го да намери начин да изключи пресата, получена в следствие стесняването на камерата. Р2-Д2 успява почти в последния момент да спре механизма. В този момент по интеркома се чуват радостни красъци, C-3PO, обаче, в първия момент решава, че господарят му и неговите приятели са били смачкани.

След измъкването от камерата за боклук, групата бърза обратно към Хилядолетния Сокол с надеждата, че Оби-Уан успешно е преустановил действието на прехващащия лъч. Следва неочакван сблъсък със щурмоваци по пътя към кораба.

 

Жертва и победа

„Ако ме сразиш сега, аз ще стана по-могъщ от колкото ти можеш да си представиш.“

Оби-Уан, от друга страна, е призован да се срещне с Дарт Вейдър и да се сражава със своя бивш падауан. Този път Оби-Уан пожертва самия себе си (pо-късно става ясно, че не се е оставил да бъде посечен от Вейдър, а е предпочел да се слее със Силата преди да бъде убит от тъмния лорд и така избягва смъртта) пред страдащия поглед на Люк, който не издържа и издава силен вик. Ужасен и разярен, Люк стреля няколко пъти към щурмоваците и енергично се добира до Сокола.

След битка с ескадрон TIE-изстребители, Соколът достига до Явин 4 и екипажът се среща с Бунтовническия съюз. Информацията, носена от R2-D2, е успешно доставена. Генерал Додона (Dodonna) планира атаката над Звездата на смъртта, атака толкова дръзка и смела, предизвикваща незавидни реакции у пилотите, особено Уедж Антилис. За капак и за огромно учудване на Люк, Хан напуска след като получава наградата си.

Съюзниците започват атаката над Звездата на смъртта щом космическата станция навлиза в бунтовнически обсег над Явин 4. Последните бунтовнически кораби навлизат в каньона (специален коридор на повърхността на станцията), който ще ги отведе до слабото място на вездата и така ще успеят да я унищожат. Един от пилотите е Бигс Дарклайтър (Biggs Darklighter), приятел на Люк, убит от Вейдър малко преди да достигне края на нападението. Повечето кораби на бунтовниците са унищожени, с изключение на на Х-Уинг изстребителя на Люк Скайуокър (Luke Skywalker’s X-wing). Миг преди Дарт Вейдър да унищожи Люк от собствения си TIE изстребител – TIE Advanced Fighter, Хан се завръща триумфално със Сокола и разчиства пътя на младока от преследващите го имперски изстребители. Люк изстрелва протонно торпедо към целта и взривява Звездата на смъртта.

Останалите малобройни кораби (на Люк, Уедж, Хан и Кайан Фарландър – пилот на Y-Wing) се завръщат на на Явин 4 и започват празненствата по случай голямата победа, постигната с безценната помощ на заслужилите медали герои – Хан Соло и Люк Скайуокър. Въпреки, че уукито ЧУбака не получава медал във филма, той е възнаграден с честта на произнесе последната реплика във този епизод. В новелата по Епизод IV Чуи все пак също получава за награда медал.

 

Последиците

Разширената Вселена разкрива някои неща, случили се веднага след събитията, описани във този епизод. В резултат на сблъсъка между Сокола, изстребителят на Вейдър катастрофира на планетата Ваал (Vaal). Пътят му до V-798 е прекъснат от атака на яростни същества, но успява да достигне до една сувалка, която го ескортира до Корусант, където е официално порицан от Император Палпатин за провала си да спре Бунтовниците. След това Вейдър отново се връща към мисията си да открие бунтовническата база. Търсенето му го отвежда до планети като Ultaar и Centares.

Както е описани в някои видео игри по Междузвездни Войни, Бунтивническият съюз евакуира Явин 4, за да се спаси от Имперското отмъщение и отпътува за тайната си база на планетата Хот (Hoth).

 

ЛЕГЕНДАРНИ ЦИТАТИ:

„Усещам нещо, присъствие, което не съм усещал от…“

 

Дарт Вейдър, усещайки присъствието на Оби-Уан Кеноби

„Кръгът сега е затворен. Когато те оставих, аз бях ученикът, сега аз съм учителят.“

 

Датр Вейдър към Бен Кеноби

„Вие сте част от Бунтовническия съюз и предател. Отведете я!“

 

Дарт Вейдър към принцеса Лея

„Усетих огромно сътресение в Силата… сякаш милиони гласове изкрещяха в ужас и внезапно замлъкнаха. Почувствах, че нещо ужасяващо се е случило.“

 

Бе Кеноби към Люк Скайуокър, усещяйки унищожението на Алдераан

„Не можеш да победиш, Дарт. Ако ме сразиш сега, аз ще стана по-могъщ от колкото можеш да си представиш.“

 

Бен Кеноби към Дар Вейдър

„Използвай Силата, Люк!“

 

Бен Кеноби

„Помни, Силата ще бъде с теб… винаги.“

 

Бен Кеноби към Люк Скайуокър

 

УЧАСТИЯ:

 

Актьорски състав

Luke Skywalker
Mark Hamill
Han Solo
Harrison Ford
Princess Leia Organa
Carrie Fisher
Grand Moff Tarkin
Peter Cushing
Ben (Obi-Wan) Kenobi
Alec Guinness
See Threepio (C-3PO)
Anthony Daniels
Artoo-Detoo (R2-D2)
Kenny Baker
Chewbacca
Peter Mayhew
Darth Vader
David Prowse
Voice Of Darth Vader
James Earl Jones
Uncle Owen
Phil Brown
Aunt Beru
Shelagh Fraser
Chief Jawa
Jack Purvis
General Dodonna
Alex Mccrindle
General Willard
Eddie Byrne
Red Leader
Drewe Hemley
Red Two (Wedge)
Denis Lawson
Red Three (Biggs)
Garrick Hagon
Red Four (John „D“)
Jack Klaff
Red Six (Porkins)
William Hootkins
Gold Leader
Angus Mcinnis
Gold Two
Jeremy Sinden
Gold Five
Graham Ashley
General Taggi
Don Henderson
Admiral Motti
Richard Le Parmentier
Commander #1
Leslie Schofield

 

 

 

 

Други герои

2X-3KPR
2X-7KPR
3B6-RA-7
5D6-RA-7
Raymus Antilles
Wedge Antilles
Tour Aryon
ASP-707
Backstabber
Bast
Boelo
Bom Vimdin
Danz Borin
BoShek
Deneb Both
Brainiac
Bron Burs
C-3PO
Devin Cant
Lirin Car’n
Cass
Chall Bekan
Wenton Chan
Nalan Cheel
Chewbacca
Shann Childsen
Swilla Corey
CZ-0R6
CZ-1
CZ-3
Tedn Dahai
Figrin D’an
Dannik Jerriko
Biggs Darklighter
Daroe
Datcha
Deak
Debnoli
Jabba Desilijic Tiure
Dice Ibegon
Jan Dodonna
Garven Dreis
Shada D’ukal
Karoly D’ulin
Tajis Durmin
Elis Helrot
Enfield
Evax
Evazan
Davin Felth
Feltipern Trevagg
Boba Fett
Garindan
Ickabel G’ont
Del Goren
Feyn Gospic
Garven Dreis’s Astromech
Greedo the Younger
Grenwick
Hem Dazon
Hija
Chad Hilse
Bob Hudsol
Iasa
IM4-099
Jenny
John D
Daine Jir
Kabe
Hrchek Kal Fas
Sai’torr Kal Fas
Kal’Falnl C’ndros
Kardue’sai’Malloc
Baniss Keeg
Obi-Wan Kenobi
Ketwol
Khurgee
Kitik Keed’kak
Garouf Lafoe
Evram Lajaie
Beru Lars
Owen Lars
Leesub Sirln
Lepira
LIN-V8K
LIN-V8M
Camie Loneozner
Laze Loneozner
Ellorrs Madak
Melas
Yerka Mig
Mauler Mithel
Tech Mo’r
Firin Morett
Mosep Binneed
Motti
Muftak
Grondorn Muse
Myo
Nabrun Leids
Momaw Nadon
Doikk Na’ts
Naytaan
Nebit
Neesh
Theron Nett
Nevar Yalnal
Het Nkik
Jek Nkik
Hol Okand Janek Sunber
Merc Sunlet
Cassio Tagge
Takeel
Tanbris
Wilhuff Tarkin
Tawss Khaa
Mod Terrik
Thedit
Thuku
Tiree
TK-421
TK-422
TK-875
Torent
Galen Torg
Palo Torshan
Ryle Torsyn
Pol Treidum
Trinto Duaba
M’iiyoom Onith
Bail Organa
Leia Organa
Palpatine
Dark Curse
Ponda Baba
Jek Porkins
Praji
Precht
Prescott
Djas Puhr
Bren Quersey
R1-G4
R2-A5
R2-D2
R2-Q2
R2-X2
R3-T2
R3-T6
R4-E1
R4-I9
R4-M9
R5-A2
R5-D4
R5-D8
Reegesk
Rrr’ur’R
RR’uruurrr
Elyhek Rue
Rycar Ryjerd
Sariss
Arleil Schous
Pello Scrambas
Lak Sivrak
Anakin Skywalker
Luke Skywalker
Han Solo
Solomahal
Brindy Truchong
Tzizvvt
U-3PO
Unknown Henchman
URoRRoR’R’R
Ur’Ru’r
Uutkik
Jon Vander
WED15-77
WED15-I662
WED15-I7
WED 15 Septoid 2
WED-9-M1
Windy
Vanden Willard
Wioslea
Wuher
Gela Yeens
Wullf Yularen

Местности

Alderaan
Corellia (само се споменава)
Dantooine (само се споменава)
Death Star I (само се споменава)
Cell Block 1138
Kessel (Mentioned only)
Spice mine (само се споменава)
Tatooine
Anchorhead (само се споменава)
Tosche Station (само се споменава)
Mos Eisley
New Quarter
Outer Curved Street
Docking Bay 94
Spaceport Speeders
Quebe-Luxfause Systems headquarters
Straight Street
Ubrikkian Trade Tower
Old Quarter
Chalmun’s Cantina
Yavin
Yavin 4
Massassi Temple
Yavin 7
Yavin 8
Yavin 13

Кораби и Превозни средства

9000 Z001 landspeeder
A-1 Deluxe Floater
Air-2 racing swoop
Black Squadron
BTL Y-wing starfighter
Bulk cruiser (само се споменава)
Class-6 escape pod
Crew carrier
CR90 corvette
Death Star I
Dowager Queen colony ship (нова версия от 1997)
Flare-S swoop (нова версия от 1997)
GR-45 medium transport (нова версия от 1997)
Imperial Corellian ship (само се споменава)
Imperial I-class Star Destroyer
Sandcrawler
Sentinel-class landing craft (нова версия от 1997)
T-16 skyhopper
T-65 X-wing starfighter
TIE Advanced x1
TIE boarding craft
TIE/ln starfighter
V-35 Courier
Void Spider TX-3 Air Taxi
X-34 landspeeder
XP-38 landspeeder (само се споменава)
YT-1300 light freighter
YT-2400 light freighter (нова версия от 1997)

Животни

Creatures
Common desert bantha
Common womp rat (само се споменава)
Dewback
Dianoga
krayt dragon
Jerba
Ronto (нова версия от 1997)
Scurrier (нова версия от 1997)

Модели Дроиди

3PO protocol droid
ASP-7 labor droid (нова версия от 1997)
CLL-8 binary load lifter
CZ-series communications/business droid
EG-6 power droid
IM4 sentry droid (нова версия от 1997)
IT-0 interrogation droid
KPR Servant Droid
LIN demolitionmech autonomous minelayer
Marksman-H training remote
M-HYD binary hydroponics droid
MSE-6 mouse droid
R1-series astromech droid
R2-series astromech droid
R3-series astromech droid
R4-series astromech droid
R5-series astromech droid
RA-7 data droid
WED-15 Treadwell
WED-15 Septoid Treadwell

Организации

Alliance to Restore the Republic
Desilijic kajidic
Galactic Empire
Galactic Republic
Jedi Order
Sith Order

 

Интересни факти:

 

Снимките започват на 22-ри Март 1976г и приключват на 16-ти Юли 1976г.

 

Името на Джеймс Ърл Джоунс не фигурура в оригиналните надписи след края на епизода. Джоунс чувствал, че не е направил достатъчно за филма, че да заслужи това. Името му е добавено за преиздаването на филма през 1997г. (Странно, обаче, година по-късно той присъства в началните надписи на The Star Wars Holiday Special.

 

Дишането на Дарт Вейдър е запис на звуковия инженер Бен Бърт (Ben Burtt), който постига ефекта с апарат за гмуркане, в чиито регулатор е поставен микрофон.

 

„Нова надежда“ е най-скандалният от всички издадени Star Wars филми. Оуен Ларс мърмори на Беру, че „За Люк ще е по-добре да отведе дроидите до Южния Риф (South Ridge)… или ще се стовари адът върху него“. Оби-Уан и Хан Соло използват термина „прокелт глупак“ („damn fool“) веднъж. А Хан се сопва по повод изстрела на Лея към решетката на стената в затворнически блок номер 4 – „Какво, по дяволите, правиш?“. Само в още две сцени има проклятия в думите на Хан „Тогава ще се видим в ада“ е Епизод V и думите на Декстър Джетсър (Dexter Jettser), отнасящи се до клонингите на камино „дяволски добри“ (damn good ones“) в Епизод II. Епизод III не съдържа подобни изрази, тъй като е оценен като PG-13.

 

Първоначално при евентуален провал в бокс офис класациите на филма, Лукас е планирал да превърне новелата „Отдръпване на окото на съзнанието“ (Splinter of the Mind’s Eye) в нискобюджетно продължение на Епизод IV. Според интервю с Алън Дийн Фостър в списание „Империя“, книгата била написана с цел филмирането като нискобюджетна лента ако Междузвездни Войни не постигне голям успех. Именно затова действието се развива на планета, изцяло обгърната в мъгла. Първоначално Хан Соло няма подписан договор за продължение на историята, затова и той не фигурира в книгата.

 

Тъскенският разбойник (изигран от Питър Даймънд), който атакува Люк с вдигната пушка над главата си, е заснет само веднъж. Режисьорите Пол Хърш и Ричард Чию (Paul Hirsch и Richard Chew) движели напред и назад този кадър, така че разбойникът да издигне няколко пъти оръжието над главата си.

 

Според Законът на Мърфи (американският вариант е: Finagle’s Law) продукцията била прекъсвана многократно. Един ден по време на снимките в Тунис се появила първата огромна буря за последните 50 години в историята на страната. Бурята разрушила местността, в която Фермата на Оуен и Беру била заснета. ILM изпаднала в хаос и тревога при опитите да постигне нови специални ефекти, а компанията 20th Century Fox непрекъснато притискала Лукас. Проектът бил обхванат от стрес, който докарал Лукас почти до сърдечен удар, опитвайки да завърши лентата в срок.

 

„Kenner Toys“ била единствената компания, закупила лиценз за продажба на изделия с марката Междузвездни Войни; въпреки това компанията смятала, че филмът ще се сгромоляса с трясък и произвела само няколко играчки. Когато Междузвездни Войни станал хит, те не били подготвени и не успяли да произведат повече играчки за Коледните празници.

 

Двамата артилеристи, управляващи снопа на Суперлазера на Звездата на смъртта са моделисти на ILM Грант МакКън и Джо Джонсън (Grant McCune and Joe Johnston).

 

Някои ранни промоционални материали към филма подчертали наличието на романс между Лея и Люк. За това подсказва целувката им преди скока над пропастта на борда на Звездата на смъртта. Темата продължава и в комиксите, както и в книгата „Отдръпване на окото на съзнанието“. Освен със странно-нетактичната целувка между Люк и Лея в началото на Епизод V, Лукас загатва за за бъдещите взаимоотношения между Лея и Хан Соло, но разкрива напълно истината пред публиката в залата едва в Епизод VI – Люк и Лея са брат и сестра.

 

На 26-ти Май 1977г Ню Йорк Таймс описва „Нова надежда“ като най-красивият филмов сериал правен някога.

 

Хилядолетният сокол е моделиран като съчетание от хамбургер, поставен до буркан с маслини.

 

Звукът на TIE изстребителите бил създаден като комбинация от крясък на слон, съчетан с двигател на автомобил, движещ се по влажен паваж (влажна настилка).

 

Други филми, чиито премиери са през 1977г: „Smokey and the Bandit“, „The Car“ и „Day of the Animals“

 

Епизод IV първоначално не е бил известен с настоящото си подзаглавие, а просто като „Междузвездни войни“. „Нова надежда“ е добавено през 1980 година при преиздаването на епизода, последвано от премиерата на „Междузвездни войни Епизод V: Империята отвръща на удара“.

 

Това е единственият филм, в който основен герой, притежател на син светлинен меч, умира в резултат на джедайски дуел (Оби-Уан срещу Вейдър на борда на Звездата на смъртта). Единственият подобен случай, когато е убит герой, носещ светлинен меч, е моментът, в който Палпатин посича Ейджън Колар в Епизод III.

Споделете с:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •