Към съдържанието

Добре дошли във Форумите на Форум Междузвездни Войни
Регистрирайки се във Форумите на Star Wars Bulgaria, ще придобиете допълнителни възможности. Освен да четете темите ще можете да отговаряте, да давате репутация и да гласувате в нашите анкети. Ще можете да общувате с останалите членове, посредством лични съобщения и още някои други благинки ;) Ако имате акаунт може да Влезете от Тук - в противен случай може да си направете Регистрация безплатно.
Снимка

The Force and the hand...

- - - - - force hand

 • Влезте в профила си за да пишете
14 отговора на тази тема

#1
Mahaan

Mahaan

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • PipPipPip
 • 34 Мнения:
Седях и си мислех...силата ни обгръща ,тя е на всякъде ,във всички нас ,но в цялата сага Силата се изразява ,чрез мимики,движения и знаци ,а не като обгръщащо ни вещество(не се сетих за по-точна дума).Най-добър пример за това са push/pull и Lightning ,всеки джедай използва ръката си ,за да носочи енергията ,но понеже тази енергия заображда всичко това е ненужно ,понеже тя вече е там ,и така гледаме как джедая ръкомаха в надеждите да манипулира(ако ви е по-удобно използва ,все едно и също) тази енергия.Още едно нещо което ме озадачи беше битката Анакин vs Дуку...в края Дуку беше на колене ,а Анито с два меча пред него ,е неможеше ли графа да съсредоточи силата си в носът и от там да пусне светкавици(как звучи само).Главната идея ми е за това ,че сагата си противоречи с това ,че силата е на всякъде и във всичко ,а те(героите) използват ръцете си и нищо друго ,за да контролират тази сила.

#2
Vendetta

Vendetta

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • PipPipPip
 • 151 Мнения:
Все пак е филм и трябва да е красиво :) За това са тези ръкомахания...За Дуку... според мен е възможно, но такава бе съдбата му...Той трябваше да умре и Анакин да стане новия ученик на Сидиъс.

#3
Darth_Luscious

Darth_Luscious

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • PipPipPip
 • 37 Мнения:
Ако съм разбрала правилно въпроса ти питаш защо след като джедаите/Сит се намират сред Силата, имат нужда от ръцете си , за да я насочват.

Представи си Силата като един океан, който те обгръща от всички страни. Също като океана, Силата е стихия, но също така е и среда на живот за Джедай/Сит. Също както в Океана, на повърхността на му може и привидно да цари равновесие, но в пластовете надолу има безброй водни течения - топли, студени, големи, малки, постоянни, променливи и.т.н. Така е в Силата - отделният Джедай или Сит в зависимост от възможностите си мобилизира дадена част от нея за постигането на определена цел. Ръцете му са само "инструмента", чрез който той канализира енергийния поток.

Питаш защо Дуку или който и да е друг не канализира Силата чрез друга чст от тялото си ..Затова и когато на някой Джедай или Сит му отрежат ръцете той се счита за малко или много ако не обезвреден, то поне поставен под контрол. .Истината е, че само Лукас може да ти даде отговор на този въпрос. Според мен обаче ръката винаги е била символ на мощта, когато си представяш "сила" се сещаш за здраво стиснат юмрук, или бицепс или нещо подобно, но не и гордо развят нос, тазобедрена кост или щръкнали уши. Подобна употреба на Силата би имала по-скоро комичен ефект върху наблюдаващия, поради липсата на директна подсъзнателна асоциация на сила с нещо освен ръката. Просто защото дори в еволюционен план ръката се е развивала като тази част от тялото, която служи за създаване или оформяне на действителността около нас.

П.С. Ако все пак настояваш за нещо по-екзотично, гледай Х-Мен или Фантастичната четворка:-)) no offence :lol:
A stranger to myself I crave for the unknown
beyond my reason, mind or understanding

#4
Tal_

Tal_

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • PipPipPip
 • 287 Мнения:

Главната идея ми е за това ,че сагата си противоречи с това ,че силата е на всякъде и във всичко ,а те(героите) използват ръцете си и нищо друго ,за да контролират тази сила.

Всъщност те го правят и със съзнанието си.С мислите. Доколкото помня в книгите на Зан Люк не използваше много често ръцете си.Особено в последната когато беше прегърнал Мара и в същото време режеше камъните от тавана :P Ръцете помагат доста,за носачването на Силата,но както виждаме може и без тях ^_^
Публикувано изображение

#5
arcopal

arcopal

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • PipPipPip
 • 49 Мнения:

...силата ни обгръща ,тя е на всякъде ,във всички нас ,но в цялата сага Силата се изразява ,чрез мимики,движения и знаци ... всеки джедай използва ръката си ,за да носочи енергията ...е не можеше ли графа да съсредоточи силата си в носа и от там да пусне светкавици(как звучи само).Главната идея ми е за това ,че сагата си противоречи с това ,че силата е на всякъде и във всичко ,а те(героите) използват ръцете си и нищо друго ,за да контролират тази сила.

1.въздухът е навсякъде около нас, но ние ползваме само дробожете си за да дишаме! аналогично е и при Силата! аз поне не виждам противоречия! 2. ако във филма се ползжаше Силата само с мисълта си, КАК зрителите щяха да знаят че джедаите я рзползват? това е втората рпичина за ползването на рътцете!
Feel the Force, follow the Flow, Learn to be One with It

#6
DARTH_HADERAH

DARTH_HADERAH

  Администратори

 • Администратори
 • 1174 Мнения:
Познанията за енергията и начините за манипулирането й в реалния живот биха били полезни тук... Има огромно количество литература, която да "запознае" някои от вас. Ще дам прости примери - когато един лечител лекува - той го прави с ръцете си. Има два вида такова лекуване - енергийно (примерно рейки) или пък по-познатото физическо, като промиване на рана или поставяне на лепенка. В "Тае Куон До" ръцете биват наричани "люлеещи се врати". Защото те са като врати които ако се отворят се пропуска енергията. Входът и изходът за енергията в тялото са ръцете. Както знаем всичко в Star Wars има аналог в реалния живот, така е и в този случай. Това, че не се използват други части на тялото, за да се фокусира Силата не е, за да е по-привлекателен филма, а защото всъщност е невъзможно. Както спомена arcopal, всяка част на тялото ни си има своето предназначение. Ръцете са "инструментите" с които "моделираме" физиката и енергията около себе си. Бих могъл да изпадна и в подробности, но не всички са запознати по-навътре с нещата, а тук не е мястото да ги запознавам. Това което казах е достатъчно.
Пиша бавно, защото знам, че не можете да четете бързо - От всичко което написах и от всичко което не написах, най-важното е това, което не разбрахте.

#7
Bat_Lo6ko

Bat_Lo6ko

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • PipPipPip
 • 144 Мнения:
Всъщност, невинаги използват ръцете си. В Е5 Вейдър насочваше към Люк всякакви боклуци без дори да си мръдне пръста. В Clone Wars използва Форс Кръш дори без китка. Обаче Силата не се изчерпва само с Пуш, Пул и Лайтнинг. Спийд-а примерно се използва с краката, Сенс-а - с очите/главата и т.н. Просто насочването става по-точно, ако щеш, чрез ръцете. Все пак, не върви да пуска мълнии от задника си (да не е Уилям Уолис :))
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no chaos, there is harmony.
There is no death, there is the Force!

May the Force be with you!

#8
jennifer

jennifer

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • 537 Мнения:
Всъщност те го правят и със съзнанието си.С мислите. Доколкото помня в книгите на Зан Люк не използваше много често ръцете си.Особено в последната когато беше прегърнал Мара и в същото време режеше камъните от тавана :PРъцете помагат доста,за носачването на Силата,но както виждаме може и без тях ^_^[/quote]Съгласна сам, те наистина могат да я използват с мисълта си. А колкото до въпроса за Анакин и Дуку, той едва ли би могъл да използва мълниите с помощта на носа си. Пак и графът беше ранен и това го е отслабило и той не би могъл да му се противопостави дори и като като използва Силата с мисълта си. Оби-Уан, когато беше ранен от графа в еп. 2 , едва успя да привлече меча си, за да го даде на Анакин, въпреки, че раните му не бяха така сериозни.

#9
BoboW

BoboW

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • 1400 Мнения:
Ще дам едно просто обяснение - когато насочиш ръката ти към нещо, това е като визуализация - прави по-лесно използването на техниката, защото така насочваш енергията по-лесно и се получава в известна степен хармония между движения на ум и тяло.
Ако нещо в този пост ви притеснява, това е, защото несъмнено съдържа ирония и/или сарказъм. В редките случаи, когато няма такова нещо, постът се състои от една дума. А аз никога не пускам постове от по една дума.
Публикувано изображение

#10
Altassar

Altassar

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • 447 Мнения:
Оф незнам! Знам само, че мидихлорините в кръвта на всеки сенситивен към Силата, са негоият проводник към Силата. Всяко живо същество осъществява симбиотичният си контакт с мидихлорините, чрез мозъка си, а не чрез ръце, крака, носове, езици, уши и други там крайници и органи. Мозъка! Както всеки един от вас знае, мидихлорините са в симбиоза със съществото владеещо Силата. При сибмиотичните връзки, трябва да има комуникация. Всеки вид комуникация се осъществява чрез мозъка. Още повече, че в случая, става дума за клетъчна симбиоза. :) Тук, всъщност, Мозъка съобщава на мидихлорините да го "свържат/потопят" със/в Силата.Както някои казаха, движенията и мимиките, са направени защото тук става дума за ФИЛМ. Но в този филм, героите трябва да имат персоналност. А чрез движенията и мимиките, се дава много лесна представа за персоналността на героя. :)Надявам се да съм бил, поне малко ясен в простата логика. :)

БПДА


#11
Dark Lord of the Sith

Dark Lord of the Sith

  Wound in the Force

 • Ветерани
 • 698 Мнения:
Темата е интересна и много справедливи думи бяха казани, особено от Darth_Luscious и DARTH_HADERAH. Думи интелигентни, думи със смисъл, думи на сити. Отлично, мои млади приятели. Гордея се. А и в мнението на Altassar също има много правдивост.

Ръцете на хуманоидите, в случая homo sapiens sapiens, са волеизявление на ума му. Посредством ръцете се материализират и привеждат в движение идеите на хората, в най-стандартния смисъл. Служат ни за оцеляване, за държене на тояга или цигара, за писане, за ласка, за пиене, за бой, за висене, за секс, за хранене, за лекуване, за чесане, за дърпане, за опора, за отдаване и приемане на енергия... Едва ли има подобен орган в тялото на човека - освен мозъка и корема (който всъщност е съвкупност от органи) - с толкова много различни функции. Затова в "Междузвездни войни" на ръцете им се придава качество, което стандартния земен жител не умее да използва. Нещо повече, виждаме желанието на Лукас да би могъл.

Преди време четох за насочван опит за телекинеза, където индукторът си помагал с ръка при дистанционното придвижване на предмета. Но не ръката е била тази, която е движела предмета, а неговия ум и воля. Със сигурност на Оби Уан не му е трябвало да маха с ръка пред имперските войници в "Нова надежда". Но на зрителите им трябват визуални впечатления. Да се кефят и фантазират. И тук Darth_Luscious е права: ужасно тъпо щеше да бъде, ако той беше започнал да върти главата си пред тях, хипнотизирайки ги с носа си  :D

Само по отношение на някои мисли на DARTH_HADERAH имам малък коментар. Че "входът и изходът за енергията в тялото са ръцете". Има частично основание, но не бих се съгласил напълно.

В Тао се счита, че един от основните входове и изходи на енергия в човешкото тяло са краката. В йога и тантра се счита, че вход на енергия е и върхът на главата. Енергия се тегли от опашната кост, от тестисите, от пъпа влиза и излиза енергия, енергия влиза и излиза от очите и устата. Огромно значение се отдава и на сърцето, което често се идентифицира с ума, защото без сърце просветление няма. С ръцете се правят мудри и се канализира енергия...

Нали ми схвана мисълта?

"БЪЛГАРСКИ ОРДЕН НА СИТ" - ...Една традиция, една цел, една воля...
Посредственоста е неуместна


#12
Bounty-Hunter

Bounty-Hunter

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • PipPip
 • 14 Мнения:
ами в края на епизод 3 когато оби уан и анакин плуват във лавата върху някакви предмети и когато анакин скочи на "сала" на оби уан и загуби за изтесно време равновесие що оби уан не го push и да падне у лавата !??? изобщо защо толко редко използват пуш и пул ?P.S. според мен с ръцете просто се съсредоточават по-добре върху предметите и енергията тече по лесно (като дуло....или нещо такова  :D ) По-лесно е да сочиш нещата които гледаш нали ? По-лесно се концентрираш върху тяхКотките примерно усещат когато ги гледат...а пък ако гледаш и сочиш някоя котка...даже ще й е неприятно :) пръстите, особено показалеца е голям източник на енергия, също както и очите

#13
BoboW

BoboW

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • 1400 Мнения:
Оби-Уан не искаше да го убие, той до края се надяваше, че ще успее да спаси Анакин. А и джедаите използват бутането рядко, защото то изисква концентрация и ги поставя под опасност. А и Джедай срещу джедай го неутрализират.
Ако нещо в този пост ви притеснява, това е, защото несъмнено съдържа ирония и/или сарказъм. В редките случаи, когато няма такова нещо, постът се състои от една дума. А аз никога не пускам постове от по една дума.
Публикувано изображение

#14
Guest_Jedi_Cursader_*

Guest_Jedi_Cursader_*
 • Guests
Те също използват тези сили и със съзнанието си. А пък и с ръце си е добре. С крака ли да стрелят светкавици и да задушават? Ръцете са си добре.

#15
Jedi_Padwan

Jedi_Padwan

  Потребител

 • Members
 • PipPip
 • 17 Мнения:
Според мен и без ръце спокойно могат да си използват Силата, обаче това е все едно да чертаеш без линия. С ръце става по-координирано. Е, може би и с други части, ама сте прави, че така няма да е яко...😉

Теми съдържащи: force, hand