Към съдържанието

Добре дошли във Форумите на Форум Междузвездни Войни
Регистрирайки се във Форумите на Star Wars Bulgaria, ще придобиете допълнителни възможности. Освен да четете темите ще можете да отговаряте, да давате репутация и да гласувате в нашите анкети. Ще можете да общувате с останалите членове, посредством лични съобщения и още някои други благинки ;) Ако имате акаунт може да Влезете от Тук - в противен случай може да си направете Регистрация безплатно.
Снимка

„Rogue One: ?стория от Междузвездни войни” от Александър Фрийд – ревю!

- - - - -

  • Влезте в профила си за да пишете
Няма други мнения в тази тема

#1
C-3PO

C-3PO

    Протоколен дроид

  • Администратори
  • 6570 Мнения:

Най-накрая Rogue One вече е достъпен за домашно гледане, плюс леко над един час документални бонус материали около създаването му. Но паралелно със световната видео премиера на филма, от „Егмонт България” у нас излиза и романизацията на хитовия филм, дело на автора Александър Фрийд. 

Много ме радва тенденцията книгите по „Междузвездни войни” все по-често да бъдат поверявани не просто на популярни писатели на фантастични бестселъри, а на дългогодишни фенове с креативни заложби. Такъв е и случаят с Александър Фрийд, който макар и да не е особено изявен като белетрист има над десет години стаж като сценарист на различни настолни и компютърни игри. ?менно на него дължим сюжетната линия на имперския агент в хитовата ролева игра Star Wars: The Old Republic и нейните експанжъни. Фрийд е сценарист и на повечето от комиксите на Dark Horse, съпътстващи играта. А ако сте успели да поиграете Star Wars: Uprising (по мое скромно мнение – едно от най-читавите MMORPG заглавия за мобилни платформи) преди от Kabam да й дръпнат шалтера и да свалят сървърите офлайн – то Фрийд е сценарист и на тази игра. Дебютният му роман е „Star Wars: Battlefront: Twilight Company” от 2015, който по незнайни причини май взе та отпадна от издателските планове на Егмонт. Но по-важното сега е, че вторият му роман, а именно литературната адаптация по Rogue One, излиза на български!

Не вярвам някой от потенциалните читатели на тази книга все още да не е гледал филма, така че изобщо няма да се впускам в анотации на сюжета на „Rogue One: ?стория от Междузвездни войни”. Обстойно ревю без спойлери и мнението ми за самия филм можете да прочетете тук. Въпросът е – да четете ли книгата, след като вече сте гледали филма? Допринася ли Александър Фрийд някак за преживяването, допълва ли по някакъв начин представите ни за събитията и героите, надгражда ли върху вече видяното на екрана?

 

Естествено, романизацията се придържа плътно до сценария и до самия филм, но това съвсем не значи, че Фрийд не се е постарал да ви изненада. Авторът се е справил доста успешно със задачата да ви накара да съпреживеете отново съдбата на Джин Ерсо и компания под една по-различна форма.

За първи път в романизация по „Междузвездни войни” виждаме използван епистоларен похват! Освен традиционния наратив, авторът е вмъкнал на избрани места различни съпътстващи документи. Бележките на Гейлън Ерсо около работата му по Звездата на смъртта, хапливата кореспонденция между Орсън Креник и Таркин и пр. благинки са разпръснати през 528-те страници на романа.

 

Също така, ако филмът ви е оставил с някакви съмнения относно емоциите, мотивацията и взаимоотношенията на героите – то тук вероятно ще намерите желаното разяснение. Фрийд е поразгърнал героите подобаващо, успяваме да надзърнем в неизказаните им мисли. А и получаваме известно количество диалог, който или е отпаднал от сценария, или е бил орязан при монтажа, или пък е бил допълнен от самия Фрийд… но във всеки случай – не е част от филма.

Романизацията е доста добре написана на фона на предишните адаптации по епизодите. Всъщност, дори бих казал, че се нарежда сред най-успешните екранни приключения от галактиката на Лукас, които са били пренасяни върху страниците. Емоционалното въздействие на най-трогателните (и трагични) моменти от филма е не само запазено, но на меса е дори и подсилено.

 

Та, да се върнем на въпроса – да четете ли книгата, след като вече сте гледали филма? Аз определено се радвам, че го направих, защото не само, че преминах отново през силния и интересен сюжет на филма, но и разширих разбирането си за главните герои. Препоръчвам „Rogue One: ?стория от Междузвездни войни” на Александър Фрийд и на вас. А на „Егмонт България” пък препоръчвам да не пренебрегват и предисторията на Rogue One – романът „Star Wars: Catalyst – A Rogue One Novel” на Джеймс Лусино също заслужава превод!

 

 

Статията „Rogue One: ?стория от Междузвездни войни” от Александър Фрийд – ревю! е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече