Към съдържанието

Добре дошли във Форумите на Форум Междузвездни Войни
Регистрирайки се във Форумите на Star Wars Bulgaria, ще придобиете допълнителни възможности. Освен да четете темите ще можете да отговаряте, да давате репутация и да гласувате в нашите анкети. Ще можете да общувате с останалите членове, посредством лични съобщения и още някои други благинки ;) Ако имате акаунт може да Влезете от Тук - в противен случай може да си направете Регистрация безплатно.
Снимка

„Соло: История от Междузвездни войни” – обстойно ревю

- - - - -

 • Влезте в профила си за да пишете
5 отговора на тази тема

#1
C-3PO

C-3PO

  Протоколен дроид

 • Администратори
 • 6573 Мнения:

„Соло: История от Междузвездни войни” – ето ти един филм, за който доста хора имаха ДОСТА опасения. Излиза няма и половин година след противоречивия „Епизод VІІІ”, който раздели феновете на лагери. Смяна на режисьори, сериозно преснимане на сцени, доста късна рекламна кампания… Да не говорим за факта, че някой изобщо е посмял да прави Хан Соло филм без Харисън Форд, (о, какво светотатство) и „кому изобщо е нужен този филм”, който още преди да са гледали хората обявяват за „ненужна предистория” и „напълно излишно” попълнение към хронологията на „Междузвездни войни”. Гледах го, пак го гледах, и искам да го гледам още и още, защото „Соло: История от Междузвездни войни” е страхотен, вероятно любимият ми Star Wars филм от „Дисни” до момента.

„I have a good feeling about this”

Хан Соло

 

Напук на всички зли езици, аз си имах добро предчувствие, което се засилваше с всеки следващ трейлър и ТВ спот, който излизаше. От къде такъв оптимизъм у моята принципно критична към корпоративната политика на „Дисни” особа?

Преди всичко – Рон Хауърд! Човекът е приятел на Джордж Лукас, негово протеже дори до известна степен, двамата работят заедно още по „Американски графити” (1973), по-късно Хауърд режисира любимия ми „Уилоу” (с Уоруик Дейвис в главна роля)… Доказал се режисьор от едно по-старо поколение, ако има някой, който да развива вселената на Лукас с умение, уважение и усет, това е той. Всъщност, още преди да поеме юздите на „Соло”, Рон Хауърд беше в моя топ три на режисьори, които бих искал да са зад камерата на Star Wars филм (останалите двама, по очевидни причини, са Стивън Спилбърг и Джо Джонстън).

Също така – очакваше се един по-малък, по-личен филм, който е центриран около съдбите на няколко обичани герои, а не около епичен галактически конфликт. Ето това искам аз! Нека оставим войната като фон, галактиката е пълна-препълнена с всякакви интересни персонажи – харизматични контрабандиски, обаятелни пилоти, тайнствени ловци на глави, безскрупулни гангстери, джедаи в изгнание, бунтовници с огнен нрав… Нека видим какво се случва с всички тях! Няма нужда (и не е реалистично) всеки един филм да оставя дълбоки и широки следи в хронологията на галактиката. И ето, че най-накрая имаме един такъв по-непретенциозен, жанров Star Wars филм, чийто сюжет се развива нейде из периферията на големите събития.

Разбира се, аз си мълчах за добрите ми очаквания. Защото, както гласи древната джедайска мъдрост…

Хайпът е път към тъмната страна.

Хайпът води до нереално високи очаквания.

Нереалистичните очаквания водят до разочарование.

Разочарованието… води до интернет хейт.

Тъй че, нека сме наясно, не искам и не очаквам шедьовър на седмото изкуство, претендент за престижни награди и т.н. Очаквам добро забавление, което на изневерява на наследството на Лукас, вписва се в контекста на Star Wars, изненадва ме, но и не променя драстично представата ми за персонажите и тяхната същност. Получих всичко това, и още повече, и съм безкрайно доволен от филма! Новите филми са комерсиален продукт на корпорация Дисни, но все пак в този има много хубав баланс между целенасочена продажба на билети, лятно развлечение и изкуство, направено с желание и за феновете. И това е най-хубавото. За мен личи сърдечност и желание от новия филм, което ме радва неимоверно

Историята на „Соло” се случва под осезаемата сянка на Империята, но без нейното пряко участие. Вместо това врагът тук е друг галактически тумор, а именно – организираната престъпност и криминалните синдикати. Проследяваме вълнуващи събития от младините на Хан на Корелия и куп екзотични кътчета на галактиката, за някои от които сме чели от десетилетия в книги и комикси, а други пък са напълно нови.

Филмът не доскучава нито за миг, и то далеч не просто заради новите локации, интересните извънземни, екзотичната атмосфера и зрелищните ефекти, които са запазена марка на поредицата. Екшън, драма и хумор вървят ръка за ръка, в точна дозировка, а от взаимоотношенията на героите лъха сърдечност и искреност, сцените с Хан и Чуи ме оставят с усещането за приятелство и лоялност, героите са СЕБЕ СИ, с всички онези ключови качества, заради които сме ги обикнали.

Героите са прекрасно изиграни, особено Хан, Чуи, Ландо направо блестят! Ако утре от Лукасфилм обявят, че поверяват на същия екип три нови трилогии, за младините на Хан, Ландо и Чуи – хей, аз съм ЗА!

Актьорите наистина се раздават и са влезли страхотно под кожата на персонажите. Касдан старши и сина му са уловили в сценария си оня романтично-приключенски дух, който така обичаме в класическата трилогия на Лукас. Режисурата на Хауърд е умела, но ненатрапчива. Бих казал – „незабележима”, в най-добрия смисъл на думата – т.е. без его и стремеж да блесне с някакви изобретателни ракурси, необичайни планове и т.н., които да те „извадят” от филма с мисълта „Хей, как се е сетил да постави там камерата!” или нещо от сорта. В това отношение и Rogue One ми допадна много. Нямам никакви оплаквания от визията на филма, цялостната сценография и ефектите са прекрасни, и нямам търпение да разлистя илюстрованата енциклопедия „Solo A Star Wars Story The Official Guide” и арт албума с концептуалните рисунки и мейкинга на филма „The Art of Solo: A Star Wars Story” и да изследвам цялата креативна красота в детайли. Музиката на Джон Пауъл все още не се е набила в главата ми и не си тананикам някоя от новите теми, но в никакъв случай не се оплаквам от саундтрака.

(ТУК СВЪРШВА ЧАСТТА НА РЕВЮТО, КОЯТО НЕ СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ. ВНИМАНИЕ, ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРАГРАФИ СЪДЪРЖАТ ПОДРОБНОСТИ ОТ СЮЖЕТА! АКО НЕ СТЕ ГЛЕДАЛИ ФИЛМА НАЙ-ДОБРЕ НЕ ЧЕТЕТЕ НАТАТЪК! ПРЕДУПРЕДЕНИ СТЕ!)Не видях някои от нещата, които очаквах, а именно – семейството на Чубака (бях сигурен, че другото ууки в трейлъра е съпругата му Мала) и как точно Хан е заслужил всеизвестния life debt, но…

„Соло” бъка от сцени, реплики, дребни детайли, от които мед капе на едри капки върху фенската ми душица. При това, за разлика от „Rogue One” и особено „Силата се пробужда”, тук целия фенсървис е поднесен много балансирано, не спъва нито за миг темпото на филма и не седи като кръпка. (ОК, да, целия филм може да се разглежда като своеобразен фенсървис, но в крайна сметка той е много повече от това!)

Има неща, които всеки, който е гледал филмите от Сагата и обича „Междузвездни войни” веднага ще хване – зарчетата на Хан, доброто му предчувствие, всички дребни жестове, реплики и дори грешното произнасяне на името му от Ландо, 12-те парсека, първият изстрел, „Мразя те!” – „Знам”, легендарната игра на сабак… Но има и още, вероятно десетки, скрити из филма хрумки, заради които при все че е самостоятелна история, „Соло” е и невероятно добре вплетен в канона и цялостната вселена!

Бекет е очистил Ора Синг! Дали бандата му да не се свърже с Боск? Кира е тренирала Терас Каси! Хан блъфира на сабак и се хвали, че е горд притежател на  VCX-100 („Призрак” от „Бунтовниците”). Чубака за първи път играе Деджарик на борда на Сокола, поврежда дъската, освобождава поробени събратя и къса ръце! Пайковете провеждат престъпната си дейност на Кесъл. Уоруик Дейвис си показва физиономията и дори (най-накрая) има реплики на човешки език, а като капак излиза, че играе героя си от cameo-то в Епизод І. Истината за корабния компютър на Сокола. Купищата легендарни артефакти в офиса на Вос. И накрая, Мол! Изигран от Рей Парк и озвучен от Сам Уитуър, появата на бившия ситски чирак ме накара да пощурея от кеф, реално бих направил салто в киното, стига да можех!

Като нищо може да съм пропуснал или забравил нещо, вероятно тепърва ще откриваме още препратки и easter eggs/ Всички тия неща не само, че показват любов и грижа към Star Wars материата, но и елегантно свързват „Соло” с „Нова надежда”, „Империята отвръща на удара”, „Clone Wars”, „Rebels” и дори Епизод VІІІ.

За да не кажете, че от нищо не се оплаквам… Сцената с L3 и „чувствата” на Ландо към нея беше малко… ъъъ… аха-аха да прекрачи границата. Също така репликата на L3 “get his presumptuous ass out of my seat” е доста ненамясто в Star Wars филм, както и онова „Oh, shhhh…!”, за което Ландо, слава Богу си прехапа езика и недоизрече.

Някой би се оплакал, че второстепените герои са недоразвити, липсва им дълбочината, за да ни пука за тях и т.н. Ще повторя това, което казах по повод същите критики към Rogue One – „Просто няма достатъчно екранно време, което да се посвети персонално на всеки един герой. А дори и да бъде направено, това ще бави темпото на филма.” Това е екшън приключение, целта на второстепените (че дори и на главните) герои не е да ви демонстрират дълбоката си душевност. Ролята им е да бъдат забавни типажи, в най-добрия случай – да са ярки индивидуалности и да пускат запомнящи се реплики. Това не е тяхната история, не е необходимо да се задълбава кой знае колко в четириръкия пилот, къдравата снайперистка и т.н.

И все пак, драма съвсем не липсва. Менторството и смъртта на противоречивия Бекет бяха една от най-интересните за мен сюжетни линии, героят на Уди Харелсън за мен беше до голяма степен като излязъл от филм на Серджо Леоне – тъмно минало, още по-тъмно бъдеще, искрици добрина и човечност, често гасени от прагматичност и натиска на суровата реалност…

Предателството на Кира, макар и не съвсем непредвидимо, също се разви в интересна посока. По време на битката й с Хан и Вос не бях в състояние да предвидя какво ще се случи всъщност и на чия страна ще се окаже тя. Оказа се… на своята собствена!

Превръщането на Мародерите от банда пирати в борци за свобода, представящи се за коравосърдечни грабители също беше готин завой в историята. Усетих приятно феминистична нотка, която ми напомни доста на това, което Джордж Милър направи в „Mad Max: Fury Road” с Том Харди и Чарлийз Терон.

L3 пък е една от ония героини, които или обичаш, или мразиш, а аз все още не съм решил кое от двете да бъде. Темпераментът й ми идва малко в повече, както вече казах, но пък вдига такъв прекрасен бунт на роботите! „Тук дори не обслужват нашия вид!” беше супер намигване към сцената с бара на Татуин от „Нова надежда”. Освен това, вече сме виждали лоялния и смел непукист R2-D2, наследника му BB-8, имаме заядливия темерут Чопър, безпардонната прямота на K2,… сега имаме още един дроид с характер, който не повтаря нито един от предните. Цапнатата в устата, така де, във вокализатора, L3 поднася по пародийно-сатиричен начин темата за дискриминацията и бунта срещу статуквото.

Какво да кажа за финал? Обожавам романите на за Хан и Чуи на Брайън Дейли, страшно харесвам доста от историите, които останаха в „Легенди”-те след започването на Канона на „Дисни”. И макар, че няма нужда едното да измести другото, „Легенди” и „Канон” съществуват паралелно и най-важното е да имаме интересни, вълнуващи и добре разказани истории, на които да се наслаждаваме, но… Осъзнах, че всъщност „Соло: История от Междузвездни войни” е толкова добър, че нямам нищо против да „пренапише” историята на героите по такъв начин.

Статията „Соло: История от Междузвездни войни” – обстойно ревю е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече

#2
bb8

bb8

  Новак

 • Members
 • Pip
 • 9 Мнения:

Всичко е чудесно, само един въпрос не ми дава мира. След като действията в "Соло" и Епизод 1 са горе-долу по едно и също време (Дарт Мол), то би следвало Анакин да е поне с десет години по-млад от Хан. Помним, че Куай Гон и Оби Уан светиха маслото на ситския лорд още докато бащата на Люк беше дете. Т.е., Соло би трябвало да е връстник на Оби Уан, а не да е само с няколко години по-голям от Люк. В Епизод 4, в бара на Татуин, разликата във възрастта между Хан и Кеноби е доста по-голяма (Хан към Люк на "Сокола" - "Откъде го изкопа тоя старец?"). Да не би да е от пътуването със светлинна скорост?

Друго несъответствие - Чубака в Епизод 3 се биеше заедно с Йода на Кашийк. Нямаше и помен да е бил поробван нито той, нито неговите съпланетяни. Излиза, че Чубака се е запознал със Соло, след това са се разделили, за да може да участва в бойните действия, а след това отново са се събрали. Ама пак не излиза пасианса, понеже пък тогава няма какво да търси имперски разрушител в "Соло", по онова време Републиката се бореше срещу Федерацията, а Империята се създаде след Дарт Мол..#3
peshootvt

peshootvt

  Модератор

 • Moderators
 • 404 Мнения:

bb8, в голяма грешка си. Действието в "Соло" се развива между епизоди 3 и 4. Империята съществува.
Обяснявам защо грешиш. Не си гледал двата анимационни сериала: Star Wars the Cone Wars (SWTCW - Междузвездни войни - Войната на клонингите - 6 сезона) хронологично е между епизоди 2 и 3 и Star Wars Rebels (SWR - Мездузвездни войни - Бунтовници - 4 сезона) хронологично е преди епизод 4. И двата сериала са Канон (SWTCW започна още преди Лукас да продаде франчайза на Дисни). И в двата сериала Мол е жив и участва. Повече няма да ти издавам. Вземи изгледай двата сериала и ще разбереш и ще си допълниш много неща за МВ. ;)


A long time ago in a galaxy far , far away ...
May the Force be with You!
I have good feeling about this

9265862X.png

 


#4
bb8

bb8

  Новак

 • Members
 • Pip
 • 9 Мнения:

Щом стигнахме и до анимационните сериали, то да цитираме и книгата "Епизод 1":

Дарт Мол се извъртя срещу него (Оби Уан), шок и гняв разкривяваха червено-черното лице. Но преди да направи каквото и да е било, мечът на Оби Уан проникна в гърдите му и го прогори със смъртоносния си огън. Поваленият сит изръмжа от болка.

Оби Уан се отдръпна и прибра меча, а врагът му полетя в черната яма.

 

По-нататък:

 Дарт Сидиъс стоеше сам на балкона, тъмна фигура на фона на блещукащите светлини на града, и мрачно и гневно обмисляше загубата на ученика си. Години наред беше обучавал Дарт Мол. Ситът беше равностоен противник на джедаите, срещу които се беше изправил, и би трябвало да ги победи с лекота. Но късметът му беше изневерил, а срещу волята на съдбата дори и тъмната страна на Силата понякога бе безсилна.

 Поне в краткосрочен план.

 Той сбърчи чело. Налагаше се да намери заместник на Дар Мол. Трябваше да обучи нов последовател. А нямаше да му е лесно да го намери.

 Дарт Сидиъс се приближи до парапета и сложи ръце на студения метал. Едно нещо беше сигурно. Тези, които бяха отговорни за смъртта на Дарт Мол, щяха да си платят. Тези, които се бяха противопоставяли на волята му, нямаше да бъдат забравени. Всички щяха да си платят.

 Очите му проблеснаха. Все пак той бе получил това, което искаше. Дори смъртта на Дарт Мол си заслужаваше. Сега щеше да чака точния момент и търпеливо щеше да подготви почвата за следващите си действия.

 На тънките му устни изгря усмивка. Денят на разплатата не беше далеч.

 

Излиза, че точно смъртта на Дарт Мол е вдъхновила Императора да измисли плана за унищожението на джедаите. А Дарт Мол е бил толкова умен и можещ, че оставайки жив е успял да заблуди дори Дарт Сидиъс, възстановил се е от смъртоносното пробождане в гърдите и после е почнал самостоятелна дейност зад гърба на всички. Тъпо.

Далеч съм от мисълта, че любителите на анимацията са чели книгата. А щом Дисни загърбват по толкова елементарен начин възрастните фенове на Star Wars, то нека се мъчат да си пълнят киносалоните с гледалите анимацията. За мен Star Wars приключи с Е6. Е7 изкопа гроба, а Е8 постави надгробния камък. "Соло" само документира последното.#5
peshootvt

peshootvt

  Модератор

 • Moderators
 • 404 Мнения:

Първо. Книгите по принцип са новелизация на филмите, което не означава, че  е задължително филмът да е копи-пейст на книгата и обратно.

Второ. Ситите винаги са имали една единствена цел, унищожението на джедайте. Затова Сидиърс така или иначе има план за унищожението им с или без Мол.

Трето. Стар фен-ветеран съм. И съм чел всички книги и повечето комикси, гледал съм всички анимации ( лично ги качвам от самото начало в два БГ тракера), филмите съм гледал безброй пъти. Не мисля, че по някакъв начин Дисни ме е обидил. Аз съм доволен, че има нови филми и серияли на МВ. "Колкото повече, толкова повече" ( сентенцията на мечо Пух). 

Четвърто. Колкото до мнението ти за епизоди 7 и 8 и "Соло", то си е твое и както винаги сме казвали в този форум: всеки има право на свое лично мнение.

btw Тази есен предстои началото на нов анимационен сериял: Междузвездни Войни Съпротивата. Предполагам, че не представлява интерес за теб, понеже вече заклейми епизоди 7 и 8.


A long time ago in a galaxy far , far away ...
May the Force be with You!
I have good feeling about this

9265862X.png

 


#6
Stefan_Trekkie

Stefan_Trekkie

  Форумен ветеран

 • Ветерани
 • PipPipPip
 • 45 Мнения:

За мен филма се оказа предвидим. Не беше нищо особено, показва някаква стандартна история. Ясното е, че ще се правят още такива филми и се надавам (ме) да подобрят качеството и да получим нещо ново и различно и на ниво.

bb8,

Колкото до Мол.. в еп. 1 не беше прободен, а разрязан през кръста. В анимацията спомената по-горе е с роботизирани крака. 

 

 Аз съм доволен, че има нови филми и серияли на МВ. "Колкото повече, толкова повече" ( сентенцията на мечо Пух). 

 

Не съм много съгласен. Пух си Пух, но повече може да значи и разреждане на таратора с повече вода без добавяне на друго.
Иначе и на мен ми харесват сериалите и ги следя с повече интерес от новите филми. 


Campagnolo_logo.png