Към съдържанието

Добре дошли във Форумите на Форум Междузвездни Войни
Регистрирайки се във Форумите на Star Wars Bulgaria, ще придобиете допълнителни възможности. Освен да четете темите ще можете да отговаряте, да давате репутация и да гласувате в нашите анкети. Ще можете да общувате с останалите членове, посредством лични съобщения и още някои други благинки ;) Ако имате акаунт може да Влезете от Тук - в противен случай може да си направете Регистрация безплатно.

C-3PO

C-3PO

Регистрация: 25 май 1977
Офлайн Последно: 05 май 2012 22:04
-----

#46972 „Соло: История от Междузвездни войни” – обстойно ревю

Публикувано от C-3PO на 27 май 2018 - 14:37

„Соло: История от Междузвездни войни” – ето ти един филм, за който доста хора имаха ДОСТА опасения. Излиза няма и половин година след противоречивия „Епизод VІІІ”, който раздели феновете на лагери. Смяна на режисьори, сериозно преснимане на сцени, доста късна рекламна кампания… Да не говорим за факта, че някой изобщо е посмял да прави Хан Соло филм без Харисън Форд, (о, какво светотатство) и „кому изобщо е нужен този филм”, който още преди да са гледали хората обявяват за „ненужна предистория” и „напълно излишно” попълнение към хронологията на „Междузвездни войни”. Гледах го, пак го гледах, и искам да го гледам още и още, защото „Соло: История от Междузвездни войни” е страхотен, вероятно любимият ми Star Wars филм от „Дисни” до момента.

„I have a good feeling about this”

Хан Соло

 

Напук на всички зли езици, аз си имах добро предчувствие, което се засилваше с всеки следващ трейлър и ТВ спот, който излизаше. От къде такъв оптимизъм у моята принципно критична към корпоративната политика на „Дисни” особа?

Преди всичко – Рон Хауърд! Човекът е приятел на Джордж Лукас, негово протеже дори до известна степен, двамата работят заедно още по „Американски графити” (1973), по-късно Хауърд режисира любимия ми „Уилоу” (с Уоруик Дейвис в главна роля)… Доказал се режисьор от едно по-старо поколение, ако има някой, който да развива вселената на Лукас с умение, уважение и усет, това е той. Всъщност, още преди да поеме юздите на „Соло”, Рон Хауърд беше в моя топ три на режисьори, които бих искал да са зад камерата на Star Wars филм (останалите двама, по очевидни причини, са Стивън Спилбърг и Джо Джонстън).

Също така – очакваше се един по-малък, по-личен филм, който е центриран около съдбите на няколко обичани герои, а не около епичен галактически конфликт. Ето това искам аз! Нека оставим войната като фон, галактиката е пълна-препълнена с всякакви интересни персонажи – харизматични контрабандиски, обаятелни пилоти, тайнствени ловци на глави, безскрупулни гангстери, джедаи в изгнание, бунтовници с огнен нрав… Нека видим какво се случва с всички тях! Няма нужда (и не е реалистично) всеки един филм да оставя дълбоки и широки следи в хронологията на галактиката. И ето, че най-накрая имаме един такъв по-непретенциозен, жанров Star Wars филм, чийто сюжет се развива нейде из периферията на големите събития.

Разбира се, аз си мълчах за добрите ми очаквания. Защото, както гласи древната джедайска мъдрост…

Хайпът е път към тъмната страна.

Хайпът води до нереално високи очаквания.

Нереалистичните очаквания водят до разочарование.

Разочарованието… води до интернет хейт.

Тъй че, нека сме наясно, не искам и не очаквам шедьовър на седмото изкуство, претендент за престижни награди и т.н. Очаквам добро забавление, което на изневерява на наследството на Лукас, вписва се в контекста на Star Wars, изненадва ме, но и не променя драстично представата ми за персонажите и тяхната същност. Получих всичко това, и още повече, и съм безкрайно доволен от филма! Новите филми са комерсиален продукт на корпорация Дисни, но все пак в този има много хубав баланс между целенасочена продажба на билети, лятно развлечение и изкуство, направено с желание и за феновете. И това е най-хубавото. За мен личи сърдечност и желание от новия филм, което ме радва неимоверно

Историята на „Соло” се случва под осезаемата сянка на Империята, но без нейното пряко участие. Вместо това врагът тук е друг галактически тумор, а именно – организираната престъпност и криминалните синдикати. Проследяваме вълнуващи събития от младините на Хан на Корелия и куп екзотични кътчета на галактиката, за някои от които сме чели от десетилетия в книги и комикси, а други пък са напълно нови.

Филмът не доскучава нито за миг, и то далеч не просто заради новите локации, интересните извънземни, екзотичната атмосфера и зрелищните ефекти, които са запазена марка на поредицата. Екшън, драма и хумор вървят ръка за ръка, в точна дозировка, а от взаимоотношенията на героите лъха сърдечност и искреност, сцените с Хан и Чуи ме оставят с усещането за приятелство и лоялност, героите са СЕБЕ СИ, с всички онези ключови качества, заради които сме ги обикнали.

Героите са прекрасно изиграни, особено Хан, Чуи, Ландо направо блестят! Ако утре от Лукасфилм обявят, че поверяват на същия екип три нови трилогии, за младините на Хан, Ландо и Чуи – хей, аз съм ЗА!

Актьорите наистина се раздават и са влезли страхотно под кожата на персонажите. Касдан старши и сина му са уловили в сценария си оня романтично-приключенски дух, който така обичаме в класическата трилогия на Лукас. Режисурата на Хауърд е умела, но ненатрапчива. Бих казал – „незабележима”, в най-добрия смисъл на думата – т.е. без его и стремеж да блесне с някакви изобретателни ракурси, необичайни планове и т.н., които да те „извадят” от филма с мисълта „Хей, как се е сетил да постави там камерата!” или нещо от сорта. В това отношение и Rogue One ми допадна много. Нямам никакви оплаквания от визията на филма, цялостната сценография и ефектите са прекрасни, и нямам търпение да разлистя илюстрованата енциклопедия „Solo A Star Wars Story The Official Guide” и арт албума с концептуалните рисунки и мейкинга на филма „The Art of Solo: A Star Wars Story” и да изследвам цялата креативна красота в детайли. Музиката на Джон Пауъл все още не се е набила в главата ми и не си тананикам някоя от новите теми, но в никакъв случай не се оплаквам от саундтрака.

(ТУК СВЪРШВА ЧАСТТА НА РЕВЮТО, КОЯТО НЕ СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ. ВНИМАНИЕ, ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРАГРАФИ СЪДЪРЖАТ ПОДРОБНОСТИ ОТ СЮЖЕТА! АКО НЕ СТЕ ГЛЕДАЛИ ФИЛМА НАЙ-ДОБРЕ НЕ ЧЕТЕТЕ НАТАТЪК! ПРЕДУПРЕДЕНИ СТЕ!)Не видях някои от нещата, които очаквах, а именно – семейството на Чубака (бях сигурен, че другото ууки в трейлъра е съпругата му Мала) и как точно Хан е заслужил всеизвестния life debt, но…

„Соло” бъка от сцени, реплики, дребни детайли, от които мед капе на едри капки върху фенската ми душица. При това, за разлика от „Rogue One” и особено „Силата се пробужда”, тук целия фенсървис е поднесен много балансирано, не спъва нито за миг темпото на филма и не седи като кръпка. (ОК, да, целия филм може да се разглежда като своеобразен фенсървис, но в крайна сметка той е много повече от това!)

Има неща, които всеки, който е гледал филмите от Сагата и обича „Междузвездни войни” веднага ще хване – зарчетата на Хан, доброто му предчувствие, всички дребни жестове, реплики и дори грешното произнасяне на името му от Ландо, 12-те парсека, първият изстрел, „Мразя те!” – „Знам”, легендарната игра на сабак… Но има и още, вероятно десетки, скрити из филма хрумки, заради които при все че е самостоятелна история, „Соло” е и невероятно добре вплетен в канона и цялостната вселена!

Бекет е очистил Ора Синг! Дали бандата му да не се свърже с Боск? Кира е тренирала Терас Каси! Хан блъфира на сабак и се хвали, че е горд притежател на  VCX-100 („Призрак” от „Бунтовниците”). Чубака за първи път играе Деджарик на борда на Сокола, поврежда дъската, освобождава поробени събратя и къса ръце! Пайковете провеждат престъпната си дейност на Кесъл. Уоруик Дейвис си показва физиономията и дори (най-накрая) има реплики на човешки език, а като капак излиза, че играе героя си от cameo-то в Епизод І. Истината за корабния компютър на Сокола. Купищата легендарни артефакти в офиса на Вос. И накрая, Мол! Изигран от Рей Парк и озвучен от Сам Уитуър, появата на бившия ситски чирак ме накара да пощурея от кеф, реално бих направил салто в киното, стига да можех!

Като нищо може да съм пропуснал или забравил нещо, вероятно тепърва ще откриваме още препратки и easter eggs/ Всички тия неща не само, че показват любов и грижа към Star Wars материата, но и елегантно свързват „Соло” с „Нова надежда”, „Империята отвръща на удара”, „Clone Wars”, „Rebels” и дори Епизод VІІІ.

За да не кажете, че от нищо не се оплаквам… Сцената с L3 и „чувствата” на Ландо към нея беше малко… ъъъ… аха-аха да прекрачи границата. Също така репликата на L3 “get his presumptuous ass out of my seat” е доста ненамясто в Star Wars филм, както и онова „Oh, shhhh…!”, за което Ландо, слава Богу си прехапа езика и недоизрече.

Някой би се оплакал, че второстепените герои са недоразвити, липсва им дълбочината, за да ни пука за тях и т.н. Ще повторя това, което казах по повод същите критики към Rogue One – „Просто няма достатъчно екранно време, което да се посвети персонално на всеки един герой. А дори и да бъде направено, това ще бави темпото на филма.” Това е екшън приключение, целта на второстепените (че дори и на главните) герои не е да ви демонстрират дълбоката си душевност. Ролята им е да бъдат забавни типажи, в най-добрия случай – да са ярки индивидуалности и да пускат запомнящи се реплики. Това не е тяхната история, не е необходимо да се задълбава кой знае колко в четириръкия пилот, къдравата снайперистка и т.н.

И все пак, драма съвсем не липсва. Менторството и смъртта на противоречивия Бекет бяха една от най-интересните за мен сюжетни линии, героят на Уди Харелсън за мен беше до голяма степен като излязъл от филм на Серджо Леоне – тъмно минало, още по-тъмно бъдеще, искрици добрина и човечност, често гасени от прагматичност и натиска на суровата реалност…

Предателството на Кира, макар и не съвсем непредвидимо, също се разви в интересна посока. По време на битката й с Хан и Вос не бях в състояние да предвидя какво ще се случи всъщност и на чия страна ще се окаже тя. Оказа се… на своята собствена!

Превръщането на Мародерите от банда пирати в борци за свобода, представящи се за коравосърдечни грабители също беше готин завой в историята. Усетих приятно феминистична нотка, която ми напомни доста на това, което Джордж Милър направи в „Mad Max: Fury Road” с Том Харди и Чарлийз Терон.

L3 пък е една от ония героини, които или обичаш, или мразиш, а аз все още не съм решил кое от двете да бъде. Темпераментът й ми идва малко в повече, както вече казах, но пък вдига такъв прекрасен бунт на роботите! „Тук дори не обслужват нашия вид!” беше супер намигване към сцената с бара на Татуин от „Нова надежда”. Освен това, вече сме виждали лоялния и смел непукист R2-D2, наследника му BB-8, имаме заядливия темерут Чопър, безпардонната прямота на K2,… сега имаме още един дроид с характер, който не повтаря нито един от предните. Цапнатата в устата, така де, във вокализатора, L3 поднася по пародийно-сатиричен начин темата за дискриминацията и бунта срещу статуквото.

Какво да кажа за финал? Обожавам романите на за Хан и Чуи на Брайън Дейли, страшно харесвам доста от историите, които останаха в „Легенди”-те след започването на Канона на „Дисни”. И макар, че няма нужда едното да измести другото, „Легенди” и „Канон” съществуват паралелно и най-важното е да имаме интересни, вълнуващи и добре разказани истории, на които да се наслаждаваме, но… Осъзнах, че всъщност „Соло: История от Междузвездни войни” е толкова добър, че нямам нищо против да „пренапише” историята на героите по такъв начин.

Статията „Соло: История от Междузвездни войни” – обстойно ревю е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46970 Окончателно увековечиха Кари Фишър в Холивуд

Публикувано от C-3PO на 25 май 2018 - 16:19

Копие на нейна паметна плоча беше заменено с оригинал пред Китайския театър в Меката на киното.

Статията Окончателно увековечиха Кари Фишър в Холивуд е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46968 Джордж Лукас в детайл – биографията на бащата на Люк Скайуокър и Индиана Джоу...

Публикувано от C-3PO на 30 април 2018 - 10:26

Кой е Джордж Лукас? Човекът зад „Междузвездни войни” и „Индиана Джоунс” – франчайзи, превърнали се в абсолютен поп-културен феномен, любими истории за цели поколения. Един от най-успешните кино творци на всички времена. Пионер на новите технологии, чиито филми пряко или косвено са тласнали инструментите на съвременното кино светлинни години напред. Визионер. Разказвач. Творец на митове. Един от най-богатите хора на планетата. Меценат и филантроп. Скромен брадат мъж с благ нрав, който страни от медийните изяви и обича карирани ризи и сини джинси. Невъзможно е да го определим и да разкажем за него с няколко думи. Затова пък, Брайън Джоунс ще ви го представи в 504 страници, изпълнени с интригуващи подробности и невероятни факти. Дефинитивната биографична книга „George Lucas: A Life” излиза на български от изд. „Hybrid books”.

212274_b

Истина е, че съм огромен фен на „Междузвездни войни”, филмите на Лукас са оказали огромно влияние не само върху интересите и хобитата ми, но изцяло във формирането на вкусовете ми и дори върху характера и мирогледа ми, върху мечтите ми… В двете трилогии (епизоди от І до VІ) има толкова много слоеве, толкова много различни аспекти, според които те могат да се разглеждат! (Който не го вижда, просто не гледа достатъчно задълбочено.) Едва ли съм в състояние да изброя към колко много неща могат „Междузвездни войни” да послужат като отправна точка за едно дете или млад човек с впечатлителен ум. Чрез Star Wars открих красотата на симфоничната музика и от Джон Уилямс преминах на десетки други композитори. Пак заради Star Wars се насочих към трудовете на Джоузеф Кембъл по сравнителна митология и антропология. Започнах да намирам паралели между събитията от една далечна галактика и историята и съвременната политика на собствения ни свят. Да не говорим, че Лукас и Спилбърг са до голяма степен отговорни за страстта ми по разказване на истории и използването им за предаване на емоция и идеи. Както и за магистратурата ми по филмово изкуство.

01

Аз и Падме, 2005 – премиерата на Епизод ІІІ

Казвам всичко единствено за хората, които ще махнат пренебрежително с ръка и ще кажат, че Лукас е онзи чичка, който е измислил една камара странни извънземни и шантави роботи и сега децата им мрънкат за някой от тях всеки път, когато минат покрай магазин за играчки. Първо – искам да дам себе си като пример за това какво мощна следа е оставило творчеството на Джордж Лукас у милиони хора по света и им е помогнало не само да открият себе си, но и толкова много приятели със сходни интереси. Второ – искам да подчертая невероятния градивен ефект, който филмите от Сагата могат да имат върху своите зрители. Да, има я и консуматорската страна на нещата, но далеч не всичко е колекциониране на екшън фигурки и пластмасови светлинни мечове.

1934947_b

Тази книга обаче дори не е за „Междузвездни войни”. Тя е за човека, на когото ги дължим. И за това какво още му дължим. Списъкът е повече от дълъг и може наистина да ви изненада. Това е книга за една безкрайно интересна личност, чийто живот е не по-малко интересен от този, на някои от неговите герои. Лукас е човек за когото си струва да се пише и за когото си струва да се прочете. Има много на какво да се научим от начина му на мислене и работа. И като някой, който се интересува от Лукас повече от живо, мога да кажа, че Брайън Джоунс е свършил наистина страхотна работа с книгата си. Едно от нещата, които страшно ми допадна например е, че авторът е обърнал внимание на приноса и влиянието на двете съпруги на Лукас и жизнено важната подкрепа, която е получил от тях.

george-lucas-star-wars

Изгледал съм де що има документален филм и интервю с Джордж Лукас, нееднократно съм гледал цялата му филмография като сценарист, режисьор и продуцент, слушал съм коментарите му към филмите, да не говорим, че „Джордж Лукас” на Брайън Джоунс съвсем не е първата книга по темата, която чета… И все пак, Джоунс успя редица пъти да ме изненада с цитати, анекдоти, случки и др. за които до сега не бях чувал. Ако пък досега не сте се интересували специално от живота и работата на Лукас, то тази книга ще е невероятно информативна и любопитна за вас, без значение дали сте киномани или не.

Самият Лукас цени много спокойствието и личното пространство и любезно е отказал на Джоунс да участва лично или да сътрудничи за написването на тази биография. Авторът на книгата не е имал достъп до Ранчо Скайуокър или архивите на Лукасфилм, но е компенсирал това с невероятно мащабно и изчерпателно проучване на всичко, което е пряко или косвено свързано с Лукас. Пример – човекът е ровил журналистически архиви на печатни издания отпреди десетилетия, за да изнамери пълните версии на стари интервюта, заедно с всичките им орязани от пресата заради дължина и останали непубликувани въпроси и отговори.

pficzj1c1fiqzcgb6k59

Резултатът е повече от впечатляващ труд, максимално изчерпателен, фактологически точен, обективен, но и представящ различни гледни точки. Книгата обхваща всичко от ранното детство на Джордж Лукас, през буйните му младежки години, когато си пада по автомобилните състезания и едва не загива в пътна катастрофа, новооткритата му любов към фотографията и киното, студентските му години… Обхванати са взаимоотношенията и сътрудничеството му с други големи режисьори от неговото поколение, особено Франсис Форд Копола и Стивън Спилбърг. Приятелството между Лукас и Спилбърг е показано с цялата си топлота и взаимно възхищение на двама безпрекословни кинематографични таланта, които взаимно се допълват.

lucas-spielberg-indiannajones-set

Днес виждаме Лукас като спокоен и улегнал мъж с тънко чувство за хумор и известна дистанция дори спрямо самия себе си. Но дали винаги е бил такъв? Обожавам бунтарската му страна и факта, че успява да изпълни дръзкото обещание към баща си, когато отказва да наследи семейния бизнес – младият и непокорен Джордж действително успява да спечели първия си милион долара преди да навърши тридесет години. (Дай, Боже, всекиму!)

Едва ли е останал човек на планетата, който да не е чувал за „Междузвездни войни” и „Индиана Джоунс” и името на Лукас е неразривно свързано с тях, но преди да ни пренесе в далечната си галактика Лукас жъне успех с носталгичния, уловил духа на Калифорния през 60-те „Американски графити”. Следва провокативната, студена и все още плашещо актуална анти-утопия с уникално изчистена, концептуална визия – „THX 1138”.

homage-to-the-work-of-george-lucas-photo-via-tumbl

Именно чрез тези филми Лукас се сблъсква остро със студийните интереси и комерсиалната холивудска система и научава най-важния си урок, който ще изиграе и ключова роля за собствения му финансов успех. Младият Джордж не може да понася, когато хората с куфарчетата и костюмите се месят в работата му и обръщат киното от изкуство в изчисляване на тенденции и очаквани продажби. Това и го подтиква да се превърне в ревностен защитник на креативния контрол и авторската свобода. И за да си ги осигури – подписва договор с Fox, според който именно той, а не студиото, контролира правата върху марката и евентуалните продължения. Чисто и просто, той иска да притежава и контролира труда си. Е, потребнали са му на някой правата върху някаква си измишльотина за метална мланета и двуметрова маймуна, пилотираща космически кораб…

39890af3788c613936bfad2a1149a216

Останалото, както се казва, е история! До ден днешен, Джордж Лукас си остава абсолютен прецедент в историята на киното. Парите, спечелени от един филм, той инвестира в развитие на компанията си и заснемането на следващия, осигурявайки работа на хиляди талантливи хора и дарявайки бягство от реалността и мечти на милиони други. Просто няма (а може би и никога няма да има) друг независим кино творец от калибъра на Джордж Лукас. Да, може би не си давате сметка заради известните актьори и невероятните специални ефекти, но всъщност филмите на Лукас не идват от холивудската система, а представляват истински авторско, независимо кино. Филми с бюджети от по над 100 милиона долара, които не се правят заради корпоративни интереси или с мисълта за висока възвращаемост, а защото един разказвач има глава, пълна с идеи и послания и гори от желание да ви ги предаде по възможно най-вълшебния и увлекателен начин и… има финансовата свобода наистина да го направи.

Hoarder+Lucas

И тук отварям една скоба. Надявам се, че към книгата на Брайън Джоунс ще проявят интерес и по-младите читатели, и в частност, новите фенове на „Междузвездни войни”, които навлизат във вселената едва сега, след като вече правата за франчайза са в ръцете на „Дисни”. На тях искам да кажа: Важно е да познавате и помните Лукас и неговата визия. От феновете зависи да пазят в сърцата си идеите и същността на „Междузвездни войни”, позитивните послания и градивната философия зад тези истории, и да подхождат със здравословна критичност към всички следващи филми от поредицата, които се правят без менторството на Джордж и освен филми и произведения на изкуството са и чисто комерсиални продукти. В този ред на мисли, „Джордж Лукас” излиза в оригинал през декември 2016, тъй че книгата е максимално актуална и адски изчерпателна и обхваща и покупката на „Лукасфилм” от „Дисни” през 2012 за сумата от 4 милиарда долара. Голяма част от парите Лукас посвети на благотворителност, а с друга част пък финансира проекта си за огромен музей на изкуството в Лос Анджелис.

dreammaker_lucas

„Създателят на мечти“ – худ. Тсуено Санда

Всичко това, разбира се, е просто една малка част от съдържанието на биографията на Брайън Джоунс и изд. „Hybrid books”. Изданието е наистина страхотно и изключително много се радвам, че излиза на български език. Препоръчвам го горещо на всички – фенове на филмите на Лукас, киномани като цяло, почитатели на биографичните книги, както и хора, които чисто и просто проявяват любопитство да научат повече за живота и работата на една от най-интересните (и може би недооценени) личности от сферата на културата в наше време.

57d71d1bd4659525b8dd47996f8eb520-george-lucas-starwars
И преди да приключа… Преди да се захване с „George Lucas: A Life”, Брайън Джоунс пише биографията на друг голям и много обичан от мен творец (и в някои случаи – колаборатор на Лукас) – таткото на мъпетите Джим Хенсън. Много се надявам, че от „Hybrid books” ще издадат у нас и „Jim Henson: The Biography”!

Ненко Генов

Още за книгата от сайта на изд. „Hybrid books” – http://www.hybridbooks.eu/george-lucas

Няколко думи от самия автор…

И един интересен разговор по повод книгата с Брайън Джоунс в подкаста Coffee With Kenobi:

1883607_back__b

Статията Джордж Лукас в детайл – биографията на бащата на Люк Скайуокър и Индиана Джоунс излиза на български е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46944 „Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi“ – обстойно ревю (със спойлери!)

Публикувано от C-3PO на 16 декември 2017 - 21:06

Преди да започна със същинското дискутиране на „The Last Jedi” нека вметна няколко встъпителни думи. Първо, ревюто съдържа спойлери, тъй че ако не сте гледали филма, моля ви, не разваляйте преживяването и не четете нататък. Но се върнете отново към текста след като видите филма, за да видим дали мненията ни съвпадат :)

Второ, влюбих се в „Междузвездни войни” когато бях на седем и от тогава насам вселената на Лукас се е превърнала в неразделна част от живота ми, интересите ми и характера ми. Просто искам да е ясно, че тия филми (и съпътстващите ги истории) значат наистина много за мен, интересувам се живо и следя постоянно (мъчейки се да не изоставам от) всичко, което се случва със Star Wars. За мен това са много повече от просто любими филми. Светът на „Междузвездни войни” е като втори дом за мен. Казвам това, за да е ясно, че това, което ще четете тепърва не е просто мнението на човек, излязъл от киното, а на някой, който приема всичко доста лично. Ще наблюдавам цялостната картина, а не просто единичния епизод в частност и ще се постарая да представя както собственото си мнение, така и някои аргументи, които смятам за обективни и общовалидни.

Трето – имайте търпение, преди да премина към същината на ревюто, трябва да кажа някои неща за неговата предистория и ограниченията, които тя поставя.

„Силата се пробужда” е филм, който ме остави с толкова противоречиви чувства, че реших да не пиша ревю за него и да не го коментирам, докато не видя ПОНЕ следващия епизод и да оценя седмата част като парче от пъзела, като част от новата трилогия, а не като самостоятелен филм, на фона на своите предшественици. Но трябва да го спомена тук, защото всичко е част от цялото.

Да започнем с това, че оттеглянето на Лукас беше болезнен процес за мен. Дисни спряха The Clone Wars (вероятно по чисто комерсиални причини), обявиха цялата Разширена вселена за „Легенди” и започнаха нов канон, и най-големия удар – решиха да изоставят бележките и идеите на Лукас за продължения и да поемат в нова посока. От всичко, което можете да научите за създаването на „Силата се пробужда” става ясно, че това е като цяло пришпорен и недомислен филм. За това свидетелстват общоизвестни факти, които ще откриете в интервюта, бонус материали и особено в книгата „The Art of Star Wars: The Force Awakens”. Показателен факт – премахването на Майкъл Арндт като сценарист, защото му отнема прекалено дълго да се потопи в историята и да завършва сценариите си (а това е човекът, на когото дължим сценария на едно от най-добрите кино продължения в историята – гениалният по мое мнение „Toy Story 3”). Друг показателен факт – наема се тълпа млади концептуални художници да нахвърлят идеи без сценарий, рисувайте, и ще видим коя картинка ще ни вдъхнови за сцена, която да включим в бъдещия епизод. Филм, който има премиерна дата, но няма сценарий – лош знак!

Знаем, че искаме да има нов филм, знаем, какво усещане гоним, знаем какъв пазар гоним, но не знаем какво всъщност искаме да кажем с него… ? получаваме едно ехо на „Нова надежда”, предвидим, пълен с носталгичен фенсървис филм, който въпреки всичко има много достойнства. Като например абсолютно страхотната триада от нови герои „от добрите”, чудесно изиграни, с прекрасна химия между тях… ? после Хан Соло умря! По гаден, нелеп, ужасен и незаслужен начин, от ръцете на собствения си син.

„Силата се пробужда” ми хареса като представяне на нови герои, като възможност за бъдещи приключения, като завръщане в познатата вселена… но едновременно с това сбъдна най-лошите ми страхове. Съсипа красивия, вдъхновяващ и трогателен финал на „Завръщането на джедаите”. (Това винаги е бил и най-голямият ми проблем с някои от историите в старата Разширена вселена след Епизод VІ)

Никой няма против нови филми и нови истории, просто някои сюжети и герои не трябва да се пипат. Не исках да видя стар и затънал в дългове Хан, разделен от Лея, която прекарва старините си на фронта, бореща се против следващата диктатура, покварила собствения им син. Не исках да виждам Люк самотен и преследван от демоните на собственото си минало. Но завръщането на Хан, Люк и Лея е възможно най-голямата реклама за феновете и следователно тъкмо това става в „Силата се пробужда”, независимо дали самата история го изисква или не. Факт, че Рей, Фин, Поу и BB-8 изнасят филма на плещите си и „Силата се пробужда” спокойно можеше да мине и без директната връзка със Сагата на Скайуокър.

?мах две години да свикна със събитията от „Силата се пробужда”, със смъртта на Хан, с идеята, че Люк е разяждан от вина, с падението на Бен Соло, с фашисткия фанатизъм на Първия ред и всичко останало. Факт, че всеки нов епизод изисква поне няколко гледания, за да попие добре в съзнанието на феновете, да се обмисли…

Една мисъл, която ми помогна да се примиря донякъде с новия сюжет беше, че в ретроспекция доста главни герои свършват по до известна степен трагичен начин.

Оуен и Беру Ларс? След годините, през които отглеждат Люк свършват като два овъглени скелета в пустинята. Оби-Уан? Самотен отшелник, който не успява да обучи Люк напълно и среща края си от някогашния си ученик и приятел, изгубен в Тъмната страна. Йода? Самотен отшелник на блатна планета, който не доживява да види падението на Палпатин и ?мперията лично. Да не говорим за трагедията на Анакин Скайуокър. (? все пак, края на Хан е толкова ужасен, че трудно се преглъща…)

? така, кутията на Пандора вече е отворена, старите герои са в новата трилогия и съдбата им съвсем не е радостна. ? „The Last Jedi” трябва да продължи всичко това и да го направи смислено. След „Силата се пробужда” задачата не е лека. Но смятам, че Райън Джонсън се е справил повече от задоволително. Доста добре, всъщност. Не перфектно. Но доста, доста добре.

Оплакахме се, че „Силата се пробужда” е предвидим и следва утъпкани от Старата трилогия пътеки? Е, „The Last Jedi” има няколко доста шокиращи изненади! Ще ги коментирам всички, но не по хронологичен ред.

Да започнем с историята на Люк, която вероятно ще има най-широк отзвук сред феновете и зрителите. От „Силата се пробужда” знаем, че Люк е пряко намесен в падението на Бен Соло, знаем, че академията му е свършила в руини, а той се е оттеглил от всичко и всички. Сега, след „The Last Jedi”, вече знаем защо и обяснението е повече от добро.

Моментното изкушение да извърши нещо ужасно с цел да изкорени по-голямо зло още в зародиш е много добър начин, по който Люк да бъде очовечен, да се мотивира чувството му за вина, без той да бъде превърнат в пропаднал герой, в изневяра на предишния му образ. В този филм образът на Люк Скайуокър придоби нови измерения, нови нюанси, нова човечност.

А финалът на Люк буквално спря дъха ми! Гигантската илюзия, създадена чрез Силата, мнимото му присъствие на бойното поле, best jedi mind trick ever, това… думи нямам! Такава тръпка! Никой не беше в състояние да го предвиди. (А ако следим хронологията, знаем, че нещо такова е възможно – Сидиъс успява да прикрие Тъмната страна у себе си в непосредствена близост до Йода и целия джедайски орден, говори се, че по-късно ?мперията пада така бъзро, защото е използвал Силата за да влияе на подчинените си и армиите си от светлинни години разстояние и т.н.)

Двойният залез, саможертвата му, сливането му със Силата… Красиво! Никой герой до момента не може да се похвали с такова поетично прощаване.

Преминаваме към следващата изненада, също провокативна. След смъртта на Кери Фишър всички очаквахме, че в Епизод VІІІ и Лея ще посрещне гибелта си. В момента, в който взривяват кораба й и тялото й се носи из космоса и си казваш – е, край, и тя си отиде… ? ако това беше финалът й щеше да е почти толкова кофти, колкото и кончината на Хан. Но не! Лея използва Силата и се завърна, и това също никой не го предвиди и беше страхотна изненада.

А за всички, които смятат, че е трябвало да се използва възможността за монтиране на филма така, че историята на Лея да завърши, тъй като няма начин героинята да бъде изиграна отново в Епизод VІІІ – един въпрос. Вие бихте ли искали да орежете от филма половината сцени, в които Кери Фишър е участвала преди да ни напусне? Би било чисто и просто грехота. Най-вероятно и с Лея ще се простим в Епизод IX, но ще стане по някакъв камерен, тих и трогателен начин, както например раздялата с бащата на ?нди и с Маркъс Броуди в „?ндиана Джоунс 4”.

?зненада номер 3 – Сноук! Всички чакахме някакви детайли около произхода му. Никой не заподозря, че Сноук ще бъде убит във втория филм от трилогията и дори няма да дочака нейния финал. Заслепен от собствената си арогантност и самоувереност, Сноук се оказа разчленен върху собствения си трон и това беше страхотно! Кой е, какъв е и от къде е? Няма чак толкова голямо значение в момента, и със сигурност в бъдеще ще бъде изяснено. Постоянно излизат романи от рода на „Траун”, „Таркин”, „Асока” и т.н., които хвърлят светлина по някои подробности от живота на емблематични персонажи, колко му е да видим и „Сноук” след година-две. Райън Джонсън ще прави нова трилогия, обявен е сериал, Star Wars ще продължава да се разширява непрестанно, та ще има предостатъчно възможности да разберем повече за Сноук.

? любимата ми изненада от филма – появата на Йода! За мен повторната среща между Люк и Йода беше най-трогателния и емоционален момент във филма, любимата ми сцена от новия епизод. Не съм сигурен на този етап, но ми се струва, че за цял ръст бяха използвали дигитален йода, но близкия план абсолютно ми приличаше на кукловодство и аниматроника. Франк Оз и Марк Хамил отново заедно! Диалогът между Йода и Люк разви и двамата герои. Беше едновременно изпълнен с едни от най-мъдрите слова, които учителят на джедаите е изричал и полу-скрита алюзия към всички фенове, които са обсебени от догматични идеи за канон. Много ми хареса развенчаването на древните джедайски традиции от техния сух, идеализиран ореол, символичното запалване на дървото, съдържащо древните текстове… Всички знаем до къде доведе това. А репликата „Pageturners they were not” е за мен моментална класика и абсолютен култ!

Не говорим за второто пришествие на фантастичното кино или дори на Star Wars. „The Last Jedi” е периодично явление в позицията си на следващ епизод, на нови събития в галактиката… ?наче е забавен, комерсиален филм, който се опитва и до голяма степен успява да задоволи очакванията и на феновете, и на средностатистическия зрител. Макар и с неочаквани обрати, все пак няма революция. Екшънът е на ниво, нови умения в Силата, няколко приятни нови същества и герои, не липсва адреналин, леко поднесена романтика…

Хуморът не винаги работи, но в моментите, в които работи се смях на глас. Хареса ми да видя и у Люк нотки от остроумния  сарказъм на Оби-Уан. „Джаку – е да, това си е никъде!” – беше готино. А сцената, в която си казах „Оффф, егати тъпия дизайн, това прилича на ютия!”…”Оо… това Е ЮТ?Я!!!” – тука просто се изгъбаркаха много яко!

Оплакванията… Оставям настрана цялата работа с дизайните на всички кораби, машини и пр. бойни единици на Първия ред, които са ехо от Старата трилогия, чисто и просто ?мперията на стероиди. Това е част от „наследството” на „Силата се пробужда”.

Основният недостатък за мен е, че Чубака, Трипио и R2-D2 имаха абсолютно епизодични и невзрачни роли, сякаш изобщо не бяха там. Сцената, в която Чуи се кани да хапне „печено пиле” и тъжни поргчета го наблюдават с жални очи пък биеше на черен хумор и си казах, че ако гледаш филма с малки деца тая сцена ще е доста дискомфортна.

Музиката не ми направи абсолютно никакво впечатление, все едно я нямаше. Не бих казал, че и саундтракът на „Силата се пробужда” беше от калибъра на епизоди от І до VІ, но там темата на Рей беше много красива и ме грабна още в киното, докато при гледането на „The Last Jedi” нищо не ми се „наби на уши”.

Репликата „big ass door”, за много хора може би ще е дреболия, но за мене беше адски, ама АДСК? не на място! Не мога да повярвам, че са я оставили. Тотално ме извади от Star Wars атмосферата.

? още нещо… ОК, повече от ясно е, че се опитват да вкарат колкото се може повече женски образи и герои от различни култури и етноси в главни роли, няма лошо. На моменти ми седи пресилено и неестествено, просто има сцени в които сякаш мнозинството от Съпротивата са женски персонажи… Не знам, може би е важно това да се прави, еманципация и какво ли не, но в Star Wars никога не е имало нито грам дискриминация или неравноправие. Лея и Мон Мотма са жив пример за това, още от дните преди Елън Рипли, Сара Конър и други сай фай героини да стъпят на сцената. Подкрепям мнението, че героинята на Лора Дърн не беше особено нужна и много по-логично щеше да е на нейно място да използват адмирал Акбар.

? като казах женски образи и различни култури… Медальонът на Роуз и сестра й беше със супер глупав дизайн! ОК, да, те са с азиатски черти… Защо медальонът им трябва да е Star Wars вариант на ин-ян символа? Това беше една от ония неприятно бодящи в очите алюзии, както сцената с генерал Хъск и кохортите щурмоваци от „Силата се пробужда”, която просто крещеше „нацисти в космоса”.

Някои хора са недоволни, че Фазма отново е пропилян образ… На мен не ми пука особено за нея. Тя е нещо като опит за женски вариант на Боба Фет – епизодична роля, която да се превърне във фаворит сред феновете заради визията и бронята си. Не им се получава особено. Но това не е историята на Фазма и няма защо да се съсредоточаваме върху нея.

?мам известни резерви относно сцената с Фин. Той бе готов да се пожертва… Щеше да е поредния неочакван обрат ако се пожертва и умре, и все пак – той ме кефи доста и се радвам че го оставиха жив. Радвам се, че и Роуз оживя, след като го отърва от лъча на оръдието. Но така в 2 минути лъжеш публиката два пъти, че главен герой умира! Първо изглежда, че Фин аха-аха да ни напусне, после май Роуз ще умре от раните си, а после и двамата са живи? Не исках да умират, но не знам дали и драмата не беше прекалено пресилена…

Заключението ми е следното: „Силата се пробужда” размъти водата, „The Last Jedi” започна да избистря положението. Доста хора имат крайно негативно мнение за новия филм, други пък са зад модната реплика, че е най-доброто след „?мперията отвръща на удара“. Не мисля, че трябва да залитаме до такива полюси. ?ма още какво да се желае тук, но имайки предвид, че става дума за продължение на Епизод VІІ, Райън Джонсън и компания са си свършили добре работата. Филмът ме изненада истински поне четири пъти, а това е нещо, което не мога често да кажа за какъвто и да било филм в наши дни. Нещо повече – усещането от „The Last Jedi” е почти като за завършена трилогия и сега нямаме представа по какъв път ще поеме Епизод IX. Отново гледам към бъдещето с истинско любопитство.

А съгласни ли сте с казаното от мен? Какви са вашите наблюдения и коментари по филма? Оставете коментар под статията и споделете мнение!

 

 

Статията „Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi“ – обстойно ревю (със спойлери!) е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46910 „Star Wars: Асока” от Е. К. Джонстън – ревю!

Публикувано от C-3PO на 18 юли 2017 - 07:58

Странно как въображаемите герои от „Междузвездни войни” израстват заедно с нас, превръщат се от поредния колоритен персонаж в наши приятели, с които сякаш ни свързва обща история, общи спомени. Още си спомням първата среща с Асока Тано. Беше преди близо цяло десетилетие!

През 2008 година, три години след „Епизод ІІІ: Отмъщението на Ситите” феновете бяха зажаднели за завръщане в кината… и в галактиката на Джордж Лукас. Знаехме, че от Лукасфилм работят по нов ТВ сериал, но бяхме изключително приятно изненадани, когато разбрахме, че вместо пилотен епизод по телевизията, за първи път ще се срещнем с компютърно анимираните си любимци в кино салоните! Ето ги! Оби-Уан Кеноби, Анакин Скайуокър, Йода, клонингите и… Асока?! Тази пък коя е?

Падауанът на Анакин Скайуокър! Не бях сигурен дали наистина я харесах от самото начало. Хилавото момиче тогрута определено беше симпатяга, на Анакин наистина му се падаше да получи някой нахакан и самонадеян падауан, който да му вгорчава живота, докато Оби-Уан се подсмихва отстрани… Но прякорите „Снипс” и „Скай-гай” леко ми лазеха по нервите…

Но първите стъпки винаги са трудни. С течение на времето обаче „Star Wars: Войните на клонираните” се разви във всяко едно отношение. Лукас, Филони и компания превърнаха сериала в истински наследник на филмите и пълноправно попълнение в хронологията на вселената. Сценариите ставаха все по-силни, качеството на анимацията се подобри неимоверно, а героите сякаш придобиха плът и кръв и заживяха свой собствен живот. ? това важи особено за Асока Тано (и озвучаващата я Ашли Екстайн). Днес Асока е сред любимите ми персонажи и си е извоювала тази позиция благодарение на своето развитие, дълбочина и емоционален диапазон.

92ba22a552f2f0df1cc615f32ec05774

Финалът на пети сезон на „Войните на клонираните”, в който Асока и Анакин се разделят е все така сърцераздирателен и драматичен, завръщането на Асока в „Бунтовниците” и особено срещата й с нейния бивш учител са все сцени, от които ме побиват тръпки. Но какво се случва с Асока между двата сериала? Къде е тя след като напуска джедайския храм на Корусант и преди да се разкрие като агент Фулкрум?

ahsoka-tano-book-03302016

Дългоочакваният отговор на този въпрос най-сетне е тук под формата на завладяващия роман Асока, издаден наскоро и у нас от „Егмонт България”.

97895427191201495892456.1062

От дълго време феновете се питат какво се случва с Асока след като към края на войната на клонираните напуска ордена на джедаите и преди отново да се появи като мистериозен бунтовник. Най-накрая нейната история ще бъде разказана.

 Оцеляла след Заповед 66, Асока не е сигурна, че иска да бъде част от нещо голямо отново. Но желанието й да се бори с ?мперията и да защитава тези, които имат нужда, ще я отведе право при Бейл Органа и Бунтовническия съюз….

„Star Wars: Асока” беше за мен най-очакваната книга от вселената на „Междузвездни войни” от много време насам и искрено се радвам, че получи и български превод. (Сега само стискайте палци да видим и „Таркин” по родните книжарници!) Ще е грехота да ви издавам каквото и да било от сюжета, но наистина ми е трудно да се стърпя… Старая се в ревютата си да не пускам никакви значими спойлери, но все пак се чувствам длъжен да спомена някои неща от историята на романа.

asoka

След Заповед 66 Асока се укрива под името Ащла, а заклетите фенове веднага ще разпознаят тук референция към понятията Ашла и Боген – Светлата и Тъмната страна на Силата.

Освен с главната героиня от заглавието ще се срещнете отново и с още много други важни персонажи от „Междузвездни войни”. Къде из основния сюжет на романа, къде из спомените на Асока (имаме доста важни ретроспекции пръснати из главите!) ще се появят отново Анакин и Оби-Уан, Рекс, Дарт Мол, R2-D2, Бейл Органа… В книгата има такива подробности и сцени, такава сочна история, че направо лигите ви да потекат! Наистина, рядко се случва роман да предостави отговори на толкова много въпроси, на които създателите на сериалите „Войните на клонираните” и „Бунтовниците” не са могли да отговорят до момента.

asoka2

Всичко това обаче съвсем не значи, че книгата не става за всеки. Спокойно можете да се насладите на историята дори да нямате задълбочени познания за хронологията на галактиката на „Междузвездни войни”. Просто ако сте фен на анимационните сериали удоволствието ще е несравнимо по-голямо!

Ashoka_Cover copy1495892456.1856.jpg

В интерес на истината, макар и да не е рекламирана като прикуъл на „Бунтовниците”, „Star Wars: Асока” е ? това, и то в доста по-голяма степен дори от „Star Wars: Нова зора” и „Ezra’s Gamble”. Едно значимо допълнение в канона, което повярвайте ми, не искате да пропускате.

Статията „Star Wars: Асока” от Е. К. Джонстън – ревю! е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46909 „Rogue One: ?сторията от филма” от Мат Форбек – ревю!

Публикувано от C-3PO на 13 юли 2017 - 19:13

По традиция всеки филм от вселената на „Междузвездни войни” се сдобива с какви ли не адаптации – комикси, романи, видео игри… А романизациите винаги са две – едната е за по-поотраснали фенове, а другата (т.нар. Junior Novel) е предназначена за читатели „лека категория”. ? точно както се случи и с Епизод VІІ, от „Егмонт България” издават и двата варианта! След като вече четохме „Rogue One: ?стория от Междузвездни войни” на Александър Фрийд, сега е ред да оценим подобаващо и романизацията за деца, „Rogue One: ?сторията от филма” на Мат Форбек. Пригответе се за поредното приключение в любимата на всички далечна галактика!

97895427192811496729627.9773

Не е лесно да прескочик пропастта от цели четири десетилетия и да завършиш най-новия Star Wars филм нам, където най-старият започва. При все немалкото премеждия покрай заснемането на „Rogue One”, както и множеството чисто визуални предизвикателства, екипът начело с режисьора Гарет Едуардс се бяха справили наистина впечатляващо. Елегията за група отчаяни войни, притиснати до стената, жертващи живота си за да дадат шанс на Бунта срещу Галактическата империя се оказа наистина силна история, а новите персонажи, които тя ни представи моментално се наредиха сред любимците на Star Wars феновете. ? при все, че през последните месеци периодично гледам филма отново, а прочетох и адаптацията на Александър Фрийд, няма да простя и на тази малка книжка, нищо че е предназначена предимно за малките падауани.

rogue1

 Бунтовническият съюз разбира за съществуването на ужасяващо имперско оръжие, способно да унищожава цели планети – Звездата на смъртта. Съдбата на Галактиката е в ръцете на една смела млада жена – Джин Ерсо и нейните спътници. Те ще сторят и невъзможното да открият как да спрат смъртоносното оръжие. Вълнуващата история на едни обикновени хора, които избират да направят нещо необикновено и с това се превръщат в легенда.

 Точно както се очаква, книжката е изключително бърза и динамична. Главите са кратки, често от по едва две-три страници и ако ми простите леко глупавото сравнение, четенето е заразително като чопленето на семки – хванете ли се веднъж, не можете да се откачите. „Само още една глава и гася лампата…”, „Тая е последната и лягам…”, и изведнъж вече сте на финала!

rogue1_

Мат Форбек може и да не е известен автор на бестселъри, но далеч не е и някой зелен новак. Писал е фантастични младежки поредици, работил е и по съпътстващи истории по популярни гейм франчайзи като Magic: The Gathering, Guild Wars и Halo. Тук се е справил доста добре с тона, имайки предвид, че става въпрос за детска книга, а „Rogue One” е като цяло един доста мрачен, да не кажем трагичен филм, чиито минорни сцени могат да се сравнят единствено с най-тежките моменти от „Отмъщението на Ситите” и „?мперията отвръща на удара”.

Художественото оформление също е много приятно. Шрифтът е различен от обичайното, страниците имат една такава бледа изцапано-захабена щампа, а това също си носи някакво усещане по време на четенето.

rogue1__

Когато говорих за младежката романизация на „Силата се пробужда” изкритикувах факта, че книжката имаше същата корица като основния плакат на филма, който пък от своя страна служеше и за корица на романизацията на Алан Дийн Фостър. Тук вече няма от какво да се оплача, защото корицата на „Rogue One: ?сторията от филма” е различна и използва един от доста по-малко разпространените плакати. ?зображението е класическа композиция с героите от филма и макар да не е „рисувано на ръка”, все пак цветовата гама и фона напомнят за стила на художника Дейв Дорман.

Rogue_One_Cover copy1496729628.1571

Присъединете се отново към Джин, Касиан и компания в борбата срещу тиранията на ?мператора! Съберете кураж и се опълчете на Креник, Таркин и дори самия Дарт Вейдър! ? нека Силата бъде с Вас!

Ненко Генов

Статията „Rogue One: ?сторията от филма” от Мат Форбек – ревю! е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46900 „Rogue One: ?стория от Междузвездни войни” от Александър Фрийд – ревю!

Публикувано от C-3PO на 02 април 2017 - 09:01

Най-накрая Rogue One вече е достъпен за домашно гледане, плюс леко над един час документални бонус материали около създаването му. Но паралелно със световната видео премиера на филма, от „Егмонт България” у нас излиза и романизацията на хитовия филм, дело на автора Александър Фрийд. 

Много ме радва тенденцията книгите по „Междузвездни войни” все по-често да бъдат поверявани не просто на популярни писатели на фантастични бестселъри, а на дългогодишни фенове с креативни заложби. Такъв е и случаят с Александър Фрийд, който макар и да не е особено изявен като белетрист има над десет години стаж като сценарист на различни настолни и компютърни игри. ?менно на него дължим сюжетната линия на имперския агент в хитовата ролева игра Star Wars: The Old Republic и нейните експанжъни. Фрийд е сценарист и на повечето от комиксите на Dark Horse, съпътстващи играта. А ако сте успели да поиграете Star Wars: Uprising (по мое скромно мнение – едно от най-читавите MMORPG заглавия за мобилни платформи) преди от Kabam да й дръпнат шалтера и да свалят сървърите офлайн – то Фрийд е сценарист и на тази игра. Дебютният му роман е „Star Wars: Battlefront: Twilight Company” от 2015, който по незнайни причини май взе та отпадна от издателските планове на Егмонт. Но по-важното сега е, че вторият му роман, а именно литературната адаптация по Rogue One, излиза на български!

Не вярвам някой от потенциалните читатели на тази книга все още да не е гледал филма, така че изобщо няма да се впускам в анотации на сюжета на „Rogue One: ?стория от Междузвездни войни”. Обстойно ревю без спойлери и мнението ми за самия филм можете да прочетете тук. Въпросът е – да четете ли книгата, след като вече сте гледали филма? Допринася ли Александър Фрийд някак за преживяването, допълва ли по някакъв начин представите ни за събитията и героите, надгражда ли върху вече видяното на екрана?

 

Естествено, романизацията се придържа плътно до сценария и до самия филм, но това съвсем не значи, че Фрийд не се е постарал да ви изненада. Авторът се е справил доста успешно със задачата да ви накара да съпреживеете отново съдбата на Джин Ерсо и компания под една по-различна форма.

За първи път в романизация по „Междузвездни войни” виждаме използван епистоларен похват! Освен традиционния наратив, авторът е вмъкнал на избрани места различни съпътстващи документи. Бележките на Гейлън Ерсо около работата му по Звездата на смъртта, хапливата кореспонденция между Орсън Креник и Таркин и пр. благинки са разпръснати през 528-те страници на романа.

 

Също така, ако филмът ви е оставил с някакви съмнения относно емоциите, мотивацията и взаимоотношенията на героите – то тук вероятно ще намерите желаното разяснение. Фрийд е поразгърнал героите подобаващо, успяваме да надзърнем в неизказаните им мисли. А и получаваме известно количество диалог, който или е отпаднал от сценария, или е бил орязан при монтажа, или пък е бил допълнен от самия Фрийд… но във всеки случай – не е част от филма.

Романизацията е доста добре написана на фона на предишните адаптации по епизодите. Всъщност, дори бих казал, че се нарежда сред най-успешните екранни приключения от галактиката на Лукас, които са били пренасяни върху страниците. Емоционалното въздействие на най-трогателните (и трагични) моменти от филма е не само запазено, но на меса е дори и подсилено.

 

Та, да се върнем на въпроса – да четете ли книгата, след като вече сте гледали филма? Аз определено се радвам, че го направих, защото не само, че преминах отново през силния и интересен сюжет на филма, но и разширих разбирането си за главните герои. Препоръчвам „Rogue One: ?стория от Междузвездни войни” на Александър Фрийд и на вас. А на „Егмонт България” пък препоръчвам да не пренебрегват и предисторията на Rogue One – романът „Star Wars: Catalyst – A Rogue One Novel” на Джеймс Лусино също заслужава превод!

 

 

Статията „Rogue One: ?стория от Междузвездни войни” от Александър Фрийд – ревю! е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46897 От Disney увериха: Смъртта на Кари Фишър няма да промени Епизод VIII

Публикувано от C-3PO на 26 март 2017 - 10:34

Генералният директор на Disney – Боб Айгър излезе със становище, с което да успокои феновете, че трагичната кончина на Кари Фишър (принцеса Лея) в края на миналата година няма да повлияе значително на историята от оставащите два епизода от новата трилогия на Междузвездни войни.

Според заявеното от него, всички сцени, в който обичната ни кралска особа трябва да вземе участие в Епизод VIII са вече заснети и няма да бъдат променяни/подменяни по никакъв начин. Колкото до Епизод IX, Боб Айгър побърза да увери, че там сценарият също няма да търпи значителни редакции, но това не означава, че студиото ще се опита да върне актрисата на големия екран със SGI технологии, както вече го направи в Rogue One. Във връзка с това той просто каза, че Колин Тревъроу (режисьорът на въпросната част) и Катлин Кенеди (директор на Lucasfilm) ще се срещнат и ще обсъдят възможностите за това как, по удобен за сюжета начин, образът на принцесата да бъде оставен извън последната част на трилогията.

Въпреки че можем да си отдъхнем, че продуцентите няма да се опитат да ни залъжат с един образ на емблематичната Лея Органа без Кари Фишър, това няма как да не ни натъжава поне малко, защото Епизод VIII ще е последният от Сагата с нейно участие.

Статията От Disney увериха: Смъртта на Кари Фишър няма да промени Епизод VIII е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46896 Междузвездни войни: Бунтовниците официално се завръща през есента с четвърти...

Публикувано от C-3PO на 24 март 2017 - 11:01

Въпреки най-добрите опити на ?мперията от Disney XD официално обявиха в началото на месеца, че създателите на анимацията Star Wars: Rebels работят по четвърти сезон, който ще имаме възможността да видим през есента на тази година.

?звестно време се спекулираше, че третият сезон може и да е последен, с оглед на това, че събитията все повече и повече се доближават до тези от Rogue One и Епизод IV, особено с представянето на персонажи като Соул Герера, принцеса Лея и адмирал Траун, но явно това не е случаят. Дори в едно свое интервю Дейв Филони (главен виновник за Войните на клонираните и Бунтовници) намекна, че вече работи и по нова анимация заемаща място във вселената на Междузвездни войни, но не даде никаква конкретна информация за сюжета и времевия отрязък, в който ще се развива действието.

В официалния си сайт от Star Wars посочват, че ще ни запознаят по-добре с наближаващия четвърти сезон на церемонията през април в Орландо. Така или иначе тази събота можете да гледате новия епизод, който трябва да сложи край на този напрегнат и изпълнен с динамика сезон три и може би ще ни разкрие съдбата на адмирал Траун и защо той не взима участие в събитията от Rogue One.

Бунтовници несъмнено е една отлична, в доста отношения анимация, за която ни бе казано, че директно ще се свърже и ще хвърли повече светлина върху наближаващия Епизод VIII (а може би не само).

Въпреки че Дарт Вейдър и компания със сигурност не са много очаровани от тези новини ние ще очакваме с нетърпение новите приключения на Езра Бриджър и екипажа на ,,Призрак“.

Можете да видите трейлър на финалния епизод на сезон три тук:

 

Статията Междузвездни войни: Бунтовниците официално се завръща през есента с четвърти сезон е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46895 Кога да очакваме първи кадри от Междузвездни войни – Епизод VIII?

Публикувано от C-3PO на 12 март 2017 - 19:05

 С напредването на годината всички ние горим от нетърпение да видим първи кадри от Епизод VIII на Междузвездни войни. Минаха близо три месеца от премиерата на Rogue One и е време Disney и Lucasfilm да заситят глада ни като покажат първи трейлър на така дългоочаквания филм. Дали това време не наближава?

В свое интервю на 15.12.2016г. Катлин Кенеди (президентът на Lucasfilm) беше попитана кога най-рано можем да очакваме нещо свързано с новия епизод от сагата. Отговорът и беше, че когато еуфорията около Rogue One започне да отшумява, с напредването на пролетта, ще започнем да виждаме разни неща“. Това може и да звучи доста относително и необвързано с някаква конкретна дата, но дали?

Наскоро беше официално потвърдено, че миналогодишният филм от Междузвездни войни ще бъде пуснат за продажба на Blu-Ray на 4-ти април. Също така разполагаме и с дата за тазгодишното честване на 40 години от премиерата на Епизод IV: Нова надежда (1977г.) в Орландо. Събитието ще се проведе между 13-ти и 16-ти април тази година. На него ще присъстват изпълнителните лица на компаниите ,нагърбени с продукцията на филмите с марка Star Wars, както и почти всички останали замесени по някакъв начин в заснемането. Ще присъстват и актьори, режисьори, а също и феновете успели да се сдобият с билети.

Взимайки всичко това предвид мисля, че спокойно можем да очакваме трейлър за Епизод VIII след точно месец. Започва краят на голямото чакане.

Напомняме ви, че премиерата на филма е на 15-ти декември 2017г. когато ще разберем кой е последният джедай (или джедаи).

Вижте и статията:

Официално Епизод VIII ще се казва – Star Wars:The Last Jedi

Статията Кога да очакваме първи кадри от Междузвездни войни – Епизод VIII? е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46894 14 години от създаването на Български джедайски орден

Публикувано от C-3PO на 10 март 2017 - 18:15

На тази дата преди 14 години е поставено началото на българското Star Wars фен общество с една интернет страница – http://bgjedi.com

През 2003 година група хора, фенове на безсмъртната сага „Междузвездни войни”, решават да се обединят и онлайн да покажат на България, че не са малко и имат какво да покажат на света. За официална дата на създаване на Български Джедайски Орден се счита датата 10 март. Тогава официално е пуснат онлайн сайтът http://BGJedi.com. По това време феновете, членуващи там се броят на пръсти. Постепенно интеренет обществото се разраства, а с това и популярността на сайта.

 

?зсечена метална монета с емблемата на Български Джедайски ОрденЕмблема на Български Джедайски Орден
Емблеми на Български Джедайски Орден

 

Първият истински сайт на нашата организация е именно bgjedi.com. До 2005 година основната Star Wars организация в България беше Български Джедайски Орден. Тогава феновете бяхме предимно джедаи или сити, ще рече запалени по Силата, съответно от там идваше и заглавието на Ордена. Постепенно с разрастването на общността ни започват да се приисъединяват към нас и почитатели на всякакви други раси, ордени и гилдии. Така беше създадена Федерацията

Български Джедайски Орден, както и останалите Star Wars общества са предимно интернет (онлайн) общества. Това не означава, че не поддържаме жив контакт помежду си. Това правим на нашите срещи, които се организират периодично. В нашето общество имаме фенове от цяла България, дори и извън пределите на родината ни, които също са неизменна част от нас. Основен метод за комуникация помежду ни е главният форум на Федерацията (http://starwarsbg.com/forum/), където заедно обсъждаме темите, които ни интересуват.

Днес сайтът http://starwarsbg.com след няколко трансформации се явява пряк продължител на основната идея на Български джедайски орден – да свързва и събира на едно място всички български фенове на Междузвездни войни и да прави по-достъпно всичко свързано с любимата ни Сага.

Вижте и галерия от избрани снимки от срещите ни.

? нека Силата бъде винаги с Нас!

Статията 14 години от създаването на Български джедайски орден е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46889 Били Дий Уилямс: „Не съм си представял, че друг може да бъде Ландо”

Публикувано от C-3PO на 05 февруари 2017 - 15:32

Актьорът Били Дий Уилямс наскоро е бил забелязан да обядва с Доналд Глоувър, който ще изиграе ролята на Ландо Калрисиън във филма за младия Хан Соло.  Ето какво споделя пред „Холивуд рипортър”:

Наскоро сте обядвали заедно с Доналд Глоувър. За какво си говорихте?

Трябва да отбележа, че той е много приятен младеж. Прекарахме си много добре заедно и си говорихме много. Попита ме някои неща за Ландо. Предполагам, че направи това, което обикновено правят актьорите – да събере информация, която да го ориентира в каква посока да поеме. Затова просто си седяхме и си говорехме и аз не се опитах да му налагам нищо – вероятно той има свои идеи. Той е много талантлив млад мъж. Слушах негови записи (Childish Gambino е псевдонимът на Глоувър, който се изявява и като рапър) и наистина харесах музиката, която прави.

Какви бяха идеите, които той сподели с вас?

Мисля, че преди всичко той искаше да се срещне с мен, да ме види на живо, да ме опознае и вероятно да използва впечатленията си, за да развие образа на Ландо.

Наскоро той каза, че не е готин като вас. Дадохте ли му съвет как да стане готин?

Никой не е готин като мен (смее се). Ще му бъде трудно. Шегувам се. Доналд е еклеткичен и мисля, че това е много важно, особено  за характера на Ландо. Той е еклектичен в начина, по който прави изкуство. Докато си говорехме, имах усещането, че е отворен към света човек.

Преди време бяхте казали, че продуцентите трябва да оставят Ландо намира. Променихте ли си мнението след срещата с Глоувър?

Не знам. Аз прекалено много се идентифицирам с Ландо. ?скам да кажа, че той беше част от живота ми цели 30 години. Дори когато правя други неща, които са известни на хората, те пак ме свързват с Ландо. Никога не съм си представял, че някой друг ще бъде Ландо. Аз виждам себе си като Ландо.

Трудно ли е да се сбогуваш с героя си и  да гледаш как той продължава живота си без теб?

Е, в крайна сметка трябва да му се случи нещо ново. Но аз не се сбогувам с него.  Той все още е част от живота ми. Аз го създадох.

Гледахте ли някой от най-новите „Междузвездни войни”, които излязоха напоследък?

Гледах „Силата се пробужда” и мисля, че беше добър. Наистина ми хареса.

Бихте ли направили камео във филма за младия Хан Соло?

Не знам. Зависи дали ще ме поканят. Нямам нищо против.

А иска ли ви се?

Ако ми предложат, не бих отказал.

Говорили ли сте с Харисън Форд за това какво мисли по въпроса друг актьор да играе ролята му?

Не – той е прекалено зает.

От Hollywood Reporter

Статията Били Дий Уилямс: „Не съм си представял, че друг може да бъде Ландо” е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46887 Официално Епизод VIII ще се казва – Star Wars:The Last Jedi

Публикувано от C-3PO на 23 януари 2017 - 23:15

Новина, която всички фенове на Сагата очакваха – официалното заглавие на Епизод 8 на Междузвездни войни ще бъде Star Wars: The Last Jedi.

Епизод 8 ще бъде режисиран от Райън Джонсън. Премиерата на Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi България ще бъде на 15 декември 2017 година.

Статията Официално Епизод VIII ще се казва – Star Wars:The Last Jedi е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#46805 Star Wars The Force Awakens 3D Blu-ray издание излиза на есен

Публикувано от C-3PO на 15 август 2016 - 11:10

Бъдете готови за колекционерското издание на Силата се пробужда в 3D Blu-ray формат, което ще излезе на пазара тази есен. ?зданието ще се състои от четири диска и освен Епизод 7 ще съдържа още много екстри, бонуси и непоказни изтрити сцени.

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens 3D Blu-ray излиза на 31 октомври, като датата за САЩ и Канада е  15 ноември. Препоръчителната цена е от $49.99

Ето списък на бонус видеата:

  • A look at how sound technicians blend action with audio effects in the featurette Foley: A Sonic Tale.
  • Sounds of the Resistance, another audio themed doc showing how the sound designers blended real recordings into otherworldly effects in the film.
  • Deleted Scenes – While there were a handful of deleted footage on the original Blu-ray, this one promises even more “never-before-shared” scenes.
  • Dressing the Galaxy – A look at how wardrobe designs from the original trilogy were retooled by costume designer Michael Kaplan to fit the galaxy three decades later.
  • Daisy Ridley and John Boyega share a conversation in The Scavenger and the Stormtrooper, a featurette that was released only on the previous disc as an exclusive at Target stores.
  • Inside the Armory – A tour of the various weapons and battle gear in the battle between the Resistance and The First Order.

The Force Awakens 3D Blu-rayThe Force Awakens 3D Blu-ray Front

Статията Star Wars The Force Awakens 3D Blu-ray издание излиза на есен е публикувана първо в Фен сайт за Междузвездни войни.


Прочети повече


#45460 Star Wars се завръща към Marvel Comics през 2015 година

Публикувано от C-3PO на 04 януари 2014 - 21:00

Marvel Entertainment обяви, че отново ще започне да издава комикси от поредицата Star Wars (Междузвездни войни).

Вижте цялата статия