Върховен лидер Сноук: Анди Съркис за „нараненият“ злодей от Междузвездни войни: Силата се пробужда
18/11/2015
Georgi Martev (65 статии)

Върховен лидер Сноук: Анди Съркис за „нараненият“ злодей от Междузвездни войни: Силата се пробужда

За хората, които са притеснени от тайната, забулила героя на Анди Съркис, актьорът казва, че им съчувства. Пред Entertainment Weekly aктьорът споделя, че той самият е нямал никаква идея кой е героят му, когато е започвал работа по филма.

„За първи път стъпвах на снимачната площадка без да имам ясна представа как ще изглежда героят ми. Разбирате за каква потайност става въпрос!“ – казва той.

Съркис е известен в областта на motion-capture индустрията – познат е със своите превъплъщения като Ам-гъл от “Властелинът на пръстените“ и Цезар от „Възходът на Планетата на маймуните“ (по време на интервюто актьорът е носел точките по лицето си за работата му по третата част на „Планетата на маймуните“ – „Войната на планетата на маймуните“).

Всеки такъв герой обикновено е съвместен продукт на режисьорите и художниците, отговарящи за визуалните ефекти. Тук. в случая на Сноук, външността, гласът и движенията са дело на режисьора и помощник-сценарист Дж. Дж. Ейбрамс и на самия Анди Съркис и са били зависими от колко далеч са можели да стигнат с технологиите.

„Когато за първи път започнахме да работим по героя, той (Дж. Дж.) имаше само груба представа как изглежда Сноук и завършеният вид се появи след дискусии и работа на снимачната площадка“ казва Съркис.

Цялостната концепция за Сноук е била променяна неколкократно дори след завършването на снимачната работа (така че може би всички първоначални скици на героя нямат нищо общо със злодея, който ще видим през Декември).

„Разбира се, че снимахме на снимачната площадка. Аз бях там, заедно с всичките други актьори, но красотата на тази работа е, че можеш да повториш работата си отново и отново след края на снимките. Много пъти, след края на снимките, сме водили разговори с Дж. Дж. – той в Лос Анджелис, а аз в студиото ми „The Imaginarium“ в Лондон. Продължавахме работа по допълнителни детайли по героя. Това беше невероятно. Можех да проследя процеса на променяне на цялостния герой в зависимост от промените в заснетите сцени“ казва Анди Съркис.

Финалният вид на върховен лидер Сноук най-вероятно ще бъде запазен за премиерата на Междузвездни войни: Силата се пробужда, както и неговите мотиви за злите си действия и предисторията му. Но Съркис успя да разкрие малко от историята на героя му. Гласът на новия злодей на сагата бе чут в първия тийзър на филма, публикуван преди почти година:

„Върховен лидер Сноук е доста загадъчен герой и странно уязвим като се има предвид огромната му мощ. Очевидно има големи планове. Миналото му е пълно със загуби и нанесени щети. Както казах, той е учудващо уязвим, което опровергава плановете му.“

Дж. Дж. Ейбрамс набляга на практичните ефекти в новия филм от сагата. Съркис бе попитан дали Сноук е герой, който би бил изигран с грим, а не с motion-capture технология. Ето какво отговаря той:

„Не, не. Размерът е един от проблемите. Той е огромен, висок. Друг проблем е дизайнът на лицето му – невъзможно е да бъде постигнат същия ефект с маски и грим. Без да издавам много за вида му, той има отличителна, особена костна структура, която няма как да бъде постигната без motion-capture технологията.“

Актьорът още споделя, че Сноук и Маз Каната са единствените герои във филма, записани с помощта на компютърна технология.

Сноук е „наранен“ герой. Този факт повдига въпроса „Бил ли е той част от войната между Империята и бунтовниците?“. Тук Съркис се замисля, но после казва, че героят е напълно нов за вселената на Междузвездни войни.

„Не, той е напълно нов герой. Той знае какво се е случило. Мисля, че мога да кажа, че много добре знае за миналото на воюващите страни.

И все пак Сноук решава да започне нова война в галактиката. Както е казал философът Джордж Сантаяна: „Който забравя историята, е обречен да я повтаря.“.

Споделете с:
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  13
  Shares

Коментари

коментара

Georgi Martev

Georgi Martev