И ний сме дали нещо на Вселената! – Българин твори Star Wars история
14/05/2016
Nenko Genov (90 статии)

И ний сме дали нещо на Вселената! – Българин твори Star Wars история

За първи път обърнах внимание на името му преди доста години, когато четях един том с комикси Aliens vs. Predator на Dark Horse. Беше кратка историйка, но ме втрещи още от самото начало… Главните герои бяха учен на БАН и православен свещеник, а яйца от добре познатите извънземни гадини се намираха скрити под български манастир! Моментално отворих на съдържанието на омнибуса, за да потърся авторите на комикса… И това беше първата ми среща с творчеството на Алекс Малеев!

 

За комикс феновете Малеев далеч не е ново присъствие. Роден през 1971 в София, художникът заминава за Ню Йорк през 1994, веднага след като завършва Художествената Академия. Вече в САЩ, Алекс Малеев изкарва курс в комикс школата на прословутия Joe Kubert. И така, вече повече от две десетилетия той е доста активен на американската комикс сцена. Работил е по повече серии и герои от колкото можем да изброим тук, сътрудничил е с най-големите издателства на комикси (Marvel, DC, гореспоменатите Dark Horse и др.), и си е извоювал име в този изключително конкурентен и взискателен бизнес. Особено със съвместната си работа с небезизвестния Бендис по „Daredevil” – серия, отличена с наградата Eisner (еквивалент на Оскар при комиксите).

AlexMaleev

През 1998 работи с режисьора Алфонсо Куарон по сториборда на „Големите надежди”, като след това Малеев се разписва като сториборд художник и по още няколко филма. А вероятно си спомняте рисунките на Сайлър от сериала „Герои”? Е, и те са дело на Алекс Малеев!

 

Но в каква връзка говорим днес за Алекс Малеев и то в българския фен-сайт на „Междузвездни войни”?

 

Както сигурно вече сте се досетили от заглавието на статията… Алекс Малеев е голям повод за гордост за родните почитатели на Star Wars, тъй като творчеството му вече включва и част от комиксите „Междузвездни войни” на Marvel!

Vader_Down_Vol_1_1_Alex_Maleev_Variant

До колкото ни е известно, това е първи български принос във вселената на Джордж Лукас! Алекс Малеев е художник на петте броя от серията Star Wars: Lando, която е и част от новия канон на Дисни и Лукасфилм. Историята се върти около Ландо Калризиян и Лобот, които са затънали в дългове заради тъмни сделки и склонността на Ландо към хазарт. След загубата на Хилядолетния сокол, нещата за двамата приятели никак не изглеждат розови. Изпаднали в немилост, те трябва да изпълнят мисия за да си разчистят сметките и да излязат отново на чисто. И след като подбират екип от помощници, Ландо и Лобот се отправят на приключение да задигнат определен космически кораб… без да знаят, че собственикът му е самият Император Палпатин!

Рисунките се отличават с известен минимализъм, семпло, но ефектно оцветяване, което придава леко ретро визия на комикса, и запазената марка на Алекс Малеев – отсечени и дълбоки светлосенки, които придават драматичност на героите.

 

Освен работата си по тази серия, българинът е рисувал и няколко алтернативни корици за част от другите междузвездни поредици на Marvel – Star Wars (основната месечна серия), Shattered Empire, Princess Leia и Darth Vader.

Надяваме се, че името Алекс Малеев ще продължава да присъства и върху бъдещите Star Wars издания на Marvel Comics!

Браво, Алекс! И нека Силата бъде с Теб!

 

Официален сайт: http://maleev.com/

Facebook: https://www.facebook.com/alexmaleev

Wookiepedia: http://starwars.wikia.com/wiki/Alex_Maleev

3-24-2015-37

471e5a4527f60a1019e75e79a7d5950d

 

0005_l8uM3Xp.jpg5583025cb41ca20150917_184120

OCT148434OCT148479mvswStarWars001_Warp9_sketchstar-wars-warp-9-variantSTWLANDO2015001009

Споделете с:
 • 33
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  33
  Shares

Коментари

коментара

Nenko Genov

Nenko Genov