За паралелите между „Силата се пробужда“ и Старата трилогия, и липсата на такива с Новата
18/04/2016
Nenko Genov (90 статии)

За паралелите между „Силата се пробужда“ и Старата трилогия, и липсата на такива с Новата

Вече ви показахме едно видео сравнение между „Силата се пробужда“ и „Нова надежда“. А сега ето още едно, но този път включващо и „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“.

Представяме на вашето внимание този близо 15-минутен монтаж, съпоставящ сцени от новия филм и Старата трилогия. Някои от сравненията са далечни, но повечето са право в десятката. (Между другото, добре е да го гледате с изключен звук, тъй като авторът е оставил аудио потоците на отделните филми да вървят едновременно, и резултатът е доста дразнеща какафония.)

Докато някои не харесват прикуълите, защото са прекалено различни от Старата трилогия, то други критикуват „Силата се пробужда“, за това, че повтаря прекалено изпитани сцени от Епизоди ІV, V и VІ. До колко това е „отдаване на почит“ и „омаж“, и до колко това е низ от сигурни решения, повтарящи вече изпитани драматургични и визуални елементи? Все пак, едно е сигурно – значително повече хора харесват Старата трилогия, и е логично Дисни да се стремят да повторят нейния успех, за да задоволят широката публика и да си върнат инвестираните във франчайза милиарди долари. Финансовата отговорност и предварително обявените срокове и премиерни дати обикновено са единствено в ущърб на всякакви творчески процеси в киното, но това е друга тема.

Не знам дали ще се съгласите, но за мен, един от големите минуси на Епизод VІІ е, че като първи филм, създаден СЛЕД Новата трилогия на Лукас, той имаше изключителният шанс да обедини още повече филмите в една еднородна, консистентна Сага, като внесе препратки към ЦЯЛАТА предистория, а не просто към „Нова надежда“, „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“. С изключение на споменаването на клонираната армия, свидетели сме на пълната липса на каквито и да било елементи от „Невидима заплаха“, „Клонираните атакуват“ и „Отмъщението на Ситите“. Това ми прави доста неприятно впечатление, сякаш те са считани за падение в историята на „Междузвездни войни“ и заслужават да бъдат игнорирани. А помислете само, колко хубаво би било да видите под-рейсър, паркиран някъде до Хилядолетния сокол на Джаку, преоборудван боен дроид на Търговската федерация да се подвизава из фона в замъка на Маз, или пък да се мерне шлем на клонинг?

Споделете с:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментари

коментара

Nenko Genov

Nenko Genov