„Оръжието на джедая: Приключенията на Люк Скайуокър” – Ревю!
28/11/2015
Nenko Genov (92 статии)

„Оръжието на джедая: Приключенията на Люк Скайуокър” – Ревю!

Е, ред е на поредното (и последното, но само за сега!) ревю от нашата серия статии, посветени на българските Star Wars преводи от Егмонт България! Честта се пада на Люк Скайуокър!

Как се пише книга, за герой, чийто живот е вече разказан от раждането му в последните минути на Епизод ІІІ, през книжки и разкази за детството му на Татуин, и буквално стотици комикси и романи, които покриват цялото му житие до дълбоки старини, че и отвъд? (Да, дори отвъд! В серията Star Wars: Legacy историята скача 126 години след „Завръщането на джедаите”, и Люк се появява в ролята на призрак, в едно със Силата). Много просто – разчистваш си място в хронологията на вселената! Е, след като от Дисни и Лукасфилм обявиха кажи-речи цялата Разширена вселена за „Star Wars: Легенди”, авторите започват на чисто, под контрола и координацията на Lucasfilm Story Group.

Естествено, този акт предизвика бурни вълнения сред феновете, направо почувствахме сътресения в Силата. Но с приближаването на Епизод VІІ, започваме да ставаме свидетели на един по-мащабен и единен издателски (и изобщо мултимедиен) план, с който всички книги, игри, комикси и пр. съпътстващи филмите истории, започват да се синхронизират и да се движат в уединение. Жив пример за това е „Оръжието на джедая: Приключенията на Люк Скайуокър” от Джейсън Фрай.

97895427157331448026186

Книгата е част от мащабната кампания „Пътуване към Междузвездни войни: Силата се пробужда”, която цели да отъпче пътеката между класическата трилогия и Епизод VІІ. Едновременно с това „Оръжието на джедая” е и част от трилогия илюстрирани младежки романи, разказващи самостоятелни истории, развиващи се в промеждутъците между епизоди ІV, V и VІ.

Вече публикувахме ревютата на „Бягството на разбойника: Приключенията на Хан Соло и Чубака” и „Подвижна мишена: Приключенията на принцеса Лея”. Вярна на формата на серията „Оръжието на джедая” започва и завършва в ерата на Епизод VІІ – прологът и епилогът са прозорчета към новата история, която тръпнем в очакване да открием на 18 декември!

Още от първата илюстрация на художника Фил Ното личи, че тази книга прави по-сериозна връзка със „Силата се пробужда” от другите две – рисунките са отпечатани в черно-бяло и червено, и ярката червена ръка на Си Трипио веднага се набива на очи! Феновете забелязаха този детайл в трейлърите на филма и интернет веднага се изпълни със слухове, догадки и спекулации за произхода на мистериозната ръка в нов цвят! Трипио присъства в пролога и с (както винаги) многословните си речи за стари приключения помага на читателите веднага да се почувстват „у дома си” в една далечна галактика.

А с първата глава започва и космическият екшън! Люк, Уедж и компания в битка с кораби на империята, точно както в доброто старо време! …Всъщност, това Е доброто старо време! Историята в „Оръжието на джедая” се развива между „Нова надежда” и „Империята отвръща на удара”. Люк се намира в деликатен момент – от една страна фактът, че е успял да взриви първата Звезда на смъртта му е донесъл признание, слава, и известна доза самочувствие… но от друга е привлякъл върху него нежеланото внимание на Империята. А той все още тепърва открива пътищата на Силата и джедайските си умения! Е, тук ще видите част от тренировките на Люк още преди той да премине под ръководството на Йода. Бен продължава да го напътства от селенията на Силата, но… не е единствен! В тази книга ще се запознаете със Сарко Планк, познат още като Мършояда, чиято роля в Епизод VІІ е факт! (Само да вметна, че днес разглеждах екшън фигурката на Сарко на щанда със Star Wars играчки в местния супермаркет, и дизайнът на героя си го бива! Предната част на шлема му напомня на хитиновата обвивка на хлебарка и автоматично носи асоциацията за злодей, който прекарва времето си сред мръсотия и отпадъци… а до колко това е така – ще откриете в книгата, и разбира се, в Епизод VІІ)

sarcoplank_jttfa

Автор е Джейсън Фрай, който както вече споменахме в ревюто на „Подвижна мишена”, се изявява предимно в областта на „техническата литература” по „Междузвездни войни” (атласи, енциклопедии, ръководства и др.) Тук той показва, че и писането на художествена литература също му се отдава – „Оръжието на джедая: Приключенията на Люк Скайуокър” е леко и приятно четиво, с ненатрапчив, но достатъчно интригуващ стил. Нещо повече – книгата със сигурност ще направи впечатление на върлите фенове на вселената на Лукас, и в частност на „Войните на клонингите”! Джейсън Фрай е истински експерт по темата. В библиографията му ще откриете над десет Clone Wars заглавия, включително енциклопедии за героите, указатели с резюмета на епизодите от сезоните, както романизации на епизоди от сериала. В тази нова история Фрай е използвал както широкото си знание за периода „Войните на клонингите” и е успял да навърже „Оръжието на джедая” както с предстоящия нов филм, така и с ерата на вече спрения сериал. Мисля, че феновете на Clone Wars ще оценят опита на автора да вмъкне препратки към събития и места от една отминала епоха. Без да искам да пускам спойлери, ще кажа само две думи – Деварон и Еедит!

И така, ако сте почитатели на Люк Скайуокър, ако страдате по преждевременно спрения от ефир „Войните на клонингите”, или пък ако просто не можете да дочакате „Силата се пробужда” (още цели три седмици!), то грабнете „Оръжието на джедая” и преборете скуката! Но внимавайте да не се порежете! …на някоя страница имам предвид ;)

Споделете с:
 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  21
  Shares

Коментари

коментара

Nenko Genov

Nenko Genov