Писането на рицаря-джедай от автора на Дарт Бейн
08/11/2009
Lord Alexander (134 статии)
0 коментара

Писането на рицаря-джедай от автора на Дарт Бейн

Авторът на книгите за прочутия ситски лорд дарт Бейн, Дрю Карпишин е Главен Писател за играта Star Wars: The Old Republic. Той ще ни представи рицарят-джедай като клас герой.

„Нека започнем тази тема със зпознаване. Казвам се Дрю Карпишин. Бях главен писател на оригиналната игра Star Wars: Knights of the old Republic и съм автор на няколко романа за Междузвездни войни. И сега съм тук, за да ви разкажа за рицаря-джедай като клас герой.

Сега, някой, който е запознат с мойте романи Дарт Бейн: Пътят на Унищожението /Darth Bane: Path of Destruction/, Дарт Бейн: Правилото за Двамата /Darth Bane: Rule of Two/ и предстоящия Дарт Бейн: Династия на Злото /Darth Bane: Dynasty of Evil / може да се почуди, че работя над рицаря-джедай като клас. Но се зарадвах на възможността да отстъпя от тъмната страна и да приема предизвикателството за „добрият“. (Или съответно „добрата“, разбира се.)

И нека бъдем честни – рицарят-джедай е традиционният персонаж в галактиката. Нищо не описва Междузвездни войни, както облеченият в кафява роба фигура, размахваща блестящо енергийно острие, притежаващо потенциална сила на разрушение. Рицарят-джедай е класическият поемащ отговорност, удрящ лошия и спасяващ момичето, екшън герой. Всички сме запознати с Люк Скайуокър, разбира се. Но той не е бил единственият носещ лазерен меч защитник, който скача и се върти на големия екран. И младият Оби-Уан Кеноби и Мейс Уинду са доказали, че побеждават и си извоюват слава, доблестно борейки се, поддържайки идеалите на Джедайския Кодекс.

Ах, Джедайският Кодекс. Тук нещата стават интересни, нали? Защото джедаите са повече, от непобедими воини. Те са символ, олицетворяват идеала. Кодексът диктува, че действията на джедая трябва да бъдат водени от логика и разум. Там, където няма емоция, има мир.

Добра теория. На практика, обаче никога не е толкова просто. Рицарите-джедаи се стремят към умствено, физическо и духовно съвършенство, но все пак те си остават хора. (Е, не просто хора, но знаете какво имам предвид.) Те не са безгрешни и борейки се за справедливост в опасната галактика, понякога означава да си изцапаш ръцете.

Разбирате ли, битката никога не е проблем за рицаря-джедай. Акробатични движения с лазерния меч, освобождаване на унищожителни атаки, чрез Силата и изритването на противници е неговата втора природа. Но какво става, когато заклет враг се предаде и те моли за милост? Ти знаеш, че ако го оставиш да живее ще се върне за теб. За съжаление, посичането на невъоръжен противник нарушава всичко, за което джедаят се бори. Е, оставяш го да живее ли? Или нарушаваш правилата, само този път, за по-голямото добро?

Да предположим, че не го убиеш. Ами, ако ти предложи власт, ако го оставиш да живее? Можеш да използваш тази власт за добро. Да направиш галактиката едно по-добро място. Джедайският Съвет може и да не одобрява, но те не са тук на предните линии, борейки се за живота си всеки ден, нали?

Може би от това се нуждаят джедаите. Някой, които е повече на ръба. Някой, готов да премине границите. Някой, способен да се изправи срещу ситите по техния начин.

Само че, веднъж като тръгнеш по този път е трудно да се върнеш. Може би, истинските герои са тези, които се противопоставят на лесния път. Може би Кодексът е този, който дава продължителността на тяхната сила. Може би, почитейки неговите принципи в ситуациите, е единственият начин да постигнеш победата над тъмната страна.

Но пътят на безкомпромисна добродетел е труден. Вижте работата с „Джедаят трябва да избягва емоционални привързаности“. Любов, романтика – Съветът смята, че тези неща трябва да бъдат отричани. И въпреки това, след тежката битка, грешно ли е да потърсиш утеха в ръцете на друг? По-добре ли е да живееш живот на самотност и уединение или да признаеш своите истински чувства и да пазиш своята тайна връзка скрита от тези, които ще решат, че не е правилно?

Такива са въпросите срещу, които се изправяте, докато играете с рицаря-джедай. Галактиката се нуждае от спасител. Светлата страна се нуждае от спасител. Какъв ще бъдеш ти? Образец на добродетелта, истински пример, които Съветът ще показва пред галактиката? Или ще бъдеш отстъпник, отричайки и Кодекса и Съвета, докато прочистваш галактиката от ситите?

Който и път да изберете, просто дръжте своя лазерен меч близо до себе си. Имам чувството, че ще се нуждаете от него.“

Дрю Карпишин

Главен Писател

Източник: revengeofthesith.org

Споделете с:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментари

коментара

Lord Alexander

Lord Alexander

Коментари

Няма коментари Коментирай

Напиши коментар

Данните ви са на сигурно място. Вашият е-mail адрес няма да бъде публикуван. Други лични данни също няма да бъдат споделяни. Полетата отбелязани с * са задължителни *