„Ученик на джедая“ – трудно заличимата история на младия Оби-Уан и джедаите
15/05/2016
K. Kenobi (1 статия)

„Ученик на джедая“ – трудно заличимата история на младия Оби-Уан и джедаите

В последно време благодарение на новия Епизод VІІ излязоха много нови книги, разказващи истории от света на „Междузвездни войни“ – както по епизодите от Старата трилогия, така и множество допълнителни истории.
Чета всички тези книги и се радвам на този своеобразен подем след дългите години без никакви нови заглавия на български. Като дете бях запленена от Тимъти Зан, който за съжаление сега е изцяло извън новия канон, а преди него – от поредицата „Ученик на джедая“, която четях ненаситно в очакване на Епизод ІІ. И сега покрай новите книги за нашата много далечна галактика, се върнах и към „Ученик на джедая“, която смятам че въпреки всички промени не бива да бъде забравяна.
2Започвам с неприятната част – уви от осемнайсете книги „Ученик на джедая“ на български език са издадени само седем. И ако това не е достатъчно неприятно, днес тези седем книги са напълно неоткриваеми дори и по антикварите. В интернет могат лесно да бъдат открити за свободно четене първите две части – „Силата“ и „Тъмният съперник“, но останалите трябва човек да си ги издири на английски език. За щастие феновете на „Междузвездни войни“, които сме толкова погълнати, че четем допълнителните книги и комикси, гледаме анимациите и играем компютърните игри, отдавна сме свикнали да го правим на английски, тъй че това не е фатална пречка.
Но какво е „Ученик на джедая“? Това е историята на малкия Оби-Уан Кеноби, поставен в положението на Анакин от Епизод І – момче, което много иска да стане падауан, но по правилата на Ордена може и да не сполучи.
3Когато гледахме в Епизод ІV стария мъдрец, който връчва на Люк бащиния му меч и му разкрива тайната за Силата и джедаите, когато гледахме в Епизод І уверения падауан на Куай-Гон, който срази Дарт Мул и стоически понесе загубата на учителя си и продължи делото му с Анакин, не ни и минаваше през ума че този джедай може и да не е бил избран на секундата. Само че в „Силата“ първата среща между Оби-Уан и Куай-Гон Джин не протича идеално. Момчето е ученик в Храма, което съвсем скоро ще навърши тринайсет – а по правилата на Ордена ако след тази възраст не бъдеш избран за падауан от някой учител, с бъдещето ти на рицар джедай е свършено и те пренасочват към някой от другите пътища на служба – ставаш фермер джедай, лечител джедай или изследовател на непознатия космос.
Като всички деца в Храма Оби-Уан мечтае да е рицар – той знае че фермерите спомагат за облагородяването на най-бедните и отровени планети, но иска да помага по друг начин, като рицар и герой. Изпълнен е със страх, че мечтата му няма да се сбъдне и именно това съзира в него на изпита Куай-Гон: страх. Веднъж обучавал падауан преминал на Тъмната страна, джедаят няма сили втори път да премине през това, затова отказва да обучи момчето. Оби-Уан е разпределен за фермер, но Силата си знае работата – и отхвърлилият го рицар джедай се оказва разпределен на дипломатическа мисия на същата планета.
4И от тук се почват приключенията! Двамата преминават през какво ли не. Пътуват из Галактиката, участват в космически битки, борят се за мира и справедливостта на различни планети, всяко място, което посещават е интересен отделен свят със свой отпечатък в големия свят на „Междузвездни войни“. Потъваме в книгите и виждаме точно как се изгражда връзката им на учител и падауан, може би единствената напълно стабилна и непропаднала в Тъмната страна такава връзка около Оби-Уан. Като си помислим, че учителят на учителя му граф Дуку по-късно става ситски лорд, че собственият ученик на Оби-Уан се превръща в Дарт Вейдър, а първият падауан на Куай-Гон Занатос е един от злодеите на поредицата, преследващ героите от книга в книга – Тъмната страна определено е силна около иначе съвсем светлите Куай-Гон и Оби-Уан.
Поредицата ни потапя изцяло в живота на джедаите, показва ни многото му страни – усвояването на Силата, радостта от успехите, но и цената им, гордостта от това да си джедай, но и тежкото бреме на отговорността и 6на ограниченията, които вървят ръка за ръка с това битие. Всяка нова мисия и всяка нова планета са като един малък допълнителен филм към Сагата, само че изписан единствено с думи, които оживяват в съзнанието също толкова ярки колкото любимите ни образи от големия екран. Опознаваме Куай-Гон и Оби-Уан, съпреживяваме приключенията им, съчувстваме на хората, заедно с които се борят с несправедливостите.
Тук е мястото да кажа, че особено много харесвам съпътстващите персонажи в книгите, които като цяло са много силни образи – арконянецът Си Триймба с неговото типично за расата му говорене в множествено число и нетипична храброст, мошеникът шегаджия Гера, който постоянно лъже, но и никога не загърбва наистина доброто, пламенната малка бунтовница Керази, вдъхновяваща със стремежа си да спре една вековна война – и още много други.
Освен че имат свои собствени много силни герои, книгите „Ученик на джедая“ изплитат огромно количество връзки и препратки към други истории от „Междузвездни войни“. Именно това е магията на Далечната галактика – че всичко е част от едно цяло, нищо не е само за себе си, а води към 7нещо друго. Още в първата книга се появяват представители на гнусната раса на хътяните, позната ни от татуинския господар Джаба. Най-добрата приятелка на Оби-Уан от ученическите му години в Храма Бант е от расата Мон каламари (като адмирал Акбар от Старата трилогия) и след години обучението й ще бъде завършено от джедая Кит Фисто, добре познат ни от анимациите „Войните на клонираните“ и от появите му в Епизоди ІІ и ІІІ и в някои комикси. Постоянна роля има учителят Йода, най-великият джедайски учител на Стария орден. Освен че опознаваме него от друга гледна точка, опознаваме и Храма на джедаите и научаваме много повече за обучението преди падауанството. И всичко е част от едно неразривно цяло, от една истинска галактика.
След промените на „Дисни“ конкретно тези книги също са сред вече напусналите канона на „Междузвездни войни“ истории, но въпреки това аз си ги чета и приемам за себе си като „канонична“ част от историята. Съмнява ме „Дисни“, които са се концентрирали предимно върху епохата след падането на Империята – или върху времената на самата Империя – да пипат особено миналото на Куай-Гон, на Оби-Уан и на стария Орден. Ликвидираха книгите на Тимъти Зан и обърнаха следисторията на Люк с краката нагоре, но се надявам да не направят това и тук. При всички положения смятам, че „Ученик на джедая“ е неразривна част от „Междузвездни войни“… или така е поне лично за мен. Ако случайно не сте я чели, ви я препоръчвам. Вярвам, че ще допадне много на всеки фен на джедаите.

9

Споделете с:
 • 61
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  61
  Shares

Коментари

коментара

K. Kenobi

K. Kenobi