13 години история на Българското Star Wars интернет фен общество
10/03/2016
Jedi Vortex (67 статии)

13 години история на Българското Star Wars интернет фен общество

Точно преди 13 години, на 10 март 2003-та година,  в интернет пространството се появява един фен сайт, наречен Български джедайски орден, целящ да събере на едно място всички български фенове на Междузвездни войни. Сайтът starwarsbg.com, който четете в момента е наследник на този социален феномен (въпреки това http://bgjedi.com все още съществува, като един вид спомен за началото).

Медал, изработен специално за BG Jedi

Медал, изработен специално за BG Jedi

Някои от вас ще си спомнят първият ни адрес info.datacom.bg/bulgarianjedi, който скоро след началото сменихме, поради прозаичната причина, че сървърите, на които беше разположен сайта ни, бяха откраднати. За тези, които не са го виждали, могат да го сторят и да преживеят част от архаичното начало, като разгледат частично копие на сайта ТУК и особено джедайския ни архив (и да, след 13 години изглежда доста странен и ретро).

Сега на повечето от вас може да е странно, но в това време, когато нямаше Facebook и не се използваха толкова много съвременните социални мрежи – единствения ни начин за общуване беше… IRC мрежата с чат-канала #star_wars, Форума и срещите на живо на по бира или кола.

Така започваха срещите ни пред НДК

Една от първите срещи през 2003-та година. Учители и ученици

Готови за битка

Готови за битка

Една от срещите ни в Пловдив

Именно така функционираше нашето общество и провеждаше безброй спорове и дискусии, споделяхме информация за Сагата, а понякога и лични проблеми и тревоги. Всеки път на срещите на Федерацията идваха нови и нови хора. Освен в София, пътувахме и организирахме срещи Пловдив, Варна, Бургас, или просто излизахме сред природата, да не забравяме и бойни срещи, където се учехме да се дуелираме както във Star Wars филмите, но  с PVC тръби… Спомените от тези онлайн дискусии и срещи на живо са безброй и едва ли някой от нас ще ги забрави.

И така, накратко, след кражбата на сървърите после логично цялата информация и онлайн общество се премести на bgjedi.com, малко по-късно се появи и Федерацията – starwarsbg.org  (вече несъществуваща), BG Sith (bgsith.org), Орден на Мечоносците, Jedi Force Alliance, Jedi Arts и други.

Сайтът през 2003-та година

Сайтът през 2003-та година

Федерация Междузвездни войни България през 2006-та година

Федерация Междузвездни войни България през 2006-та година

Star Wars Bulgaria през 2010-та година

Star Wars Bulgaria през 2010-та година

Независимо, че интернет адреса, структурата, активността и облика на интернет страницата се менят с годините, идеята оставаше една – да се обединят българските фенове в едно общество, да се  популяризира и да научаваме повече и повече за любимата ни Сага – Междузвездни войни.

А ето и част от активностите и проектите, с които повечето от нас се занимавахме в свободното си време:

Информационни и рекламни брошури за Сагата, българско Star Wars електронно списание „Холокрон“, Star Wars Радио, Шествие за премиерата на Епизод III през 2005 година, Анти СПИН фантастичен карнавал, първият български Star Wars фен филм на Тихомир Дулев – Орден в сянка,  Holopedia – Българската Star Wars ЕнциклопедияStar Wars Rock парти, конкурси за фен-фикшън и фен-арт, много медийни изяви и други.

Днес нещата са по-различни – концепцията на Сагата се променя след закупуването на правата от Дисни. Някои фенове се дистанцират от Сагата, но на тяхно място идват нови. Социалните мрежи правят общуването много по-лесно, но от друга страна големия поток от информация там не се филтрира и често можем да станем свидетели на информационно замърсяване, свързано с любимата ни Сага, а това не е особено приятно. Факт е, че активността в социалните мрежи скочи, но реалната активност на това общество, започнало своето начало в интернет, почти замря.

Историята на Star Wars е все още любима за мнозина от нас. Тя ни разказва историята на различните поколения и точно затова всяка една трилогия се харесва от различни поколения фенове и това е нормално – важното в случая е, че традицията трябва да продължи. Точно затова Фен сайтът ни за Междузвездни войни все още съществува.

На ветераните, които познават и помнят тази история – наздраве и честита годишнина!


Споделете с:
 • 46
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  46
  Shares

Коментари

коментара

Jedi Vortex

Jedi Vortex

Възхищавам се на Star Wars маниаците, които знаят толкова много факти за Вселената на Междузвездни войни. Е, аз не съм такъв – по-скоро бих се описал като фен, почитател и последовател. За другите може би изглеждам така: слаб, тих и кротък, момчето с очилата в ъгъла на масата. Star Wars ти дава да видиш как нещата всъщност работят; да разбереш, че за всичко – добро и лошо – има място във Вселената; че има много различни от теб неща; че винаги ще има много проблеми, но и винаги ще има много решения за тях. Определено Star Wars ме промени, и не толкова филмите, а може би хората, повлияни от тях – ето това е силно въздействие. Помогна ми да си намеря определен възглед в живота, да бъда джедай, да следвам Светлата страна на Силата, да уважавам чувствата на другите.