Метъл и мания по Star Wars – интервю с Томас Хансен от Gaia Epicus
06/12/2015
Nenko Genov (92 статии)

Метъл и мания по Star Wars – интервю с Томас Хансен от Gaia Epicus

Едно интервю от архивите!

Преди време, когато събирах парчетата за volume 2 на компилацията със Star Wars фен-музика, “Music From A Galaxy Far Far Away” сред тях се оказа и песен на групата Gaia Epicus. Допадна ми текстът на песента:

Star Wars

A long time ago, in a galaxy far away
The evil empire was building a force, destroying all in its way
Lord Vader, he’s the man in black
Helmet of steel helps him to breathe, and with Jedi force he attack

The death star is near
But the rebels have no fear
The dark side of the force
They’ll never join

Star Wars, the rebel fleet is on the way
Star Wars, they have come to save the day, Star wars

A new hope is here, and he’s gonna save us all
He is so young but his force is so strong, Luke Skywalker is his name
Our freedom, he’s gonna bring back
He has come to lead us into the light, it’s time to stand up and fight

He flies among the stars
With the speed of light he goes
The dark side of the force
He’ll never join

Yoda my master
Teach me how to fight
The evil Lord Vader
Is dying here to night

Star Wars
We fight for freedom
We fight for glory
We fight for all

 

 

Така че реши да намеря информация за тях и да чуя още техни парчета. На официалния им сайт www.gaia-epicus.com можете да откриете техни песни за слушане онлайн, така че да добиете представа за стила им. Накратко – Gaia Epicus са норвежка power metal банда, състояща се от 4 човека, с няколко албума зад гърба. Това, което ме изненада приятно беше, че в представянето си двама от членовете на групата бяха посочили Star Wars като любим филм. Казах си, че трябва да се свържа с тях и да опитам да взема едно интервю за читателите на StarWarsBG.com.

Пуснах им мейл и още същия ден получих отговор, и то какъв:

 

“Поздрави, млади падауане!

Благодарим ти за милите думи и интереса ти към Gaia Epicus (и Star Wars!)

Можем да направим интервю, няма проблеми. Просто изпрати насам един дроид с въпросите…”

 

Е, дроидът предаде успешно трансмисиите ни (все пак владее повече от 6 милиона форми на комуникация ). А ето ги и записите от паметта му:

 

Young_Jedi: Здравей, Томас. Да започнем с кратко представяне. Няколко думи, с които би описал бандата и нейните членове?

 

Томас Хансен:

Thomas C. Hansen ( китара и вокал )

Joakim Kjelstad ( китара )

Hans Å. Holmen ( бас )

Ole A. Myrholt ( барабани )

Свирим melodic metal, или power metal ако предпочитате, но също имаме елементи от progressive, speed и класически метъл. Бандата е основана през 1992, но от тогава насам многократно е сменяла стила и членовете си. Всъщност аз съм единствения член от първоначалния състав на групата, както и неин основател.

thomas_starwars1

YJ: След като сте експериментирали с толкова много различни стилове през годините, 2001 година групата вече официално се нарича Gaia Epicus, а стилът й е доста далеч от типичния black metal, с който е известна Норвегия. Защо поехте в тази насока, и трудно ли е да вземете сцената от останалите метъл банди във вашата страна?

 

Т.Х.: Не харесвам black metal, така че не е чудно, че не свирим такъв стил. Норвегия е, както ти спомена, известна със своите black metal банди, и тук много групи свирят такава музика. Няма много power metal банди в Норвегия, понеже много хора не си признават, че всъщност харесват този стил и казват, че power metal групите би трябвало да идват от Германия. Така разправят, хехе.

 

YJ: Толкова много гняв, толкова много омраза… Black metal-а е от Тъмната страна, не мислиш ли?

 

Т.Х.: Хехехе, добър въпрос! Е, не мисля че са така готини както Тъмната страна, но със сигурност са част от нещо тъмно.

 

YJ: Е, power metal-а е друга работа. В него става дума за чест, слава, епични битки, свобода, преследване на мечти… След като ти пишеш текстовете, предполагам, че тези неща са ти близки?

 

Т.Х.: Ами, текстовете на повечето power metal банди са точно такива, да, и част от нашите текстове са подобни. Но не съм писал текстове за дракони, магьосници и т.н., както някои биха очаквали. Повечето от текстовете ми имат по-дълбоко значение, но често се опитвам да го предам под формата на метафора, така че да трябва сам да разбереш за себе си за какво всъщност става дума. Но също пиша и текстове като “Star Wars” – почит към най-великите филми, правени някога. А съвсем скоро започваме записа на третия ни албум, в който също има песен, посветена на “Междузвездни Войни”, наречена “Rise of the Empire”. Текстовете ми са основно за свободата, за това че трябва да пазим мечтите си живи и да се борим за тях, това е много важно за мен.

 

YJ: В много от песните ти има коментар за света, в който живеем. Един вид упрек или предупреждение. (Особено много харесвам “Keepers of Time”) Мислиш ли, че хората ще чуят посланието ти?

 

Т.Х: Благодаря :) Да, опитвам се да придам по-дълбоко значение в песните си, пък дори и на някои да им се струва, че това са просто поредните фентъзи текстове. Светът днес е несигурен, изпълнен с омраза и страдание, и аз наистина не знам защо е всичко това. Трябва да се направи нещо, но не съм сигурен какво. Наистина се надявам, че повечето хора ще забележат смисъла в повечето от текстовете ми, въпреки че това само по себе си няма да промени света към по добро.

 

YJ: По някога чувстваш, че трябва да се бориш за да промяна, а понякога ти се иска да оставиш този свят зад себе си (“time for you to leave this world behind” – част от текста на песента “Heaven’s Gate”, б.а.). Има доста идеология и философски теми, засегнати в текстовете ти. Музиката ли е твоя начин да накараш хората да спрат и да се замислят?

 

Т.Х.: Благодаря ти отново, че си забелязал. Много критици не отделят време да прочетат текстовете и да вникнат в тях, просто карат по инерция и съдят по заглавието, че това е поредната power metal песен с фентъзи сюжет. Ако текстовете ми могат да накарат хората да се замислят и евентуално да променят начина си на живот към по-добро би било страхотно. Но предимно ги пиша за да излея собствените ми мисли, да ги изкарам от главата си.

 

YJ: И все пак, песните ви са позитивни. Вярваш ли, че ще има “Нова надежда” за всички нас?

 

Т.Х.: Не всичките ни песни са позитивни, но да, мисля че ще има “Нова надежда” за света. Ако не вярвахме в това не би имало никакъв смисъл да продължаваме напред, нали? Понякога се опитвам да комбинирам весела мелодия със сериозен текст, както при “Miracles”.

 

YJ: Реалността е гадна в много отношения и музиката ви е начин да избягаме от нея за малко, като в това време ни дава сили да продължим да се борим, когато се върнем към истинския свят. Хм… Напомня ми на едни филми. А на теб? ;)

 

Т.Х: Хахаха, да, добре го каза :)

 

YJ: Всички членове на Gaia Epicus ли са Star Wars фенове или само ти и Йоаким?

 

Т.Х.: Аз и Йоаким сме ГОЛЕМИ Star Wars фенове, и филмови фенове като цяло. Другите двама също харесват Star Wars но не са така луди на тази тема като нас.

 

YJ: Кога гледа за първи път “Междузвездни Войни” и каква беше реакцията ти, първите ти впечатления?

 

Т.Х.: Не си спомням точно коя година е било, но бях абсолютно изумен от всичко, което видях на екрана, веднага се влюбих във филмите.

 

YJ: Значи си голям фен, а? :) Какво означава Сагата за теб?

 

Т.Х.: Да, голям фен съм, наистина. Иначе не знам дали има някакво по-специално значение от това, че просто обожавам да гледам филмите.

 

YJ: Има ли някой герой, с който се идентифицираш?

 

Т.Х.: Да, има такъв, макар вече той да не е между живите – Дарт Мол (мир на праха му). Намирам го за много впечатляващ. Тай мистериозен, като мен. Хехе, аз всъщност се облякох като него за премиерата на ЕПИЗОД І “Невидима заплаха” и дори спечелих първо място за най-добър костюм!

thomas_starwars5

YJ: А имаш ли любим епизод?

 

Т.Х.: Трудно ми е да определя само един, тъй като всички са страхотни, но първата трилогия е наистина много специална. От новите три, ако трябва да съм честен, ще кажа че любимия ми е ЕПИЗОД І, въпреки че много хора няма да се съгласят с мен. Не знам защо точно, просто първия е много специален за мен, може би защото най-накрая се появи след толкова много години очакване.

 

YJ: А какво мислиш за посланията на филмите и мирогледа, заложен в тях? Следваш ли принципите на Джедаите?

 

Т.Х.: Мисля че джедайските принципи и моралът от “Междузвездни Войни” наистина присъства и в истинския свят. Предполагам, че до известна степен и аз самия се водя по тези принципи.

 

YJ: Кога ти хрумна идеята за песен посветена на Сагата, “Star Wars” от първия ви албум “Satrap”?

 

Т.Х.: Хммм… Не съм сигурен кога точно, знам че се заигравах с разни нови рифове и песента просто си дойде. Може би съм бил гледал отново “Междузвездни Войни” наскоро… Да, това трябва да е било.

 

YJ: Тази песен не е единствената ви препратка към Сагата. На обложката на втория ви албум, “Symphony of Glory”, виждаме едни познати шлемове, и дори светлинни мечове. Май “Междузвездни Войни” доста ви вдъхновяват?

 

Т.Х.: Помислихме си, че ще е забавно да сложим на обложката неща, свързани с нашите интереси. Ако се вгледате внимателно ще видите и неща от други филми.

thomas_starwars2

YJ: Искам да ти благодаря за разрешението да включим песента ви в албума със Star Wars фен музика, “Music From A Galaxy Far Far Away…”. Страхотно е, че името ви присъства в списъка с песните!

 

Т.Х.: Моля, няма защо. Нали Star Wars феновете трябва да чуят тази песен.

 

YJ: Ако си слушал целия албум ще се радвам да споделиш мнението си.

 

Т.Х.: Не, още не съм имал време да чуя албума.

 

YJ: Спомена, че в третия ви албум, “Victory”, също ще има песен, посветена на Star Wars. Можеш ли да ни кажеш някакви подробности?

 

Т.Х.: Както казах, песента се нарича “Rise of the Empire”, в общи линии разказва за това как Анакин се превръща в Дарт Вейдър и как се опитва да подчини Галактиката.

YJ: Любопитно ми е дали Джордж Лукас е чувал песните ви? Свързвали ли сте се с Lucasfilm за да им кажете за песните ви посветени на Сагата?

 

Т.Х.: Не, не сме все още. Все се каня да го направя, но така и не съм се захванал до сега.

 

YJ: В “Symphony of Glory” има инструментал, който се казва “The Chamber of Secrets” (“Стаята на тайните”), който започва с кратка интродукция от темата на Хари Потър от Джон Уилямс. И Хари Потър ли харесвате?

 

Т.Х.: Абе, не точно… Хехе, филмите са хубави, вдъхнових се за парчето след като гледах една от сериите.

 

YJ: Някакви други вдъхновения от филми или книги?

 

Т.Х.: Не и такива, за които да се сещам в момента. Колкото до книгите – не чета, имат много малко картинки, хехе :)

 

YJ: А какво планувате за в бъдеще? Турнета, концерти, представяния…

 

Т.Х.: Утре (става дума за 12 юли 2006, б.а.) заминавам да записваме третия албум, а есента ще направим турнето “Victory”. Надяваме се да свирим навсякъде из Галактиката.

thomas_starwars3

YJ: Може би трябва да обмислите да посетите някой Star Wars конвент или фен-фест. Знаеш, догодина е 30-годишнината на “Междузвездни Войни” и ще има голямо празненство в Лос Анджелис – Star Wars Celebration IV. Мисля, че на феновете би им харесало да чуят музиката ви на живо.

 

Т.Х.: Би било страхотно!

 

YJ: И преди да направим скок в хиперпространството, има ли нещо друго което искаш да кажеш на Star Wars феновете в България?

 

Т.Х.: Чуйте ни, може би ще ви хареса! Очаквайте третия ни албум “Victory”! За повече инфо – http://www.gaia-epicus.com

 

YJ: Благодаря ти много за това интервю. Нека Силата бъде с Gaia Epicus!

 

Т.Х.: Моля. Нека Силата бъде и с всички вас!

 

thomas_starwars4

Споделете с:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментари

коментара

Nenko Genov

Nenko Genov