Джордж Лукас признава, че ще е първи на опашката за Епизод VII
20/06/2015
Nenko Genov (92 статии)
0 коментара

Джордж Лукас признава, че ще е първи на опашката за Епизод VII

Запитан от журналисти за предстоящата през декември тази година премиера на Star Wars Episode VII: The Force Awakens, създателят на „Междузвездни Войни“, Джордж Лукас сподели: „Нямам търпение да видя какво са направили. Все пак, няма да се задържа на тоя свят 100 години. Ставаш на 70 и разбираш, че ще ти коства цяло десетилетие за да направиш още една трилогия. Тъй че е дошло време да осъзнаеш, че на Star Wars му трябва някой друг.“

Преди три години, Лукас (в момента на 71) се преориентира от продуцент, режисьор и сценарист към по-различни дейности. По-точно, благотворителност и филантропия, изграждането на мащабен музей на визуалните изкуства, и… бащинство! През 2013 съпругата на Лукас, Мелъди Хобсън, му роди дъщеричка, която двамата нарекоха Еверест. Няколко месеца преди раждането й Лукас продаде Лукасфилм, заедно с всички прилежащи дъщерни компании, плюс правата по продукциите на Лукасфилм и техните бъдещи продължения. Това включва и легендарните франчайзи „Междузвездни Войни“ и „Индиана Джоунс“. Да не пропуснем да отбележим, че именно Лукас поставя началото и на компаниите Pixar и Industrial Light & Magic, които внасят истинска революция в модерното кино. Почитателите на творчеството му също очакват деня, в който той ще изпълни обещанието си да се върне към експерименталното и некомерсиалното кино. Днес той е свел публичните си изяви до минимум, като се е посветил изцяло на семейството си и дейностите си по подкрепа на образованието и културата.

Въпреки всичко, с наближаването на първия от десет години насам пълнометражен игрален филм от поредицата „Междузвездни Войни“, и първия в историята, който се осъществява без пряката намеса и надзор на Лукас, нараства и интереса към реакцията на Създателя.

Ето какво още каза Джордж Лукас пред журналистите на USA Today:

USA TODAY: Опишете ролята на технологиите в създаването на филми?

Лукас: Това е просто начин за постигане на определена цел. А целта е да разкажеш история. Вземете за пример първите пещерни рисунки. Някой е рисувал с черен въглен, после друг е добавил охра… В киното, което е най-технологичното от всички изкуства, имаше истории, които беше невъзможно да се разкажат преди. И така, търсиш разрешение на проблема.

USA TODAY: Какви бяха предизвикателствата с първия Star Wars?

Лукас: По онова време технологичен връх беше 2001: A Space Odyssey, но там проблемът е бил невъзможността да движиш камерата. Кубрик е искал тих филм, но аз исках космическо приключение. И така, пионерът в специалните ефекти Джон Дайсктра трябваше да изобрети нова технология, която позволява движение на камерата, панорами, завои и др. Започнах компания от нулата за да направя Star Wars.

USA TODAY: Бяхте ли притеснен, че технически няма да успеете да достигнете до вашата визия?

Лукас: Естествено. Вложиш всичките си приходи от „Американски Графити“ в ILM, но когато се върнахме от снимките на Star Wars в Лондон, те нямаха готови сцени. Беше август, а филмът излизаше през май. Беше, меко казано, драматична ситуация.

USA TODAY: Кога осъзнахте, че ILM има потенциал за нещо повече от страничен проект?

Лукас: Веднага след като завършихме Star Wars. Стивън Спилбърг работеше по разни филми, а аз работех по „Похитители на изчезналия кивот“, и всичко често опитаре до специални ефекти. И когато приятелите ми кинаджии започнаха да питат „Хей, можеш ли да ми помогнеш с еди-какво-си“, тогава разбрах.

USA TODAY: Динозаврите в „Джурасик Парк“ са крайъгълен камък за ILM.

Лукас: Започнахме да визуализираме различни неща с първите компютри Pixar (анимационния гигант, който днес е част от Disney), но светия граал беше да направим нещо наистина реалистично. Направихме водното създание в „Бездната“ и някои грубовати ефекти в „Уилоу“, но все още нищо, което да е близо до динозавър, който изглежда така, сякаш е заснет на място. Беше голяма работа.

USA TODAY: Този скок в ефектите позволи по-голяма гъвкавост при разказването на историите в следващите епизоди на Star Wars.

Лукас: Така е, след „Джурасик Парк“ можех да направя Йода в цял ръст, който да говори и играе, и това доведе до създания като Джар Джар Бинкс и други, това беше и развитието на фотореалистични дигитални актьори, които да се използвaт за каскади.

USA TODAY: ILM все още се помещава в залива на Сан Франциско. Изглеждате доста горд от тази кино-база, която сте си изградили тук.

Лукас: Когато преместих ILM от Лос Анджелис до Сан Франциско през 1978, казвахме, че не е нужно да си в Холивуд за да правиш филми. Хората се опитваха да ни убедят, че това е невъзможно, но аз и приятелите ми (от Франсис Форд Копола до Крис Кълъмбъс) бяхме на друго мнение. Направихме някои от най-големите и най-успешни филми на всички времена, които спечелиха доста Оскари. И направихме всичко това тук.

USA TODAY: Специалните ефекти ли причиниха бум в научната фантастика и фентъзито на екрана?

Lucas: Хората винаги са се интересували от фантастични филми, просто защото самите филми са започнали като фокуси, магия. Хората обичат да виждат на екрана това, което не могат да видят в реалния живот. И това датира още от Жорж Мелиес и „Пътешествие до Луната“ от 1902. По много начини технологията позволи на епосът за се завърне. В старите дни е могло да си позволиш да наемеш 10 000 статисти. Днес не е така, но пък чрез специалните ефекти можеш да накараш 1000 щурмоваци да тичат на около, или да се върнеш в Троя.

USA TODAY: Бяхте ли така запален по технологиите дори и като студент?

Lucas: Не, интересувах се от кино дори когато правех студентския си филм THX-1138. В крайна сметка, вложих пари в развитието на по-добри специални ефекти просто за да мога да правя и по-добри филми.

Споделете с:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментари

коментара

Nenko Genov

Nenko Genov

Коментари

Няма коментари Коментирай

Напиши коментар

Данните ви са на сигурно място. Вашият е-mail адрес няма да бъде публикуван. Други лични данни също няма да бъдат споделяни. Полетата отбелязани с * са задължителни *