Харисън Форд е Хан Соло
14/11/2015
Hanna Solo (30 статии)

Харисън Форд е Хан Соло

На милионите фенове на „Междузвездни войни” никога не ни е стигало това, че играе Хан Соло. Ние искаме Харисън Форд да бъде Хан Соло.

Героят ни е станал толкова близък, че копнеем поне малка част от него да е истинска. Малко хора могат да заявят с чисто сърце, че са герои като Люк Скайуокър, но във всеки от нас има по мъничко от Соло: най-малкото, склонни сме да правим добрини. Като пилота на Хилядолетния сокол, можем да сме цинични, негодници и „оръфани”, но (да се надяваме) въпреки това сме мили.

Ето защо ни жегна толкова, когато Форд не показа достатъчно обич към контрабандиста и дори се подиграваше с него през годините. Той непрекъснато казваше, че му се е искало Соло да бъде убит в „Завръщането на джедаите”, за да придобие финалът на оригиналната трилогия емоционално притегляне. Тогава той каза в предаване на NBC: „Радвам се, че видях този костюм за последен път.”

73-годишната звезда е поомекнала значително, когато днес цялата планета е в очакване на завръщането ù в „Силата се пробужда”. „Радвам се, че героят е все още жив, за да играя и в новата поредица”, казва Форд.

Ако прекарате известно време с Форд, същинската причина за дългогодишния му дискомфорт от ролята ще започне да се разкрива сама. Ето я безмилостната истина, която някои, както и самият Форд, приемат трудно: Харисън Форд е абсолютен Хан Соло.

Доказателство А: Всички приемат, че и Форд, и Соло са самотници, но са далеч от истината. Соло, въпреки своето самотно име, е нахалник, който познава всички и е бил навсякъде. Форд може да показва груба външност, но лесно създава приятелства, особено ако можете да се ориентирате в небето.

Точно преди да му потвърдят, че ще бъде част от „Силата се пробужда”, Форд се мерна в Лондон и беше сниман, докато си лафи с пилот на хеликоптер на „Гросвенър скуеър”. „Натъкнах се на него пред Американското посолство – имаше хеликоптер посред парка”, казва той. „Той е представител на Bell Helicopter, точно какъвто имам аз, и е бивш шеф на Лондонската служба за спешна въздушна медицинска помощ към Националната здравна служба.”

Доказателство B: Форд и Соло не само са добри в създаването на приятелства, те са находчиви. На втория снимачен ден на „Силата се пробужда” вратата на Хилядолетния сокол пада върху крака на Форд и го счупва. Докато режисьорът Джей Джей Ейбрамс и останалите се опитват да преместят голямото парче метал от ранения актьор, Форд започва да мисли в перспектива. „Знаех, че кракът ми е счупен и не знаех какви още наранявания имам”, казва той. „Притесняваше ме главно дългия път с линейка до Лондон.” Инцидентът става в „Пайнууд студио”, около 20 мили извън града. „Помолих да ми донесат мобилния.”

Докато Ейбрамс си напряга гърба, опитвайки се да премести вратата, Форд се обажда на своя приятел с медицинския хеликоптер от парка. Той урежда транспорта му до болницата. Дарт Вейдър би казал… съдба. „До голяма степен да”, казва Форд.

Доказателство С: Очите на Форд не се насълзяват на тема „Междузвездни войни” – още една обща черта със Соло. „Той винаги е бил циничния член на групата герои от оригиналната трилогия”, казва Форд. „Когато ни подканваха да се занимаваме с въпроси за някакви много тайнствени мистерии – Силата и митологията около нея – той беше човекът, който каза: „Какво? Ъ? Я стига”. Това прави успешно взаимодействието между героите, казва той. „Имаше неопитен младеж, красива принцеса, мъдър стар войн, имаше и един умник.”

Форд определено е този последния. Запитан дали е гледал трейлъра на „Силата се пробужда” заедно с останалата част от света по време на почивката на мача в понеделник вечер, той отговаря: „Опитвах се да гледам проклетия мач!” Обаче неохотно признава, че за момент в дома му, където живеят с Флокхард и техния син, всичко спира, докато върви трейлъра. Но само за момент. „Приготвяхме вечерята и пишехме домашни и…” Той свива рамене. „Просто хвърляхме по едно око.”

В този трейлър многознайкото, който веднъж се подигра на „менте религиите и древните оръжия” дрезгаво съобщава на Фин и Рей: „Истина е. Всичко това. Тъмната страна. Джедаите. Те са истински.” Форд разбира защо това лази по нервите. Соло още ли е такъв умник или е станал мъдър стар войн?

„Не, няма измяна от страна на героя”, казва Форд, по-сериозно, отколкото може да се очаква от Господин Трейлърогледач. „Той не се стреми към позицията на Оби (Бен) Кеноби, нито се опитвам да бъда някаква Нова генерация Алек Гинес. Развитието му е в съответствие с характера и има емоционални мотиви, които са повлияли на израстването му.”

Обаче няма страшно. Соло не е пораснал толкова. Изглежда все още има проблеми с парите, като за начало. „Ние отделяме много повече време (във филма) на неговия неуспех в овладяването на основни умения, като счетоводство”, казва Форд. „Счетоводство на собственото поведение. Соло все още е мошеник. Някои неща не се променят.”

Новата вълна филми от поредицата са поставили наново фокус към миналото на Соло – не само върху това, което се знае от трилогиите, но и от изобразеното в комиксите, разказите и дори планирания спин-оф филм, който се съсредоточава върху Соло, преди да го срещнем в кръчмата „Мос Айсли”.

han-solo2

А сега нека поговорим за това с Форд:

От „Лукасфилм” говориха ли с теб за филма за младия Хан Соло, който е планиран за 2018?

Форд се обляга назад и се усмивхва: „Вероятно са говорили с младия Хан Соло”.

Какво би посъветвал актьора, който ще играе Соло, за да му помогнеш да влезе под кожата на героя?

Бих му казал: „Говори с режисьора. Гледай филмите. И добре дошъл на борда. Направи го по твой начин.”

Как се чувстваш при мисълта, че някой друг ще държи бластера?

Никога не съм мислил за това.

Сериозно, помисли. Освен актьор, бил си и майстор, дърводелец. Естествено е да чувстваш свое това, в чието изграждане си участвал, нали?

Имам си други грижи. Имам обувки при обущаря, които трябва да бъдат закърпени. Имам да поправям колело”, казва той, като посочва ред мотоциклети, наредени край задната стена на хангара. „Виждаш ли, имам много неща, за които да мисля.”

Точно такива неща подлудиха принцеса Леа. Изричането на истината поставя в неудобство. Ако питате Форд какво е правил командирът на Хилядолетния сокол през трите десетилетия, ясно е, че актьорът е мислил за Соло повече, отколкото му се иска.

„Той живееше с мен – отзад в бараката. 33 години прибавя пръстени на дървото, житейски опит на сметката. Можете да си развивате подробни теории (за това какъв е днес Соло), но мисля, че филмът отговаря на този въпрос. Най-добре изчакайте отговорът да дойде оттам.”

Част от шегичките на Форд са преструвките му, че не помага. Преди всичко, Хан Соло само се прави на коравосърдечен. Вътре в себе си е лигльо (въпреки че и актьорът, и героят не биха искали да ги наричат така).

Когато Оскар Айзък, който му партнира в ролята на По Дамеран, се опитва да се добере до пилотския опит на Форд, за да го принесе върху героя, Форд му съобщава безцеремонно новината, че „Междузвездни войни” е измишльотина.

„Казах: „Просто скапана измислица. Това е филм, бе човек. Това е космос. Не летиш в космоса по същия начин, както в атмосферата.” След това той си спомня, че е имал същият въпрос, когато за първи път е влязъл във вселената на „Междузвездни войни” преди четири десетилетия.

„Не знаех нищо повече от Джордж (Лукас) за това как лети Хилядолетният сокол, когато за първи път влязох в него. Попитах го: „Как лети това, Джордж?”, казва Форд, докато сумти и мънка квалификации по адрес на създателя на „Междузвездни войни”. А той каза: „Не знам, просто включи тока и, ааа….” Форд свива очи и се прави, че завърта напосоки невидим компас върху масата: „Доообре!”

Форд винаги се е забавлявал като дразни Лукас за „Междузвездни войни” още от първия филм, където направи прословута забележка на режисьора за трудния галактически жаргон. Форд се смее, когато си припомня израза: „Можеш да напишеш лайно, Джордж, но не можеш да го кажеш.”

„Е, пробвай да кажеш: „Отнема няколко минути на навикомпютрите да изчислят координатите”, казва Форд, измърморвайки редовете с лекота, което малко противоречи на оплакването му. „Движи си устата докато пишеш, Джордж! Ще ти помогне!”

Форд подчертава, че неговото провокативно отношение не е неуважение към феновете. Това лято в Comic-Con, Сан Диего едва не се задушава, докато държи реч пред 6000 шумни, развеселени фенове, които са се събрали за представянето на „Междузвездни войни”. „Беше емоционално”, казва той сега. „Не знам кой не би се развълнувал.”

Той разбира бягството от действителността, чудото, което тези филми и неговият герой, вдъхват на публиката. Ето защо той не чувства, че му принадлежат.

„Не е мой, техен е (филмът – б. пр.)”, казва той. „Аз просто работя тук.” Затова когато празноглавци спорят кой е стрелял пръв – Гридо или Хан – какво е мнението му? „Дреме ми”, казва той. „Забавлявайте се и толкова.”

Ние просто трябва да приемем това: той никога няма да сподели нашата страст. Президентът на „Лукасфилм” Катлийн Кенеди, която познава Форд от 1980, казва, че по време на първия снимачен ден на „Силата се пробужда” всички от екипа мълчали страхопочтително, когато той вървял по сцената. Това, което не са знаели, е как се чувства.

„Усещането можеше да бъде глупаво, но не беше”, казва Форд, но свива рамене (отново), когато питах още. „Не изпитвам страшна носталгия. Много съм практичен по отношение на това, което правя и как го правя… поредния работен ден.”

И това е вероятно най-безусловната соловщина на Форд. Възрастните могат да се просълзяват пред погледа му, докато произнасят „Чуи, у дома сме”, хиляди могат да се събират, за да отпразнуват завръщането му и феновете по цял свят да заявяват шумно и недвусмислено „Обичаме те!” Но отговорът на Форд винаги ще бъде едно учтиво, благодарствено и стоическо „Знам”.

han-solo-harrison-ford

Снимка: Лукасфилм

(От Entertainment Weekly. Със съкращения)

Споделете с:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментари

коментара

Hanna Solo

Hanna Solo