Джон Бойега се хвали с колекцията си от  светлинни мечове пред „Холивуд рипортър”
10/11/2015
Hanna Solo (30 статии)

Джон Бойега се хвали с колекцията си от светлинни мечове пред „Холивуд рипортър”

The-Hollywood-Reporter-Next-Gen-2015

Снимка: Холивуд рипортър

За някои актьори, като Харисън Форд и Кари Фишер, участието в „Междузвездни войни” е катализатор за кариерата. При други, като Натали Портман и Юън Макгрегър, не е оказало особено влияние. На трети пък, като Джейк Лойд и Хейдън Кристенсен, по-скоро им е повлияла деструктивно. Колко от тези неща взе под внимание, преди да приемеш?

Нито едно. Приемам възможността на драго сърце. Изключително харесвам историята. Когато Джей Джей подписа договора, проявих голям интерес да дойда и да му прочета текста. Просто беше важно дали ще успея да свърша работата или не, и очевидно успях. Да се уверя напълно, че филмът е наистина страхотен. Че мога да направя най-добрия герой (Фин). Колкото до това, че филмът е бил провал за някои актьори и такива подобни неща, мина доста време, откакто излезе последният епизод от поредицата. Не съм бил уплашен от риска и от други такива работи. Като актьор исках да направя чуден, чуден образ. Също така и като фен.

Как запазваш вида си на нормален човек? Като се има предвид, че целият свят е полудял по вас – феновете предизвикват сривове на уебсайтовете за предварителна продажба на билети – как издържаш и запазваш спокойствие?

Мисля, че основното нещо тук е, че съм имал живот и преди това. Преди две години бих се заклел, че няма да водя този разговор. Тези неща все още не са се отразили на живота ми. Като актьори, ние трябва да поддържаме някакъв баланс. Мисля, че в идните месеци това ще се промени и ще разбера как точно стоят нещата. Но засега не е имало нищо, което изцяло да промени начина, по който функционира животът ми.

След успеха на „Пришълци в квартала” (2011) имаше ли план как искаш да се развие кариерата ти? Съществуваше ли план, върху който работеше?

Да, естествено. След като „Пришълци в квартала” беше определен като проект, който ще се хареса в Щатите и след като Big Talk Productions сключиха споразумение за разпространение в Щатите, ние знаехме, че това е голяма възможност да отидем в Америка и да се захванем с нови проекти. Планът беше да отида в Щатите, да направя ТВ шоу или филм и лека-полека да изготвя портфолиото си. Но нали знаеш как е в живота – някои неща се получават, други – не.

Сигурен съм, че в договора е предвиден задължителен отговор на този въпрос, но беше ли фен на „Междузвездни войни” като дете?

(Смях): Що за договор е това? Естествено. Да, категорично бях фен.

Твоите родители повлияха ли на любовта ти към „Междузвездни войни”?

Не. Моите родители изобщо не се интересуват от „Междузвездни войни”. Интересува ги само „Силата се пробужда”. Колкото до останалите епизоди, те казват: „ОК, супер, но теб те няма.” Те са за идеята. Аз винаги съм бил фен, особено на Разширената вселена, харесвам комиксите, игрите. Изгледах всички филми, преди да бъда избран за ролята. Бях напълно осведомен за случилото се в „Междузвездни войни”. Нямах нужда от ъпдейт.

Знам, че няма как да разкриеш подробности, но ще ми кажеш ли все пак малко повече за това какво в сценария и особено в героя ти те превлече. Освен фактът, че става дума за филм от поредицата, какво в героя ти те накара да го изиграеш?

Винаги са ми били интересни герои, които в началото са едни, а в края – други. Намирам за много отегчително да чета сценарии, в които героите винаги знаят какво да правят, знаят кои са, имат план за живота си. Чувствам, че този тип герои са създадени за идеални истории. Това, което винаги ми е било интересно и което е интересно на много други хора, са герои, които са необикновени. Герои, които не е нужно да се приспособяват или да отговарят на статуквото. Фин не е човек, който очакваш, че ще бъде въвлечен в тази история. Фактът, че е щурмовак.Обикновено ние не се занимаваме много с живота и миналото на щурмоваците: какви са техните движещи сили, как са били вербувани – наистина никога не сме виждали много за миналото им. За мен беше интересно да съм герой от този вид.

Така както фендъмът е разпален и всеобхватен, съществува и тази грозна тенденция – движението за пълен бойкот на „Междузвездни войни” #BoycottStarWars, където хората са недоволни от попълването на актьорския състав с жена и цветнокож. Как се почувства, когато разбра за това?

Най-голямото „движение” до момента е фактът, че „Междузвездни войни” надмина може би осем пъти по продажби „Игрите на глада”. Така че въпросът ми е как тази дреболия може да е на дневен ред?

А от друга страна, за цяло поколение деца това ще бъде първият филм от поредицата.

Точно така.

Главната роля се изпълнява от тъмнокож, който си служи със светлинен меч. Първият им джедай е тъмнокож, като първият им президент. Помисли ли за тази отговорност, преди да се впуснеш в предизвикателството?

Не (Пауза). Аз съм на 23, затова не знам как функционира светът, що се касае до различни манталитети. Всичко, което съм откривал досега, е ново. Не съм като другите по отношение на тези неща. Да участвам в „Междузвездни войни”, да нося отговорност пред света – чувствам, че ако съм мислел за тези неща, прослушването ми нямаше да мине добре. Щях да крещя и да произнасям речи през половината прослушване. Аз подходих като актьор. Това винаги е било в основата. Чудесно е да има импулс, независимо какъв, който да води всеки един. Добре е да усещаш, че участваш в нещо положително. Колкото до моето справяне с „Междузвездни войни”, опирах се на ролята, на историята и на увереността, че „Междузвездни войни” е много уважаван филм.

Коя беше най-сюрреалистичната част досега?
Мисля, че самото гледане на трейлъра. Това е сюрреалистично. Не може да стане по-реално. Ходихме в Comic-Con, срещнахме се с фенове, но да видиш истинското съдържание е смешно. Никога преди не съм се гледал в подобен формат – във филм, който може би е най-големият за всички времена. Той е култура. Като религия за някои хора. Толкова е откачено да се видиш вътре в това нещо.

Последен въпрос. Пазиш ли си светлинния меч?

Дай да видя в стаята ми. Имам един, два, три, четири, пет светлинни меча. Чакай, има един на пода. Шест светлинни меча. Мисля да ги подаря на определени хора, когато ги видя.

Имаш ли някой скрит? Някой, който е важен за теб?

Има един, който е изложен, за да си го въртя по малко, когато обикалям из къщата.

За всеки случай.

Да, за всеки случай.

 

Споделете с:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментари

коментара

Hanna Solo

Hanna Solo