Кино Арена показва на голям екран концерт с филмова музика на Джон Уилямс
16/11/2015
Jedi Vortex (68 статии)

Кино Арена показва на голям екран концерт с филмова музика на Джон Уилямс

Кино Арена подсилва еуфорията „Междузвездни войни“, като показва на голям екран концерт с филмова музика малко преди премирата на филмовия хит на 2015. На 5-ти декември кина Арена ще покажат на българските фенове музикалния филм John Williams: Филмова музика.

Творбите на Джон Уилямс са толкова всеобхватни, колкото може да бъде класическата музика в поп-доминираното и дифузно общество на 21-и век. Повечето концерти на Джон Уилямс включват подборка от най-големите му хитове. Когато господин Уилямс прави редовните си ежегодни визити в Холивуд Боул, за да дирижира Филхармонията на Лос Анжелис, той знае, че публиката със светлинни мечове в ръце е дошла да чуе „Извънземното“, „Похитители на изчезналия кивот“, „Джурасик парк“ и други хитове.

Затова решението на Густаво Дудамел и Филхармонията на Лос Анжелис да почетат композитора в техния откриващ концерт за сезона с програма, демонстрираща стилистичния му диапазон чрез компилация от най-известните му хитове и по-рядко изпълнявани творби, е обречено на успех. Също така забележително е, че за разлика от концертите на Джон Уилямс в Холивуд Боул, Филхармонията изпълнява музиката му без коментари, което придава на събитието допълнителна нотка на официалност.

1

Обикновено гала концертите изискват солист с голямо име и в случая тази роля се изпълнява от Ицхак Пърлман. Господин Уилямс пише цигулковите сола в „Списъкът на Шиндлер“ специално за него и г-н Пърлман свири откъсите от филмовата музика с дълбочина и емоция, типични за изпълнение на някое произведение на Брамс.

Дуелът от „Приключенията на Тинтин“ е придружен от забавен монтаж с кадри, включващи сцени на фехтовка от игралното и анимационното кино, подходящо увенчани с легендарната сцена от „Похитители на изчезналия кивот“, в която Индиана Джоунс застрелва екзотичния фехтовач, вместо да се впусне в битка с него.

2

Следват няколко думи на г-н Дудамел, отдаващи почит на личността и творчеството на г-н Уилямс, след което оркестърът се впуска в изпълнението на някои от най-разпознаваемите творби на композитора, между които и финалната тема на „Междузвездни войни“. Нима има някой, който не би искал да чуе саундтрака на великия кино хит в живо изпълнение, гарнирано с великолепната акустика на концертната зала „Уолт Дисни“?!

На бисовете ще видим Детския хор на Лос Анжелис и ще чуем неговото изпълнение на „Не плачи, Африка“ от филма „Амистад“. С оригинално постановъчно решение децата от хора ще бъдат прогонени от сцената от страховитата музика на филма „Челюсти“. Което пък ще отвори пътя към подиума на самия композитор, за да може той да дирижира „Имперския марш“ (темата на Даарт Вейдър) от „Междузвездни войни“, окуражен от присъствието на екип щурмоваци, предвождани от самия Вейдър. Концертът завършва с дъжд от конфети във формата на R2D2 и C3PO, изливащ се върху екзалтираната публика в залата.

JW

Закупилите билет за концерта „Джон Уилямс – филмова музика“ могат да участват в томбола за спечелване на 200 броя уникални Star Wars RealD 3D очила, с които да гледат „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ в кината Арена.

6b98259f1cae6cb058b429f3c9fd60ed64f33454

Споделете с:
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  11
  Shares

Коментари

коментара

Jedi Vortex

Jedi Vortex

Възхищавам се на Star Wars маниаците, които знаят толкова много факти за Вселената на Междузвездни войни. Е, аз не съм такъв – по-скоро бих се описал като фен, почитател и последовател. За другите може би изглеждам така: слаб, тих и кротък, момчето с очилата в ъгъла на масата. Star Wars ти дава да видиш как нещата всъщност работят; да разбереш, че за всичко – добро и лошо – има място във Вселената; че има много различни от теб неща; че винаги ще има много проблеми, но и винаги ще има много решения за тях. Определено Star Wars ме промени, и не толкова филмите, а може би хората, повлияни от тях – ето това е силно въздействие. Помогна ми да си намеря определен възглед в живота, да бъда джедай, да следвам Светлата страна на Силата, да уважавам чувствата на другите.