„Rogue One: Историята от филма” от Мат Форбек – ревю!
13/07/2017
Nenko Genov (90 статии)

„Rogue One: Историята от филма” от Мат Форбек – ревю!

По традиция всеки филм от вселената на „Междузвездни войни” се сдобива с какви ли не адаптации – комикси, романи, видео игри… А романизациите винаги са две – едната е за по-поотраснали фенове, а другата (т.нар. Junior Novel) е предназначена за читатели „лека категория”. И точно както се случи и с Епизод VІІ, от „Егмонт България” издават и двата варианта! След като вече четохме „Rogue One: История от Междузвездни войни” на Александър Фрийд, сега е ред да оценим подобаващо и романизацията за деца, „Rogue One: Историята от филма” на Мат Форбек. Пригответе се за поредното приключение в любимата на всички далечна галактика!

97895427192811496729627.9773

Не е лесно да прескочик пропастта от цели четири десетилетия и да завършиш най-новия Star Wars филм нам, където най-старият започва. При все немалкото премеждия покрай заснемането на „Rogue One”, както и множеството чисто визуални предизвикателства, екипът начело с режисьора Гарет Едуардс се бяха справили наистина впечатляващо. Елегията за група отчаяни войни, притиснати до стената, жертващи живота си за да дадат шанс на Бунта срещу Галактическата империя се оказа наистина силна история, а новите персонажи, които тя ни представи моментално се наредиха сред любимците на Star Wars феновете. И при все, че през последните месеци периодично гледам филма отново, а прочетох и адаптацията на Александър Фрийд, няма да простя и на тази малка книжка, нищо че е предназначена предимно за малките падауани.

rogue1

 Бунтовническият съюз разбира за съществуването на ужасяващо имперско оръжие, способно да унищожава цели планети – Звездата на смъртта. Съдбата на Галактиката е в ръцете на една смела млада жена – Джин Ерсо и нейните спътници. Те ще сторят и невъзможното да открият как да спрат смъртоносното оръжие. Вълнуващата история на едни обикновени хора, които избират да направят нещо необикновено и с това се превръщат в легенда.

 Точно както се очаква, книжката е изключително бърза и динамична. Главите са кратки, често от по едва две-три страници и ако ми простите леко глупавото сравнение, четенето е заразително като чопленето на семки – хванете ли се веднъж, не можете да се откачите. „Само още една глава и гася лампата…”, „Тая е последната и лягам…”, и изведнъж вече сте на финала!

rogue1_

Мат Форбек може и да не е известен автор на бестселъри, но далеч не е и някой зелен новак. Писал е фантастични младежки поредици, работил е и по съпътстващи истории по популярни гейм франчайзи като Magic: The Gathering, Guild Wars и Halo. Тук се е справил доста добре с тона, имайки предвид, че става въпрос за детска книга, а „Rogue One” е като цяло един доста мрачен, да не кажем трагичен филм, чиито минорни сцени могат да се сравнят единствено с най-тежките моменти от „Отмъщението на Ситите” и „Империята отвръща на удара”.

Художественото оформление също е много приятно. Шрифтът е различен от обичайното, страниците имат една такава бледа изцапано-захабена щампа, а това също си носи някакво усещане по време на четенето.

rogue1__

Когато говорих за младежката романизация на „Силата се пробужда” изкритикувах факта, че книжката имаше същата корица като основния плакат на филма, който пък от своя страна служеше и за корица на романизацията на Алан Дийн Фостър. Тук вече няма от какво да се оплача, защото корицата на „Rogue One: Историята от филма” е различна и използва един от доста по-малко разпространените плакати. Изображението е класическа композиция с героите от филма и макар да не е „рисувано на ръка”, все пак цветовата гама и фона напомнят за стила на художника Дейв Дорман.

Rogue_One_Cover copy1496729628.1571

Присъединете се отново към Джин, Касиан и компания в борбата срещу тиранията на Императора! Съберете кураж и се опълчете на Креник, Таркин и дори самия Дарт Вейдър! И нека Силата бъде с Вас!

Ненко Генов

Споделете с:
 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  15
  Shares

Коментари

коментара

Nenko Genov

Nenko Genov