Звездата от „Междузвездни войни” Антъни Даниълс обича ВВ-8, точно като вас
30/11/2015
Hanna Solo (30 статии)

Звездата от „Междузвездни войни” Антъни Даниълс обича ВВ-8, точно като вас

anthony-daniels

Снимка: Eamonn McCormack/WireImage

Чувстваш ли се засенчен от…

ВВ-8?

ВВ-8. Той е новият любимец на феновете.

Знам. Но понеже аз също го обичам, всичко е наред. Наистина ми допадна от първия момент на снимките, не можех да повярвам какво виждам, буквално. „Чакай малко? Как може …?”

Ще ни кажеш ли за първата ти реакция, когато влезе на изложбата (в Ню Йорк наскоро е открита изложбата Star Wars and the Power of Costume: The Exhibition, посветена на „Междузвездни войни”, на която присъства и актьорът – б. пр.)? Имаше ли възможност да обходиш всички неща тук?

Оо, да. Пристигнах вчера от Англия и първото нещо, което трябваше да направя беше да видя какво става тук… Страшно съм впечатлен, защото съм виждал и преди някои от предметите, но по този начин е… виж това (показва дисплей на дроид). Създаден е изцяло за тази обстановка и прави така, че да те доближи колкото е възможно повече до усещането да си част от филмите, без целия шум, свързан с правенето им.

Изглежда, дизайнът на С-3РО се е променял много. Ще ни разкажеш ли малко повече?

Концепцията беше такава (снимката долу –б. пр.) и след това, използвайки я като вдъхновение, Лиз Мур, скулптурът, направи шлема и показа всички модели на Джордж. Така че аз пробвах всичките тези странни неща, а по едно време имахме шест глиненосиви шлема, различни модели, и аз казах: „Единственият, който не харесвам, е онзи в края.” А те казаха: „Това е този, който ще използваме.” Но черни очи и сиво лице са в пълно несъответствие помежду си. А тя взе този странен, леко блуждаещ поглед с този, който виждаш (става дума за шлема – б.пр.). Възприе го като произведение на изкуството, така че от двуизмерен стана триизмерен (говори за 3РО – б. пр.). Промяната наистина се получи, имам предвид, че лицето му е толкова красиво, че докато е в покой, той е странен, но също така то ми позволява, чрез използването на различни изражения, да му придам изразителност, дори когато не се движи. Някои хора мислят, че това е грим, но възможностите на дизайна просто го позволяват. Не мога да ви кажа как, защото не съм художник.

Помниш ли кога те поканиха да се завърнеш в „Междузвездни войни: Силата се пробужда”

Ами имаше предистория. Хм, не помня. Нямам добра памет.

Изглежда, че дълго време са се носели слухове.

Е, аз нямах представа. Моментът, в който си помислих, че нещо може да се случи беше, когато „Дисни” купиха „Междузвездни войни” от Джордж. Но за първи път разбрах, когато Катлийн Кенеди ми се обади ненадейно и ме попита дали имам нещо против, ако Джей Джей, който режисира новия филм, ми се обади. (Смее се).

Наложи ли се да преправят някои от частите на костюма, за да ти стане сега?

Не, защото продължавам да нося същия размер.

Завиждам.

Трябваше да дойдеш с мен в салона тази сутрин в 5. Тренирам през повечето дни, очевидно не за да трупам мускули.
Част от работата ми е да поддържам моя – неговия гласов диапазон. Интересното е, че когато направихме Звездния тур в „Дисни”, те искаха просто да повторят някои елементи от предното шоу, не искаха да презаписват всичко, а искаха да добавят някои нови материали и бяха изумени, че успях да го направя по абсолютно същия начин…

anthony-daniels3po

Снимка: Lucasfilms Ltd.

Още ли си като ударен от ток, откакто „Междузвездни войни” се превърна в това, което е?

Започнал е да ме удря токът. Винаги съм бил малко изненадан. Сега, най-после, приех нещата. Наистина, до такава степен, че самият аз се вълнувам да видя новия филм. През изминалите няколко години разбрах колко много значи цялата тази работа за милиони хора по света, милиони, които говорят общия език на „Междузвездни войни”. Няма значение в кой език е вмъкнат – руски, немски или който и да е друг.

Помниш ли момента, в който ти светна и осъзна истинското въздействие на този франчайз?

Не, това всъщност никога не се случи. Буквално през последните няколко години изведнъж помъдрях, понеже на мен никога не ми е въздействал така, както на вас, когато сте го гледали, тъй като вие не сте знаели какво ще стане. Усетих го инстинктивно, макар че не разбирах какво всъщност става – не знаех нищо за него, обаче бях важна част от оригиналния филм, видял съм почти всичко в него, изстрадал съм го в костюма, докато гледах какво се случва, така че на мен филмът не ми въздейства. Гледал съм го, когато го озвучавах без музика и със сигурност ми липсваше определено нещо. Най-голямата изненада за мен беше музиката на Джон. Удивителна, наистина, толкова важен герой, колкото Дарт Вейдър.

Но когато разбрах, че е успешен, беше от корицата на „Нюзуик” или списание „Тайм”, което разкри новината шест месеца, преди да се разбере в Англия, така че до нас продължаваха да достигат слуховете, че нещо невероятно ще се случи. Сега „Дисни” поеха нещата, работата порасна. Това ме кара да се чувствам леко уплашен, защото е като този бегемот, и аз се вкопчвам в бронята на гърба му. Но кой по-добре от „Дисни” би управлявал този удивителен франчайз? Хората се вълнуват за откъсите, които са излезли и установиха, че Джей Джей знае какво прави, трябва да бъдете сигурни. Това е моето мнение. Аз съм само един актьор.

Водеха се дебати за качеството на предисторията в съпоставка с качеството на оригинала. Имаш ли мнение по въпроса?

Според мен зависи от това какво според вас значи „качество”. Елементите, които влизат в предисторията, главно дигиталното изображение… и помнете, че Джордж Лукас е поставил началото на цялата графична техника в кинематографията – камера, дигитална техника и какво ли още не. Може би предисторията е пренаситена от тази гледна точка, но филмите вероятно са за по-млади зрители – днес те са на около 20 години. Можеш ли да повярваш? Има хора, които се запомнят, искам да кажа, че има някои герои, които вероятно ви вбесяват, но ще срещнете 20-годишни, които ще кажат „Обичам този герой, много ме разсмива.” Виждаш ли?

Имаше хора, които в началото не можеха да понасят 3РО, имаше хора, които го обичаха, те пораснаха и казват „О, да, помня го” и всякакви такива неща. Има по нещо за всеки в тези филми, и те формират част от напълно легитимен род пътуващи във времето неща, към които можем да се върнем и да им се удивляваме, главно защото можем да ги гледаме на дискове. Преди време можеше да се гледат само в кината и затова да си вземеш играчка вкъщи е наистина хубаво. Можеш да продължиш играта си.

Единственото нещо, свързано с „Междузвездни войни”, което имам изложено вкъщи, е ръчно направен от „Лего” макет на 3РО в жълто и той просто ме кара да се усмихвам, въпреки всичко, на фона на всички антики и предмети, стои 3РО. Това е почти – щях да кажа (не съм сигурен, че е вярно), че почти съм станал фен, казвам го в най-добрия смисъл. Започнал съм да се радвам на радостта на хората, свързана с „Междузвездни войни”. Забавлявах се много с последния филм. Надявам се, че ще е добър.

Имам предчувствие.

Аз също и затова ще бъда страшно разочарован, ако не се сбъдне. Ще бъда много сърдит, но мисля, че всичко ще е наред.

(От Entertainment Weekly. Със съкращения)

Споделете с:
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares

Коментари

коментара

Hanna Solo

Hanna Solo